CHP Milletvekilleri yemin etti/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Temmuz 2011 16:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP'li milletvekilleri andiçme işlemi sona erdi.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı. Yakut, gündemle geçmeden önce bir milletvekiline söz verdi.

Yakut, Anayasa uyarınca milletvekillerinin göreve başlamadan önce andiçmeleri gerektiğini söyledi. Yakut, daha önceki birleşimlerde andiçmemiş milletvekillerini kürsüye davet etti.

Daha sonra, Adana'dan başlayarak andiçmeyen milletvekillerinin adları okundu. ilk olarak CHP Adana milletvekili Ali Demirçalı kürsüye gelerek andiçti. CHP'li 135 milletvekilinden, daha önce, en yaşlı üye sıfatıyla geçici başkanlığı üstlenen İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi andiçmişti.

Genel Kurulda, milletvekillerinin andiçmesinin ardından 61. Hükümet programı üzerinde görüşmeler yapılacak.

CHP'liler yakalarında 'Egemenlik kayıtsız şartsız mileltindir' kokartı taşıdı.

TUTUKLU MİLLETVEKİLİ BALBAY'IN İSMİNİN OKUNMAMASI, GENEL KURULDA TARTIŞMAYA NEDEN OLDU

TBMM Genel Kurulunda, CHP'li milletvekillerinin andiçmeleri sırasında tutuklu milletvekili Mustafa Balbay'ın isminin okunmaması tartışmaya neden oldu.

Katip üye, Burdur Milletvekili Bayram Özçelik il ve soyadı sırasına göre milletvekillerinin isimlerini tek tek okudu. İzmir'e sıra geldiğinde Balbay'ın isminin atlanması üzerine CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Özçelik'in listeyi, alfabetik sıraya göre okumasını istedi.

Birleşimi yöneten Sadık Yakut, CHP İzmir Milletvekili Balbay ve Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın, tutuklu olarak yargılanmalarının devam ettiğine yönelik mahkeme yazısının, 7 Temmuzda TBMM Genel Kurulunun bilgisine sunulduğunu anımsattı.

İnce, Yakut'a, ''Mahkeme yerine kendinizi koyamazsınız, arkadaşlarımızın adını okursunuz burada olur ya da olmaz. Bir arkadaşımız yurt dışında onun da adını okudunuz'' diye itiraz etti. Yakut'un, ''Yapabileceğim bir şey yok'' demesi üzerine, İnce, Balbay'ın milletvekili olup olmadığını sordu. Yakut'un, milletvekili olduğunu söylemesi üzerine İnce, ''Başkanlık Divanının keyfi davranma hakkı yoktur, yanlış yapıyorsunuz, tutumunuz hakkınızda söz istiyoruz'' diye karşılık verdi.

Yakut, tutumu üzerinde İnce'ye söz verdi. AK Parti'lilerin yemin etmediği itirazında bulunması üzerine, İnce, önce andiçti, daha sonra söz aldı.

Muharrem İnce, ''TBMM'yi boykot etmediklerini, yaptıklarının protesto olmadığını, Gazi Meclisi, ulusal Kurtuluş Savaşı yönetmiş bir Meclisi boykot etmenin hakları ve hadleri olmadığını'' söyledi. İnce, toplumsal duyarlılık oluşturmak, millet iradesine saygı ve milletin oyunun temsil edilmesini istediklerini, milletin oyunun peşine düştüklerini kaydetti. İnce, milletin hakkına, oyuna sahip çıktıklarını ifade ederek, ''Arkadaşlarımıza dokunulmazlık, ayrıcalık, af istemiyoruz. Adil şekilde yargılanması sürsün. Yemin etmeleri engellendiği gibi adlarının okunması da engelleniyor. Buna sessiz kalamayız'' diye konuştu.

Yakut'un tutumu lehinde söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, il sırasına göre yapılan uygulama olduğunu, Divanın uygulamasının doğru olduğunu ifade etti.

Muharrem İnce, ''Siz okumayacaksınız, en genç üyemiz; Mustafa Balbay'ın adını anons eder misiniz?'' diyerek, CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü'ye Balbay'ın adını okuttu. Bunun üzerine CHP milletvekilleri alkışladı.

CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç aleyhte, AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın'ın lehte söz almasının ardından Yakut, ''İsimler ilk gün okundu ancak sonraki birleşimde mahkeme kararını Genel Kurul bilgisine sunduk. Tamamen teknik konudur, tutumunda yanlışlık ve değişiklik yoktur'' diyerek, usul tartışmasını sonlandırdı.

Daha sonra, CHP'li milletvekilleri andiçmeye devam etti.

BOZDAĞ: BDP GRUBUNUN DA YAKIN ZAMANDA BU KUTSAL ÇATI ALTINA GELMESİNİ UMUYORUM

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, milletvekillerinin yemin etmesi noktasında sağlanan mutabakatın, uzlaşmanın, parlamentonun bundan sonra yapacağı çalışmalara zemin oluşturmasını dileyerek, ''BDP Grubunun da yakın zamanda bu kutsal çatı altına gelmesini umuyorum'' dedi.

Bozdağ, AK Parti Adıyaman Milletvekili Muhammed Murtaza Yetiş'in Srebrenitsa soykırımın 16. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı gündem dışı konuşmayı yanıtladı.

Bekir Bozdağ, milletvekillerinin yemin etmesi noktasında sağlanan mutabakatın, uzlaşmanın, parlamentonun bundan sonra yapacağı çalışmalara zemin oluşturmasını ve başta yeni Anayasa olmak üzere parlamentonun önemli çalışmalara imza atmasını diledi.

BDP Grubunun da yakın zamanda bu kutsal çatı altına gelmesini umduğunu belirten Bozdağ, ''Her türlü sorunun çözüm adresinin TBMM olduğunu bütün siyasi partiler vurguluyor ve buna inanıyor. Bu inancın gereği Mecliste olmaktır ve sorunların çözümüne aktif katkı sunmaktır'' diye konuştu.


- CHP'li milletvekilleri andiçmeye başladı.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı. Yakut, gündemle geçmeden önce bir milletvekiline söz verdi.

Yakut, Anayasa uyarınca milletvekillerinin göreve başlamadan önce andiçmeleri gerektiğini söyledi. Yakut, daha önceki birleşimlerde andiçmemiş milletvekillerini kürsüye davet etti.

Daha sonra, Adana'dan başlayarak andiçmeyen milletvekillerinin adları okundu. ilk olarak CHP Adana milletvekili Ali Demirçalı kürsüye gelerek andiçti. CHP'li 135 milletvekilinden, daha önce, en yaşlı üye sıfatıyla geçici başkanlığı üstlenen İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi andiçmişti.

Genel Kurulda, milletvekillerinin andiçmesinin ardından 61. Hükümet programı üzerinde görüşmeler yapılacak.


Yemin düğümü çözüldü

AKP ve CHP heyetleri mutabakat metnini hazırladı, Kılıçdaroğlu menti onayladı.

AK Parti ve CHP heyetleri yemin krizinin çözümünü kolaylaştıran mutabakat metni liderler tarafından onaylandı. CHP'li vekiller saat 15.00'de Meclis'te yemin edecek.

AK Parti ve CHP yöneticileri, Mecliste yaşanan ''yemin kriziniyle ilgili mutabakt metnini hazırlayıp Başbakan Erdoğan'a ve CHP lideri Kılıçdaroğlu'na sundu.

Liderlerin onayı sonrası heyetler ikinci kez bir araya geldi. Mutabakat metninin kamuoyuna nasıl duyurulacağı belirleniyor.

CHP'liler saat 14.30'da yemin krizini değerlendirmek üzere biraraya geldikten sonra saat 15.00'de Meclis Genel Kurulu'nda yemin edecek

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısından ayrılışında, yemin krizinin çözülmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, "Milli iradeye duyduğumuz saygının gereği yerine geldi, hayırlı olsun" dedi.

İŞTE MUTABAKAT METNİ

Bu arada mutabakat metininden satırlarda basına sızmaya başladı. Metinde şu satırlar öne çıkıyor: "Sorunların çözüm yeri TBMM zemini olmalı.

Milletvekilleri milletimizin kendilerine verdiği onurlu görevi yerine getirmek için TBMM'de olmalı.

Yüzde 95 oranında seçim temsili gösteren Meclisimiz tüm partilerimiz için ortak bir zemin oluşturmaktadır. Bu zemin aynı zamanda yeni bir anayasa için de zemin olmalıdır.

Siyasi sorunların çözümü için yegane ortam TBMM'dir.

Tüm yasalar özgürlükleri genişletici bir şekilde yorumlanmalıdır"

BDP'LİLERİN BOYKOTU HENÜZ SON BULMUŞ DEĞİL

BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş ise ortak deklarasyon için kendilerine çağrı yapılmamasına tepki göstermişti.


- AK Parti ve CHP yöneticileri, Mecliste yaşanan ''yemin krizini'' ele almak üzere bir araya geldi.

TBMM Genel Kurulunda bugün yapılacak Hükümet programı üzerindeki görüşmeler öncesi iki parti yöneticilerinin görüşmesi saat 10.05'de başladı.

Görüşmeye AK Parti'den Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli ve Ahmet Aydın ile Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, CHP'den Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ve İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın katılıyor.

AK Parti ve CHP heyeti, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in arabuluculuğunda geçen Cuma akşamı bir araya gelmiş, iki partinin karşılıklı önerileri genel başkanlara iletilmişti.

AYRINTILAR GELİYOR...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber