Su içmeyi ihmal etmeyin

Haber Giriş : 11 Temmuz 2011 12:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Yaz aylarında sıcakların artması ile ishal, mide, bağırsak ve cilt enfeksiyonları ile yanlış klima kullanımına bağlı rahatsızlıklarda artış yaşandığı bildirildi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferdi Tanır AA muhabirine yaptığı açıklamada, havaların ısınması ile gündelik yaşamdaki alışkanlıklarda da çok büyük oranda değişiklik yaşandığını söyledi.

Sıcak dönemlerde insan vücudunun aşırı sıvı kaybettiğini anlatan Tanır, yaz aylarında hijyen konusundaki dikkatin de azaldığına işaret etti.

Buna bağlı olarak yaz aylarında ishal vakaları ile mide ve bağırsak rahatsızlıklarının arttığına işaret eden Tanır, sıcaklarda sıvı alımına özen gösterilmesi tavsiyesinde bulundu.

Yazın günde en az 15 bardak su içilmesi gerektiğini ifade eden Tanır, ''Suyun yanı sıra soda ve meyve suyu gibi sıvı gıdalar da alınmalı. Yiyecekler de iyice yıkandıktan sonra tüketilmeli. Yemek hazırlanırken de gıdalar iyice pişirilmeli. Hijyenden asla taviz verilmemeli ve bol bol banyo yapılmalı'' diye konuştu.

Tanır, yaz aylarında güneş çarpması ve güneşe bağlı cilt enfeksiyonlarının da arttığını belirterek, bu duruma karşı da tedbirli olup, uzun süre güneş altında kalınmaması gerektiğini söyledi.

-KLİMAYI DOĞRU KULLANIN-

Doç. Dr. Ferdi Tanır, yazın en büyük serinlik aracı olarak görülen klimanın doğru kullanılmaması halinde hastalıklara davetiye çıkartabileceğini anlattı.

Gündüz saatlerinde klimanın 22-23 derecenin altına düşürülmemesi gerektiğine dikkati çeken Tanır, gece ise 26 dereceden aşağı da çalıştırılmaması gerektiğini ifade etti.

Klima çalıştırılan odanın 3-4 saatte bir en az 15 dakika havalandırılmasının sağlıklı bir serinlik için olmazsa olmazlardan biri olduğunu belirten Tanır, şöyle devam etti:

''Bazı kişiler oda soğuduğu zaman, o soğukluğu muhafaza edebilmek için klimayı hiç kapatmıyor. Ancak bu son derece yanlış bir uygulama. Çünkü klima içeriden aldığı havayı çevirip geri veriyor. Eğer odayı havalandırmazsak bir süre sonra kirlenen havayı sürekli olarak teneffüs etmiş oluyoruz. Ayrıca, akşam yattığımız odada da klima çalıştıracaksak, derecesi 26'ya ayarlamalıyız. Klimayı üstümüze gelecek şekilde de konumlandırmamalıyız. Bunun yanı sıra odanın kapısını da çok az açık bırakırsak bu sayede içeriye temiz hava girmesini sağlarız.''

AA

Sıcak havalarda soğuk değil, ılık su harareti önlüyor

Yaz aylarında sıvı tüketiminin arttığına dikkat çeken uzmanlar, serinlemek için her saat başı ılık su içilmesini tavsiye ediyor.

Halk arasında doğru olarak bilinen bir yanlışa dikkat çeken Özel Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Berna Ertuğ, yaz aylarında sıvı kayıplarının önlenmesi ve zinde kalabilmek için beslenme önerilerinde bulundu. Sıcak meşrubatların harareti önlediği kanısının doğru olmadığını ifade eden Ertuğ, ?Yazın serinlemeye yardımcı olan içecekler, ılık olarak tüketilmeli.? dedi.

Yazın gün boyu kaybedilen sıvının arttığını hatırlatan Ertuğ, vücudun dengesini korumak için günlük su tüketiminin en az 2-2,5 litre olması gerektiğini belirtti. Ertuğ, yazın sıvı olarak suyun yanı sıra; süt, ayran, cacık, soda, limonata, bitki çayları, şekersiz kompostolar ve taze sıkılmış meyve suyu gibi içeceklerin de tüketilmesini önerdi.

Yaz aylarında uzak durulması gereken besinlere de değinen Ertuğ, bu besinleri şöyle sıraladı: ?Yağda kızartmalar, aşırı tuz ve tuzlu besinler, bütün yağlı yiyecekler, şekerli meyve suları, içeriği bilinmeyen hazır gıdalar.?

Yaz aylarında yorgunluk ve bitkinlik hissinin de arttığına işaret eden Diyetisyen Ertuğ, şu tavsiyelerde bulundu: ?Yorgunluk ve halsizliğe karşı c vitamini tüketimine dikkat edilmeli. Bağışıklık sistemini güçlendiren taze sebze ve meyve tüketimi, enerji veriyor. Özellikle C vitamini yönünden zengin yeşil biber, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler, kivi, çilek, erik türü meyvelerin bol miktarda tüketilmesi gerekiyor.?

CHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber