Aile sağlığı elemanı nedir?

5258 sayılı Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun ile illerde aile hekimi ve aile sağlığı elemanı istihdam edilmektedir. Aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarının çalışma usul ve esasları, Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğiyle, ücretler ise Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Kapsamında Sağlık Bakanlığınca Çalıştırılan Personele Yapılacak Ödemeler ve Sözleşme Şartları Hakkında Yönetmeliğiyle düzenlenmiştir. Sağlık Bakanlığı illere gönderdiği yazıyle, illere kontenjan tahsis etmiş ve aile sağlığı elemanı alabileceğini belirtmiştir. Bu personel alımı merkezi bir alım olmayacaktır. 3 bin kamu görevlisi olmayan aile sağlığı elemanı alınacak.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Temmuz 2011 01:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AİLE SAĞLIĞI ELEMANI NEDİR?

Aile sağlığı elemanı, aile ehkimi ile birlikte çalışan sözleşmeli sağlık personelidir. Ancak bu sözleşme ne 4/B sözleşmesidir, ne de 4924 sözleşmesidir. Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan, "Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Kapsamında Sağlık Bakanlığınca Çalıştırılan Personele Yapılacak Ödemeler ve Sözleşme Şartları Hakkında Yönetmeliğe" göre düzenlenen bir sözleşmedir. Ücretler genel olarak aile hekiminin performansına bağlı olarak değişmektedir.

Yönetmeliğe ekli Ek-2 tablosunda sayılan kusurlu fiilileri işleyenlere yazılı ihtar verilmektedir. Bu tabloda her bir fiilin karşılığı puan yer almaktadır. Eğer verilen ihtarlar nedeniyle alınan puan 100 olursa sözleşme fesih edilmektedir.

AİLE SAĞLIĞI ELEMANI DAHA SONRA 4/B'Lİ VEYA MEMUR OLABİLİR Mİ?

Bunun dışında aile sağlığı elemanları 2 ay önceden haber vermek kaydyla sözleşmelerini fesih edebilmektedir. İl Müdürlüğü, şartların uygun olması durumunda, iki aylık süreyi beklemeden sözleşmenin sona erdirilmesini kabul edebilir. Müdürlüğün kabul etmemesi durumunda, bu süreyi doldurmadan görevden ayrılan aile hekimi ve aile sağlığı elemanı, bir yıl süreyle sözleşmeli aile hekimi veya aile sağlığı elemanı olamamaktadır. Tek ceza budur. Bu ise şu anlama gelmektedir. Sağlık Bakanlığı diyelimki önümüzdeki dönemde 4/B'li veya kadrolu sağlık personeli alırsa, aile sağlık elemanları da başvuru yapabilir. Eğer yerleşmeye hak kazanan aile sağlık elemanı olursa, bunlar sözleşmelerini fesih ederek 4/B'li veya memurluk görevine geçebilir. Aile hekimiyle olan sözleşmelerinin fesih etmenin tek cezası 1 yıl boyunca yeniden bir aile hekiminin yanında aile sağlık elemanı olarak çalışamamaktır.

AİLE SAĞLIğı ELEMANI KADROSUNA KİMLER BAŞVURABİLİR?

* Kanun ve yönetmelik hükümlerine göre, Devlette memur, sözleşmeli veya işçi olarak çalışanlar aile sağlık elemanı ilanına başvuramamaktadır. Devlette çalışanlardan sadece vekil ebe ve hemşireler başvuru yapabilmektedir. Bu çerçevede bu ilana şuan Devlette çalışmayanlar başvuru yapabilecektir.

* Her sağlık bölümü mezunu aile sağlığı elemanı olarak alınmamaktadır. Bu pozisyonda göreve başlayabilmek için, Türkiye'de mesleğini icra etmeye yetkili ve ortaöğretim veya yüksek öğretim kurumlarının ebelik, hemşirelik, sağlık memuru (toplum sağlığı), acil tıp teknisyenliği bölümlerinden mezun olmak gerekektedir.

* Sağlık Bakanlığının memurlar.net'te yer alan yazısı, il sağlık müdürlüklerine yöneliktir. İl Sağlık müdürlükleri şimdi bu yazıya uygun olarak, istihdam öngörülen aile hekimliği birimlerini internet sitesinde ilan edecektir. Adaylar da, aile hekimlerine başvuracak, aile hekimlerinin bu personel ile açlışmayı uygun görmesi halinde, bir aile hekimince imzalanmış, kişi ile çalışmak istendiğini açıkça beyan eden imzalı dilekçenin bulunduğu bazı evraklarla il sağlık müdürlüğüne başvuracaktır. Posta ile değil şahsen başvuru yapılacaktır. Başvuru dosyasında eksiklik bulunmadığı tespit edildikten sonra kişi, çalışacağı sözleşmeli aile hekimi ile birlikte Müdürlüğünüzde aile sağlığı elemanı sözleşmesi imzalayacaktır.

* Her başvuru dosyasına İl Sağlık Müdürlüğünden resmi evrak numarası verilecek olup ile tahsis edilen pozisyon sayısından fazla başvuru bulunduğu takdirde evrak giriş numarasına göre işlem yapılacaktır. Başvuru dosyasının eksik olması veya gerçeğe aykırı beyan yapıldığının tespiti halinde başvuru yapılmamış sayılacak, sözleşme yapılmışsa feshedilecektir.

İlan metni için tıklayınız.

Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Kapsamında Sağlık Bakanlığınca Çalıştırılan Personele Yapılacak Ödemeler ve Sözleşme Şartları Hakkında Yönetmeliği için tıklayınız.

Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber