Meclis Başkanlığı için Çubukçu'nın adı daha çok geçmeye başladı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 16 Haziran 2011 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu Meclis'e yakışır

Birçok ilke imza atılan 12 Haziran seçimi, Meclis'teki kadın etkinliğini de artırdı. Vekil sayısı 48'den 78'e yükseldi. Şimdi kulisler devletin iki numaralı koltuğuna ve TBMM Başkanvekilliği'ne gelecek isimlere ilişkin. Yapılan yorumlar ise 'İsim önemli değil. Ancak kadın etkinliği barışı da beraberinde getirir' yönünde

12 Haziran seçimlerinin sonuçları, TBMM'de kadın devriminin de işaretlerini verdi. Seçimlerde AK Parti'den 45, CHP'den 19, BDP'den 11, MHP'den ise 3 kadın, Meclis'e girmeyi başardı. Böylece geçen dönem 48 olan kadın vekil sayısı 78'e yükseldi. TBMM'de kadınların hissedilir artışı, kulisleri de hareketlendirdi. TBMM Başkanlığı için kabinenin güçlü isimlerinden Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun adı gündemde. Eğer Çubukçu, Meclis Başkanı seçilirse Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadın Meclis Başkanı olacak.

23. dönemde 'Taviz vermeyen' tavırlarıyla dikkat çeken CHP'li Güldal Mumcu ile MHP'li Meral Akşener'in isimleri de ikinci kez TBMM Başkanvekillikleri için geçiyor. Yapılan yorumlarda, 'Kadınların etkinliği TBMM'ye de barış getirir' görüşü öne çıkıyor.

PEKİ SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

TBMM İçtüzüğü uyarınca, kesin seçim sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından TRT kanallarında ilanını takip eden beşinci gün saat 15.00'te Meclis Genel Kurulu çağrısız toplanacak. Geçmiş yıllardaki durum göz önünde bulundurulduğunda, yeni milletvekillerinin 24 Haziran Cuma günü ant içmesi bekleniyor. Yemin töreninden sonra, Genel Kurul, Meclis Başkanı seçimi için çalışmalara 5 gün ara verilecek. Bu sırada adaylar belirlenecek. Daha sonraki 5 gün içinde de seçim yapılacak. Buna göre, 24 Haziran'da başlaması beklenen adaylık başvuruları, 28 Haziran'da sona erecek. Seçimlerin de 29 Haziran'da yapılması öngörülüyor.

Gizli yapılacak oylamaların ilk ikisinde üye tamsayısının üçte iki, üçüncü oylamada da üye tamsayısının salt çoğunluğu aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oyu alan iki aday arasında dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilmiş olacak. Meclis Başkanı seçiminden sonra siyasi partiler, temsilleri oranında Başkanlık Divanı üyesi belirleyerek Başkanlığa sunacak. Partilerin belirlediği bu adaylar, daha sonra Genel Kurul'un onayına sunulacak. Başkanlık Divanı üyelerini seçiminin 30 Haziran Perşembe günü yapılması bekleniyor.

Üçü de liste başı seçildi

Nimet Çubukçu: 1965 doğumlu. 59. ve 60. hükümetlerde devlet bakanlığı yaptı. 60. hükümetteki kabine değişikliğinde TC'nin ilk kadın milli eğitim bakanı oldu. Son seçimlerde İstanbul'dan liste başı olarak milletvekili seçildi.

Güldal Mumcu: 1951 doğumlu. Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı'nı kurdu ve başkanlık görevini yürüttü. 23. dönemde TBMM Başkanvekili oldu. Son seçimlerde İzmir'den liste başı olarak milletvekili seçildi.

Meral Akşener: 1956 doğumlu. 20. dönem İstanbul, 21. dönem Kocaeli milletvekili. 54. hükümette İçişleri Bakanı olarak görev yaptı. 23. dönemde TBMM Başkanvekili oldu. Son seçimde İstanbul'dan liste başı olarak milletvekili seçildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber