Bozulan kaçak etler, kavurma oluyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Haziran 2011 23:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'ye her yoldan giren kaçak etler, bozulduğunda çöpe atılma yerine kavurma yapılıp piyasaya sürülüyor.

Son olarak Atatürk Havalimanı'nda valiz içinde 100 kg kaçak etin yakalanması ile yurda her delikten girebildiği anlaşılan kaçak et, üreticiyi ve tüketiciyi fazlasıyla olumsuz etkiliyor.

Retail News olarak kaçak etin geldiği son durumu, üreticiyi ve halkı nasıl etkilediğini ve bununla ilgili hangi önlemlerin alınması gerektiğini Mercan Sucukları Genel Müdürü Mustafa Karaca'ya sorduk. Karaca, yapmış olduğu açıklamasında ?getirilen kaçak etler en çok kavurmada kullanılıyor? diyerek başka bir tartışmanın da kapısını aralamış oldu.

Mercan Sucukları Genel Müdürü Mustafa Karaca'nın açıklaması:

?Son dönemde ithal et gümrük tarifelerine gelen zamdan ve seçim heyulasından faydalanan kaçak et mafyası iş başında. Bu uygulama yerli hayvancılığa yaramadı. Merdiven altı ürün üreten firmalara yaradı.

Yurda batıdan ve doğudan yoğun kaçak et girişi olduğu ve son yapılan kaçak et operasyonları sadece buzdağının görünen yüzü olduğu gerçeğiyle karşı karşıya olduğumuzu göstermektedir.

Getirilen etler en çok kavurmada kullanılmaktadır. Peki niye kavurma? Çünkü gelen kaçak etler bozuk ve kokmuş olduğundan yoğun biçimde kaynatılıp kavurma yapılıyor ki, bozulmuş olduğu ve kokusu belli olmasın. Bu konuda gerek denetçilerin ve gerekse tüketicilerin daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Bu bağlamda sadece kaçak et konusu değil aynı zamanda ?kaçak işçi? çalıştırma, vergi kaçakçılığı ve kayıt dışılıkta göz ardı edilmemesi gereken her türlü konu birbiriyle bağlantılı olarak araştırılmalıdır.

Bu ürünleri alan ve sağlıksız koşullarda üretim yapan firmalarla rekabet etmek de mümkün görünmüyor. Milyonlarca dolar yatırım yapan, istihdam sağlayan firmaların ayakta durması zorlaşmaktadır. Haksız rekabet, kayıt dışılık, kaçakçılık, tüketici sağlığı ve ülke ekonomisine verdiği zarar en başlıca hayati konulardır.

Ülke ekonomimizin 2023 vizyonu çerçevesinden bakıldığında arzulanan hedefe ulaşmak için sektörümüz açısından öncelikle kayıt dışının, kaçak et mafyasının önlenmesi ve hayvancılıkta yerli üretime gerçekçi, denetlenebilir, sürdürülebilir bir çözüme kavuşmasıyla mümkündür.?

Retail News

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber