Üniversite personelinin görevde yükselmesinde değişenler

YÖK, ÖSYM, ÜAK ve yükseköğretim kurumlarında görev yapan memurların görevde yükselme ve unvan değişikliği işlemlerinde 2005 yılından bu yana ilk kez bir düzenleme yapıldı. Yapılan düzenlemede, özellikle şube müdürlüğü ve müdür yardımcısı kadroları için düzenlenecek görevde yükselme eğitim ve sınavına başvurabilecek kadro unvanlarında değişikliğe gidilmiştir. Ayrıca GİH'te yer alan uzman kadrosuna başvurabilmek için yeni şart getirilmiştir. Yapılan değişikliklere ilişkin bir değerlendirme için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Temmuz 2011 00:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yapılan değişiklik, 30 Haziran 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Değişiklikler, iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde kadrolara başvuru unvan bazında başvuru imkanı getirilen bölümler yer almaktadır. İkinci bölümde ise genel görevde yükselme yönetmeliğinde yapılan değişikliğe paralel olarak, sınav içeriği ve oluşturulacak komisyonların yapısına dair bazı düzenlemeler yer almaktadır. Aşağıda sadece ilk bölümde yer alan değişikliklere yer verilmiştir.

İşgünü tanımı yönetmeliğe eklenmiştir.

Yönetmeliğin tanımlar maddesine, ?İşgünü: Ulusal bayram ile genel ve hafta sonu tatil günleri hariç, diğer günleri.? şeklinde yeni bir tanım eklenmiştir.

Unvan değişikliğine tabi kadrolara yeni ekleme

Varolan unvan değişikliği yapabilecek unvanlar listesine sosyolog ve pedagog unvanları da eklenmiş, odyolog unvanı ise odyometri teknikeri olarak değiştirilmiştir. Yükseköğretim kurumlarında çalışacak olan memurların unvan değişikliği ile atanabileceği kadrolar için yönetmeliğin 5. maddesine bakınız.

Özel kalem müdürlüğüne sınavsız atama

Yönetmeliğin 5. maddesinin 2. fıkrasının a-7 bendinden "7) Özel Kalem Müdürü, Çiftlik Müdürü, Yurt Müdürü, Hastane Müdürü, İlköğretim ve Ortaöğretim Müdürü, Döner Sermaye İşletme Müdürü ile diğer unvanlı müdürler, Şube Müdürü," bir arada sayılmıştır. Ancak burada yer alan özel kalem müdürlüğü unvanına sınavsız atama yapılabileceği yönünde düzenleme yapılmıştır. Özek kalem müdürü olmak için iki şart getirilmiştir:
1) En az fakülte veya dört yıllık yüksekokul mezunu olmak.
2) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen şartları taşımak.?

Doktora yapanlar için özel düzenleme

Genel yönetmelikle uyumlu olarak, doktora yapanlar için özel bir düzenleme yapılmıştır. Söz konusu düzenleme şu şekildedir:

"Doktora eğitimini bitiren personelden atanılacak görev için aranan hizmet süresine sahip olanlar uzman veya aynı düzeydeki görevler ile daha alt görevlere sınavsız atanırlar"

Görevde yükselmede aranan sicil şartı kaldırılmıştır

Sicil düzenlemesi 657 sayılı Kanundan çıakrıldığı için, görevde yükselebilmek için aranan "b) Son sicil notu olumlu ve son üç yıllık sicil notu ortalaması 76 puandan az olmamak," şartı kaldırılmıştır.

Şube müdürü kadrosuna başvurabilecek unvan sayısı arttırıldı

Çiftlik Müdürü, Yurt Müdürü, Hastane Müdürü, İlköğretim ve Ortaöğretim Müdürü, Döner Sermaye İşletme Müdürü, Şube Müdürü kadrolarına atanabilmek için başvuru hakkı tanınan unvanlar şu şekildedir: İlan tarihi itibarıyla Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumlarında Şef, Koruma ve Güvenlik Şefi, Uzman, Araştırmacı, Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri, Müze Araştırmacısı, Çözümleyici, Baş Hemşire, Müdür Yardımcısı kadrolarından birinde veya en az lisans düzeyinde öğrenim gerektiren mesleki veya teknik kadrolardan (Mühendis, Mimar, Şehir Plancısı, Bölge Plancısı, Avukat, Jeolog, Hidrobiyolog, Hidrolog, Jeomorfolog, Fizikçi, Matematikçi, İstatistikçi, Yöneylemci, Ekonomist, Kimyager, Heykeltıraş, Arkeolog, Astronom, Kaptan, Veteriner, Sosyal Çalışmacı, Biyolog, Psikolog, Sosyolog, Bakteriyolog, Fizyoterapist, Diyetisyen, Pedagog, Çocuk Gelişimcisi, Sağlık Fizikçisi) birine sahip olmak

Önceki mevzutta, sınav tarihi itibariyle olan belirleme yeni düzenlemede "ilan tarihi itibariyle" olarak değiştirilmiştir.

Müdür yardımcısı kadrolarına başvurabilecek unvan sayısı arttırıldı

Müdür yardımcısı kadrolarına atanabilmek için başvuru hakkı tanınan unvanlar şu şekildedir: İlan tarihi itibarıyla Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumlarında Ayniyat Saymanı, Sıhhi Malzeme Saymanı, Sayman, Şef, Koruma ve Güvenlik Şefi, Baş Hemşire, Uzman, Araştırmacı, Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri, Müze Araştırmacısı, Çözümleyici veya en az lisans düzeyinde öğrenim gerektiren mesleki veya teknik kadrolardan (Mühendis, Mimar, Şehir Plancısı, Bölge Plancısı, Avukat, Jeolog, Hidrobiyolog, Hidrolog, Jeomorfolog, Fizikçi, Matematikçi, İstatistikçi, Yöneylemci, Ekonomist, Kimyager, Heykeltıraş, Arkeolog, Astronom, Kaptan, Veteriner, Sosyal Çalışmacı, Biyolog, Psikolog, Sosyolog, Bakteriyolog, Fizyoterapist, Diyetisyen, Pedagog, Çocuk Gelişimcisi, Sağlık Fizikçisi) birine sahip olmak.

Uzman kadrosuna herkes başvuramayacak

Önceki düzenlemede; Araştırmacı, Uzman ve Müze Araştırmacısı kadrolarına atanabilmek için sadece en az dört yıllık yüksek öğrenim mezunu olmak yeterli görülmüştü. Yeni düzenmede ise en az dört yıllık yüksek öğrenim görmüş olma şartına ilave olarak "İlan tarihi itibarıyla Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumlarında Ayniyat Saymanı, Sıhhi Malzeme Saymanı, Sayman, Koruma ve Güvenlik Şefi ve Şef kadrolarından birinde çalışıyor olmak" şartı getirilmiştir.

Ayniyat saymanı kadrosuna atanmak için yeni şart

Ayniyat Saymanı, Sıhhi Malzeme Saymanı, Sayman kadrolarına atanabilmek için, en az iki yıllık yükseköğrenim mezunu olmak şartına ilave olarak "5 inci maddenin ikinci fıkrasının (f) bendinin 2 numaralı alt bendinde sayılan kadrolarda çalışıyor olmak" şartı getirilmiştir. Bu unvanlar şunlardır: Memur, Bilgisayar İşletmeni, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Ambar Memuru, Santral Memuru, Daktilograf, Sekreter, Veznedar, Satınalma Memuru, Ayniyat Memuru, Yurt Yönetim Memuru, Tahsildar, Mutemet, İkmal Malzeme Sorumlusu, Raportör, Şoför, Koruma ve Güvenlik Görevlisi.

Şoför kadrosu için ortaöğretim mezuniyeti şartı

Şoför kadrosuna atanabilmek için daha önce ilköğretim mezunu olmak yeterli görülmüştü. En az ortaöğretim mezunu olmak şartı getirilmiştir.

18/4/1999 tarihinde görevde bulunanların durumu

Önceki düzenleme: Geçici Madde 1 - 18/04/1999 tarihinde Kurum kadrosunda bulunanlar için, diğer şartları haiz olmak kaydıyla; genel sekreter haricindeki unvanlar itibarıyla belirlenmiş bulunan öğrenim düzeylerinin bir alt öğrenim düzeyi uygulanabilir.

Yeni düzenleme: ?Geçici Madde 1 ? 18/4/1999 tarihinde görevde bulunanlar ve aynı tarih itibarıyla iki yıllık yükseköğrenimi bitirmiş olanlar, diğer koşullara sahip oldukları taktirde; 5 inci maddenin ikinci fıkrasının (a) bendinin (2), (3), (4), (5), (6), (7) ve (8) numaralı alt bentlerinde sayılan unvanlar ile aynı fıkranın (c), (d) ve (e) bentlerinde sayılan unvanlara yapılacak atamalarda dört yıllık yükseköğrenim mezunu kabul edilirler.?

Değerlendirme: Yapılan bu yeni düzenleme, diğer kurumların yönetmeliklerinde yer alan düzenlemeden farklıdır. Buna göre, YÖK 18/4/1999 tarihinde görevde olasnlar için, eğer bu kişiler 18/4/1999 tarihinde iki yıllık yüksek öğrenimi bitirmiş iseler, aşağıdaki kadro unvanlarına başvuru sırasında dört yıllık mezunu olarak kabul edilecektir.

Genel Sekreter,
Genel Sekreter Yardımcısı,
Daire Başkanı,
Üniversite Hastaneleri Başmüdürü,
Fakülte Sekreteri, Yüksek Okul Sekreteri, Enstitü Sekreteri,
Savunma Sekreteri,
Özel Kalem Müdürü, Çiftlik Müdürü, Yurt Müdürü, Hastane Müdürü, İlköğretim ve Ortaöğretim Müdürü, Döner Sermaye İşletme Müdürü ile diğer unvanlı müdürler, Şube Müdürü,
Müdür Yardımcısı,
Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri, Uzman, Araştırmacı, Müze Araştırmacısı.
Başhemşire.
Çözümleyici.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber