Kabinede 'ustalarla' yola devam

Haber Giriş : 01 Temmuz 2011 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Tayyip Erdoğan, AK Parti Grubu'nun basına kapalı bölümünde yeni kabine ve parti yönetimine ilişkin işaretler verdi. Ustalık dönemi olarak tanımladığı 3'üncü dönem iktidarında tecrübenin önemli bir kriter olacağını vurgulayan Erdoğan'ın, "Önümüzde sert bir muhalefet dönemi yaşayacağız. Bu nedenle tecrübeli arkadaşlarımızla yola devam edeceğiz. Değişim 2 yıl sonra olacak. İlk 2 yıl arkadaşlarımızın tecrübesinden yararlanacağız. 2 yıl sonra ise genç arkadaşlarımızı göreve getirerek, yeni döneme hazırlayacağız" dediği öğrenildi. Erdoğan'ın adaylık ve seçim sürecinde bütün milletvekillerini yakından tanıdığını ve yeteneklerini bildiğini vurguladığı toplantıda Meclis Grubu, TBMM Başkanlığı ve yönetimi ile yeni kabine için isim gündeme gelmedi. Erdoğan'ın, Meclis başkanlığı için, "Uzun yıllar siyasette kalmış, bakanlık yapmış, uzlaşmacı kişiliği öne çıkan, herkes tarafından kabul görebilecek tecrübeli bir arkadaşımızı Meclis başkanlığına aday yapacağız" dediği ifade edildi. Bu sözler, "Cemil Çiçek'i tarif ediyor" yorumlarına neden oldu.

KABİNE SALIYA

Önceki gün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den 61'inci Hükümet'i kurma görevi alan Erdoğan, kabineyi sunma tarihini de açıkladı. Erdoğan'ın, 4 Temmuz Pazartesi günü yapılacak Meclis Başkanlığı seçiminin ardından 5 Temmuz Salı günü yeni kabineyi Gül'e sunacağı öğrenildi. 4 Temmuz Pazartesi günü saat 11.00'de de AK Parti Grubu toplanarak Meclis Başkan adayını belirleyecek. Grubun kapalı bölümünde milletvekillerinden konuşmalarına dikkat etmelerini de isteyen Erdoğan, Meclis çalışmalarına aksatmadan katılmaları, seçim bölgelerini ihmal etmemeleri tavsiyesinde bulundu.

SABAH


A Takımı, Hükümet Programı mesaisinde

61. Hükümet Programı, AK Parti kurmayları Beşir Atalay, Hüseyin Çelik ve Yalçın Akdoğan'ın koordinasyonundaki ekip tarafından hazırlanıyor. Babacan, Çiçek, Dinçer ve Yıldırım destek sunuyor

Hakkı KURBAN / ANKARA

AK Parti'de bir yandan yeni kabine ve Meclis Başkanlığı heyecanı yaşanırken, diğer taraftan 'Hükümet Programı' için hummalı bir çalışma yürütülüyor. Partinin 'beyin takımı', 2023 hedeflerini de içeren dört yıllık yol haritasını şekillendiriyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gelecek hafta Meclise sunacağı Hükümet Programı'nın temelini 'yeni anayasa' hedefi oluşturacak.

61. Hükümet Programı hazırlıklarını Beşir Atalay, Hüseyin Çelik ve Yalçın Akdoğan'ın koordinasyonundaki ekip yürütüyor. Ali Babacan, Cemil Çiçek, Ömer Dinçer ve Binali Yıldırım gibi parti kurmayları da çalışmalara aktif destek sağlıyor.

TAKE OFF'TAN FLIGHT'A

2007'de kurulan 60. Hükümet'in programını 'sıçrama dönemi programı' olarak sunan Başbakan Erdoğan, 'Temel hedefimiz Türkiye'yi 'take-off'a, 'kalkış'a geçirerek daha güvenli bir hıza ve yüksekliğe taşımaktır' demişti. 61. Hükümetin programı ise 'flight'; yani 'uçuş' programı olarak görülüyor. Bu çerçevede 2023 hedefleri, beyannamede olduğu gibi programın da sacayaklarından biri olacak.

Programın ana başlıklarından biri 'yeni anayasa' hedefi olacak. Yeni anayasanın kısa, öz ve açık olması, 'toplumsal uzlaşma' ile hazırlanması ve herkesin anlayacağı bir dilinin bulunması unsurlarının programda yer alacağı belirtiliyor.

Ekonomide, 'kişi başına milli gelirin 2015'te 14 bin doların üzerine çıkarılması', 'ihracatın 201 milyar doları aşması', 'işsizliğin kriz öncesi noktalara çekilmesi' hedefleniyor.

'AKILLI KİTAP' DA GİRECEK, TERÖR DE

Eğitimde; 'okul öncesi eğitimin zorunlu olması', 'mesleki eğitim payının yüzde 65'e çıkarılması' önce çıkacak. Başbakan Erdoğan'ın seçim mitinglerine taşıdığı ve öğrencilere ücretsiz verilecek 'akıllı elektronik kitap'lar da hükümet programının satır başlarından biri olacak. Kentsel dönüşüm projeleri, kadın hakları, terör ve örgütlü suçlarla mücadele stratejileri de programda ayrıntılarıyla yer alacak.

PROGRAMI ERDOĞAN SUNACAK

AK Parti'nin planında, Meclis Başkanı'nın 4 Temmuz Pazartesi günü seçilmesi, Hükümet Programının 5 Temmuz Salı günü Başbakan tarafından sunulması planlanıyor. Hükümet Programı üzerindeki görüşmeler, okunmasından en az iki tam gün geçtikten sonra yapılacak. Bu nedenle en erken 7 Temmuz Perşembe günü görüşmelerin olması, güvenoylamasının da bir tam gün sonra gerçekleşmesi hedefleniyor. Bu takvime göre güvenoylaması 8 Temmuz Cuma'dan önce yapılamıyor.

KONUŞAMAYACAKLAR

Başbakan'ın sunacağı Hükümet Programı'na ilişkin muhalefet de eleştirilerini Genel Kurul'da dile getiriyor. Ancak, CHP ve BDP destekli bağımsızlar henüz yemin etmedi. Eğer kriz aşılamazsa, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Kurul'da konuşamayacak. BDP destekli bağımsızlar adına da yemin eden olmazsa konuşma olmayacak. Meclis Başkanlığı seçimi ve güvenoylamasına da yemin etmeyenler katılamayacak.

AKŞAM

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber