Tek çatı geldi, 5 bin denetim personeli başkanını bekliyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 14 Temmuz 2011 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Denetim birimlerini tek çatı altında birleştirme formülü hayata geçirilmesine rağmen henüz uygulamaya geçemedi.Çok başlılığı gidermek amacıyla oluşturulan Vergi Denetim Kurulu, başkanın kim olacağı belli olmadığı için faaliyetlerine başlayamadı. Yaklaşık 5 bin denetim personeli ise bu ay başında son şekli verilen yaz turnesine çıkabilmek için yapının işler hale getirilmesini bekliyor. Kurul'da vergi inceleme yetkisine sahip toplamda 4 bin 800 hesap uzmanı, gelirler kontrolörü, maliye müfettişi ve vergi denetmeni bulunuyor. Bu dört birim 'vergi müfettişi' adıyla tek çatı altında toplanmıştı.

Kanun Hükmünde Kararname ile belirlenen yeni düzenleme kapsamında vergi müfettiş yardımcılığı ile birlikte Vergi Denetim Kurulu'na toplamda 12 bin kişilik kadro oluşturuldu. Yaklaşık 7 bin kişilik kadronun önümüzdeki dönemde doldurulması planlanıyor. Birimleri tek çatıda toplayan düzenlemenin pazartesi günü Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlatan Maliye kaynakları, denetimin aksamaması için vekaleten dahi olsa bir başkanın atanması gerektiğine dikkat çekiyor. Aksi takdirde yaz denetim programlarında aksaklık yaşanacak. Edinilen bilgilere göre tek çatının hayata geçirilmesinin ardından Vergi Denetim Kurulu'nun başkanının kim olacağına dair tartışmalar da hız kazandı. Maliye'nin en önemli kurumlarından biri haline gelen Kurul'un patronunun kim olacağına dair çok sayıda üst düzey bürokratın ismi geçiyor.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ise denetim sürecinin aksamaması için kısa sürede bir başkan ve dört başkan yardımcısının atamasını yapabileceği ifade ediliyor. Atamanın gecikmesi halinde Maliye'nin yaz turne denetimlerinin aksayacağı, hatta yıl sonuna kadar planlanan denetimlerin dahi gerçekleştirilemeyeceği ifade ediliyor. Öte yandan CHP, vergi denetim birimlerinin tek çatı altında toplanmasına ilişkin Kanun Hükmünde Kararname'nin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağını açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber