MEB'den Eğitim Harcamaları anketi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Haziran 2011 13:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB, okulların zorunlu olarak topladıkları (Aile Birliği vasıtasıyla) bağışların hesabını tutmak adına TEFBİS adlı bir sistemi uygulamaya koymuştur.

Bu uygulamanın yanında okulların kapanmasına yakın bir zamanda da aynı sistem üzerinden Hane Halkı Eğitim Harcamaları adı altında bir Anket çalışmasını yayımlamıştır.

Bu anket çalışması ülke genelindeki 15 milyon öğrenciye uygulanacak ve gelen dönütler Öğretmenler tarafından bilgisayara işlenecektir.

Açıkçası burada anlatılmak isteneni, amaçlananı anlamak mümkün değil. Eğer genel olarak öğrencilere yapılan harcamalar tespit edilmek isteniyorsa Anket'in belli öğrenci velilerine uygulanması gerekir.

Böylece genel bir çerçeve ortaya çıkar ve varsa devletin planlaması buna göre gerçekleştirir. Yok amaç 2010-2011 Eğitim-Öğretim yılında tüm velilerimiz ne kadar harcamışlar bunu tespit edelim deniliyorsa, bu da mümkün değil. Çünkü sorulara verilecek cevaplar farklı olabilir. Örneğin; kişi A konusunda 100 TL harcamışken 200 TL olarak da belirtebilir. Bunun tabii ki gerekçeleri de olabilir. Yani harcama toplamının kesinleştirilmesi mümkün değildir. Hiçbir bilimsel anket yoktur ki böyle geniş ve kesin katılıma sahip olsun. Ve hiçbir anketten %100 le ifade edilebilecek sonuca ulaşamazsınız.

Amaçlanan net olsa kişilerin cevapları da buna göre olacaktır. Eğer biz bu yıl ne kadar harcadınız seneye biz bu parayı size vereceğiz bu anket bunun için diyorsanız farklı gelir ve harcama durumunuzu tespite çalışıyoruz bu anket bunun için diyorsanız farklı sonuçlar alırsınız.

Bu işin bilimselliğini tartışmaya dahi gerek yok ama bu veliye de, öğrenciye de, öğretmene de, idareciye de işkencedir. Hem de Çin işkencesi.

15 milyon öğrenciye 4 sayfalık anketi okulda her öğrenci için memur fotokopi yapacak, idareci dağıtacak, öğretmene anlatacak, öğretmen toplayacak, veli dolduracak, ve öğretmen sisteme işleyecek? Üstelik bunu okullarda öğrencinin çok azaldığı dönemde gerçekleştirecekti. Maddi ve zaman açısından kaybı düşünebiliyor musunuz?

Buradaki amacı gerçekten çözemedim?

Sendikalar bu konuda sus pus sadece dün Eğitim-İş bir basın açıklaması yayımlamış.

Anket sorularını incelediğimizde de akıllara farklı sorular geliyor?

Sorulmuş:Eğitim öğretim faaliyetlerinde kullanılmak üzere zorunlu olarak alınan ders kitapları için yaptığınız harcama ne kadardır?

Şimdi bu sorunun amacı ne? Okulumuzda zorla kitap aldırılıp aldırılmadığı mı araştırılıyor? Kitaplar ücretsiz dağıtılmıyor mu? Size bir örnek vatandaş ankete yazmış 1700 TL bu öğrenci 9.sınıf öğrencisi ve genel lisede okuyor. Benim bildiğim (ki uyguladığımız da o..) 9.sınıf öğrencilerine tüm kitaplar ücretsiz dağıtılıyor. Bu nedenle zorunlu başka kitap aldırılması mümkün değil. Aldırılmadığını da biliyorum. Sadece Edebiyat öğretmenleri okumak amacıyla kitap aldırmışlardı ki bu da bu kadar tutmaz.

Başka bir soru:Okulun temizlik, yakacak gibi çeşitli ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için yaptığınız harcama ne kadardır?

Okulda para toplamak başbakan ve bakanlık açıklamaları gereği, zorla para almak mümkün olmadığına göre, bu harcamalar için talepte bulunulması mümkün olmadığına göre böyle bir kalem için velinin ne kadar harcama yaptığını sormak da amaç nedir? Vatandaşlardan bu kalemler için telepte bulunulup bulunulmadığı mı sorgulanmaktadır. Temizlik karşılanmasa da yakıt harcamaları ortaöğretimde bakanlık, İlköğretimde İl özel idareleri tarafından karşılandığına göre bu sorunun maksadı nedir?

Bunların açıklaması elbet ki bakanlıkta mevcuttur fakat bu anket uygulaması doğru değildir. İlköğretim öğrencilerinin senin baban bana şu kadar benimki ise bu kadar verdi tartışması yaparlarsa, sen okula bir şey vermedin 100 yazdın ben aile birliğine 50TL verdim ama ben 50 yazdım bu adaletsizlik değil mi diye sorgularlarsa ve idareye ? kişi yanlış yazdı haberiniz olsun hocam dediğinde doğru olacak mı?

Okullarda bu tür uygulamalar yapılırken biraz dikkatli olunması pedagojik yaklaşılması yerinde olacaktır diye değerlendiriyoruz. Anketle ilgili emir incelendiğinde uluslar arası tanımlara uygun olarak hazırlandığı belirtilen anketin tekrar değerlendirilmesi uygun olacaktır.

Teknoloji çağında böyle bir çalışmanın internet üzerinden kağıt ve fotokopi maliyeti olmaksızın yapılabilmesi sağlanabilir miydi diye düşünülmesi gerekir? Bu çalışmanın da yeniden gözden geçirilmesi uygun olacaktır aksi halde sağlıklı bir veriye ulaşılamayacaktır.

Saygılarımla?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber