Yüksek lisans ve doktoraya başvurularda, şahsen başvuru mecburiyeti sorununu kim çözecek?

Bir eğitim öğretim dönemini daha geride bırakıyoruz. Önümüzdeki günlerde bir çok üniversite yüksek lisans ve doktora programları için, ilana çıkacak. Ancak, bir çok üniversite, internet üzerinden önbaşvuru alma gibi çağın gereklerine uygun başvuru yöntemlerini hayata geçiremediği gibi, adaylara külfet çıkarmakta, şahsen veya noterden verilecek vekalet aracılığıyla başvuru kabul etmektedir. Özellikle internet üzerinden başvuruya imkan tanınmasına yönelik önerinin bu yıl hayata geçmesi zor olmakla birlikte, şahsenh başvuru zorunluluğu aranmaması için, üniversitelerin uyarılması yerinde olacaktır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Haziran 2011 00:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversitelerin açacağı yüksek lisans ve doktora programlarına, başvuru genel şartları, Üniversitelerarası Kurul Başkanlığınca yürürlüğe konulan "Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği"nde düzenlenmiştir.

Ancak bu yönetmelikte, üniversitelerin başvuruları nasıl alacağına dair kesin bir belirleme bulunmamaktadır. Bu nedenle de kimi üniversiteler şahsen kimileri de posta yoluyla başvuru alabilmektedir.

Şahsen başvuru, Anayasa'da yer alan fırsat eşitliği ilkesine aykırıdır. Gereksiz kırtasiyecilik ve bürokrasi yaratmaktadır.

Şahsen başvuru nedeniyle,örneğin Adana'da yaşayan bir aday, sadece ön başvuru yapmak için Balıkesir'e, Kırşehir'e, Giresun'a şahsen gitmek zorunda bırakılmaktadır.

Ön başvurudan sonra zaten sınava katılmayı hak edenler şahsen gidip sınava girecekler. Ancak önbaşvurunun dahi "şahsen" şartına bağlı kılınması adayları maddi ve manevi olarak zarara uğratmaktadır.

YÖK veya Üniversitelerarası Kurul Başkanlığının, sorunun çözümü için üniversiteleri uyarması yerinde olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber