Meslek liseliler umutsuz...

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 09 Temmuz 2011 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de işverenler yetişmiş ara eleman sıkıntısı çekerken meslek liselilerin üçte biri üniversiteyi kazansa bile iş bulamayacağı görüşünde.

Anabilim Eğitim Kurumları tarafından yapılan ve İstanbul Ümraniye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nce desteklenen araştırmada liseli gençlerin gelecekten beklentileri soruldu. Ümraniye'deki 14 devlet ve özel eğitimkurumunda öğrenimgören öğrencilerden bin 47 kişi ile görüşüldü. Araştırmaya katılanların yüzde 43'ümeslek, yüzde 29'u genel lise, yüzde 10'u çok programlı ve yüzde 9'u ise özel lise öğrencilerinden oluştu.

Araştırma sonuçlarına göre, işverenlerin ?Ara eleman sıkıntısı yaşıyoruz? dediği Türkiye'de gençler tamtersini söylüyor. Büyük çoğunluğumeslek liseli olan gençler gelecekleri için kaygılı.Öğrencilerin yüzde 48,3'ü istediği üniversiteyi ve bölümü kazanamamaktan endişe ederken, yüzde 44,3'ü yükseköğretime yerleştirmede kullanılanmevcut puanlama sistemi nedeniyle istediği bölüme giremeyeceğini düşünüyor. Ayrıca öğrencilerden yüzde 33'ü üniversiteyi bitirdikten sonra iş bulmamaktan ve yüzde 32,8'i ise prestiji yüksek bir işte çalışamamaktan endişe ediyor.

Sekreter bile bulamıyoruz

Ara eleman bulmakta gerçekten çok zorlanıyoruz. Bir sekreter veya özel şoför dahil önümüze sorun olarak çıkıyor. Meslek liselerinin eğitimi ve sayılarının artması noktasında çalışmalar yapılıyor ama bunlar yetersiz.Gençleri meslek liselerine yönlendirmede sıkıntı yaşanıyor. Yetenekleri doğrultusunda eleman yetiştiremiyoruz.

Kızların gelecek kaygısı daha fazla

Araştırmada kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre geleceğe daha umutsuz baktıkları anlaşıldı. İstediği üniversiteyi ve bölümü kazanamayacağından endişe eden kızların oranı yüzde 53 iken erkeklerin oranı yüzde 42'de kaldı.

Nesrullah SONAY

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber