Ekonomi bu bakanlıklara emanet

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 13 Haziran 2011 11:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Seçimin ardından gözler yeni ekonomi yönetimine çevrildi.

Hükümetin öncelikleri arasında yer alan ekonomi yeniden yapılandırılan 8 ayrı bakanlık tarafından yönetilecek.

Ekonominin yönetim modelinde köklü değişikliğe giden hükümet yeni sistemi seçimin hemen ardından uygulamaya başlıyor. 2002 seçimlerinden sonra ekonominin yönetimi 3 ayaklı yapıya oturtulmuştu. Şimdi ise ekonomide 8 bakanlıklı tek merkezden yönetim modeli uygulanacak. Yeni modelde ekonomiyi güçlü Başbakan Yardımcılığı koordine ederken 8 farklı bakanlık, kendi uzmanlık alanlarına yoğunlaşacak.

En tepe merkez

Yeni dönemde ekonomi işte bu bakanlıklardan sorumlu olacak:

Başbakan Yardımcılığı: Ekonomiyi bu bakanlık koordine edecek. Hazine Müsteşarlığı doğrudan BDDK, SPK, Rekabet Kurulu ve yeni oluşturulacak Sigortacılık Üst Kurulu ile Merkez Bankası ilgili ve ilişkili kurumlar olarak faaliyet gösterecek. Başbakan Yardımcılığı, ekonomiyle ilgili tüm bakanlıkların bağlı olduğu en tepe yönetim merkezi olacak.

Maliye Bakanlığı: Türkiye bütçesini yönetecek. Mali istikrarı sağlama yönünde devletin gelir ve gider politikalarını belirleyip uygulamasını yürütecek.

Ekonomi Bakanlığı: İhracat, ithalat, anlaşmalar, AB, teşvik, serbest bölgeler, uluslar arası müteahhitlik hizmetleri ve Eximbank bakanlığın ana çalışma alanını oluşturacak. Bakanlık Türkiye'nin dış ticaretinin hem planlama hem de uygulamasında etkin rol oynayacak.

Yerli marka otomobile bakacak

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı: Türkiye'nin teknoloji ağırlıklı kalkınmasını sağlayacak politikalar üretecek. Bu amaçla ileri teknoloji kullanan sanayi şirketlerinin ve bölgelerinin oluşturulması sağlayacak. Bilişim Vadisi ile Türkiye'nin ilk yerli marka otomobilinin üretilmesi bu bakanlığın çalışmalarıyla gerçekleştirilmeye çalışılacak.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı: İç ticaret, esnaf, tüketici, kooperatifler gümrükler ve risk yönetimi bu bakanlığa bağlı olacak. Tüketicilere yönelik planlama ve uygulamalardan bu bakanlık sorumlu olacak.

Kalkınma Bakanlığı: Yıllık programlar, orta vadeli programlar, ekonomik modeller, iktisadi ve sosyal sektörler, bölgesel gelişme, dış ekonomi, GAP, DAP, DPT ve yatırımlar bu bakanlığın ana iş alanını oluşturacak. Bakanlık Türkiye'nin kalkınma hızını artırmaya yönelik çalışmalar yapacak.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı: Tarım ve hayvancılık sektörlerinin geliştirilmesi ve bu alanda istikrarın sağlanması yönünde planlamalar yapıp uygulamasını gerçekleştirecek. Türkiye'deki gıda denetiminin etkinleştirilmesine yönelik yeni yapılandırmalara gidilecek.

Yeni şehirler oluşturacak

Çevre Orman ve Şehircilik Bakanlığı: İmar, yapı işleri, çevre, doğa koruma bu bakanlığın çalışma alanını oluşturacak. Coğrafi bilgi genel müdürlüğü bu bakanlık bünyesinde kurulacak. Yeni şehirlerin oluşturulması bu bakanlığın koordinasyonunda yürütülecek.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı: Aile, çocuk, kadın, şehit yakınları, gaziler ve özürlüler bu bakanlığın ana sorumluluk alanını oluşturacak. Türkiye'de kamu, özel sektör, belediyeler, vakıflar ve çeşitli yardım kuruluşlarının yapacağı tüm yardımlar bu bakanlığın koordinasyonunda sağlanacak. Bu bakanlık, ekonomi yönetiminin makro politikalarla kavrayıp gelir düzeyini arttıramadığı sosyal kesimleri destek çatısı altında toplayacak.

HABER: Erdoğan SÜZER / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber