Tütün ve alkol satışında yeni sınırlamalar

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Temmuz 2011 12:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tütün mamulleri ve alkollü içkilerin satışına ve sunumuna ilişkin yönetmelik, bugün itibariyle tüm Türkiye'de yürürlüğe girdi.

Tütün mamulleri ve alkollü içkilerin satışına ve sunumuna ilişkin yönetmelik, altı aylık geçiş sürecinin ardından bugün itibariyle resmen yürürlüğe girdi. Buna göre tütün ürünleri, işyerinin dışarıdan görünmeyen ayrı bir bölümünde, 18 yaşını doldurmamış kişilerin doğrudan ulaşamayacağı şekilde satılacak. Satıcılar, 18 yaşından büyük olduğuna emin olmadan kimseye alkol ve sigara veremeyecek, 18 yaş tereddüdünde kimlik istenecek.

Antalya'da da büfe ve market sahipleri yönetmeliği uygulamaya başladı. Kimi market sahipleri tütün ve alkol stantlarının üzerine siyah bir perde çekerken, kimi işletme sahipleri ise yasağı tam olarak anlayamadıklarını, gerekli uyarının yapılmasının ardından kendilerine bir yol belirleyeceklerini kaydettiler. 30 yıldır büfe işleten 55 yaşındaki Mustafa Okur, uygulamanın tüm ülke esnafına hayırlı olmasını diledi. Uygulamanın iyi bir netice vermesini dileyen Okur, "Yaşı küçüklere sigara vermiyoruz.

Raflarımızda sigaraların görünmemesine özen gösteriyoruz. Ama bu uygulama esnafa olumsuz yansır. Müşteriler öncelikle gördükleri ürünleri almaya çalışırlar. Satışlarımızın düşeceğini tahmin ediyorum. Kimlik uygulaması çok iyi. Yaşından şüphe duyduğum kişilere kimlik soruyorum. Kimlik sormam tüketiciye tuhaf gelse de durumu anlattıktan sonra bir sıkıntı olmuyor" dedi.

Büfeden sigara almaya gelen 20 yaşındaki üniversitesi öğrencisi Harun Kıyak ise, 18 yaş uygulamasına takılanlardan oldu. Sigara almak istediğini söyleyen Kıyak, büfe sahibinin yaşından tereddüde düşmesi nedeniyle kimlik göstermek zorunda kaldı. Kıyak, kimliğini gösterdikten sonra sigara alabildi. Sigara ve alkol satışında yaş uygulaması getirilmesinin önemli olduğunu belirten Kıyak, "18 yaşından küçüklere yasak getirilmesi normal. Gayet olumlu buluyorum, olması gereken bu. Sigara ve içki kullanma yaşı ülkemizde gittikçe düşüyor. Bu da ülkemizin geleceği için kötü bir durum. Yasakların yanında insanların biraz da bilinçlendirilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (TAPDK) yayımladığı yönetmelikte, tütün mamulü satışı yapılamayacak yerler ve yöntemler de yeniden belirlendi. Buna göre, sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde tütün mamulleri satışı yapılamayacak. Posta ve benzeri dağıtım hizmetleri yoluyla tütün mamulü satışı ve teslimi gerçekleştirilemeyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber