AK Parti-BDP görüşmesi: Olumlu ama mutabakat yok/ Video

Haber Giriş : 14 Temmuz 2011 12:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hatip Dicle'nin YSK tarafından milletvekilliğinin düşürülmesini protesto için yemin etmeyerek Meclis'i boykot eden BDP'liler bir kez daha AK Parti heyeti ile görüştü. Görüşmenin ardından açıklamayı BDP'li Gültan Kışanak yaptı. Kışanak, ''Görüşmeler sonucunda olumlu ya da olumsuz cümle kuramıyorum. AK Parti grubuna sunduğumuz metne herhangi bir itiraz olmadı'' dedi. Ankara'da heyetler görüşürken BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş da Diyarbakır'da ''Mutabakat sağlanırsa yarın yemin edebiliriz'' diyerek ant içebilecekleri yönünde sinyal verdi. Ancak görüşme sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kışanak, ''Bugün ya da yarın yemin yok'' ifadesini kullandı.

Ak Parti ve BDP'li yöneticiler, dün yaptıkları toplantının ardından bugün yeniden bir araya geldi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında başlayan görüşmeye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Ak Parti Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli ve Ahmet Aydın ile Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek; BDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve Hasip Kaplan ile Siirt Milletvekili Gültan Kışanak katıldı.

Görüşme, Başkanlık Divanı toplantı salonunda saat 11.00'da başladı.

Ak Parti ve BDP temsilcileri dün bir araya gelmiş, görüşmenin ardından yapılan açıklamada, karşılıklı olarak sunulan önerilerin değerlendirileceği açıklanmıştı.

KIŞANAK: OLUMLU YA DA OLUMSUZ CÜMLE KURAMIYORUM

Yaklaşık 1.5 saat süren görüşme sonunda BDP'li Gültan Kışanak gazetecilere açıklama yaptı. 'Umutlu' olduğunu ifade eden Kışanak şunları söyledi:

Görüşlerimizi ifade ettik. Arkasında her iki grup kendi değerlendirmelerini yaparak bugün tekrar bir araya geldik. Bu görüşmelerimizde açıkça şunu ifade edebilirim ki:Bizim bu görüşlerimizin ana konusu yemin etmeme etmeme ile ilgili değildir. Yemin krizi yansıtılmasının doğru olmadığını ifade ettik. Halktan yetki alan her siyasi ve kişi bu parlamentoda yansıtmada bunun koşullarına sahip olmalıdır. Bunun önünde engeller varsa mücadele eder. Biz de halkın iradesinin halkın iradesinin eksik yaşaması konusunda yaşanan sıkıntıyı aşmak için Meclis'e katılmamayı kararlaştımıştık ve uyguladık.Ortak aldığımız bir karardır. Bu kararı değiştirmek, farklı bir karar almak yine bu grubun konusudur. Bu konuyu asla pazarlık konusu yapmayız. Bu bizim blok bileşenleri ve grup olarak ortak aldığımız bir karardır. Bu kararın hangi yönde seyredeceğini yine partimiz karar verecektir.Kamuoyundaki tartışmalar eksik ve yanlıştır.Partimizin yetkili organlarıyla aldığımız bir karardır. Bu kararı siyasi gelişmelere göre değiştirebiliriz. Niyet düzeyinde olumlu şeyler ifade edilse de bunun pratikleşmesinde önümüzü gördüğümüzü söyleyemeyizGörüşmeler sonucunda olumlu veya olumsuz cümle kuramıyorumBugünden sonra politik faaliyetlerimiz sürecektirBizim bütün bu çabamız tarihsel geçmişi olan sorunlarımızı da ön açıcı olacaktır

Ak Parti GRUBUNDAN SUNDUĞUMUZ METNE İTİRAZ GELMEDİ

Demokratik siyaset bizim için vazgeçilmezdirMetnimizi AKP grubuna sunduk. Onlarında sunulmuş bir metni oldu. Sunduğumuz metne herhangi bir itiraz olmadı2 metni tek metne dönüştürme yolunda hazır olunmadığı ortaya çıktı.Bundan sonraki süreçte daha güçlü bir mücadele süreciyle halkımızla birlikte engelleri kaldırabilecek bir yol bulacağızUmutluyuz

AK PARTİLİ CANİKLİ: OLUMLU AMA MUTABAKAT METNİ OLUŞMADI

AK Partili Nurettin Canikli ise görüşmenin olumlu bir ortamda geçtiğini belirterek ''Fakat mutabakat sağlayacağımız bir metin oluşmadı'' dedi.

Canikli şunları söyledi:

Kendi metinleriyle ilgili hususların mutlaka yer alması gerektiği yönünde iradeleri ortaya çıktı. Biz ise özellikle yargıya müdahale haline gelebilecek bir adımın atılmaması gerektiğini ifade ettik. BDP, Hatip Dicle ve tutuklu milletvekilleri konusunda çözüm istedi. Her iki taraf da iyi niyetli ve karşılıklı birbirini anlamak düşüncesiyle bu görüşmeleri gerçekleştirdi. BDP, yeni ve sivil anayasa yapılmasında irade ortaya koydu.


"İLK TOPLANTIDA YEMİN EDEBİLİRİZ"

BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP'li milletvekillerinin andiçmemesi konusunda AK Parti ve BDP'li yöneticilerin görüşmesiyle ilgili olarak, ''Şu anda arkadaşlarımız görüşüyor, bizler görüşmenin sonucunu bekliyoruz'' dedi.

Demirtaş, Diyarbakır BDP İl Başkanlığında yapılan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Toplantısı öncesi gazetecilerin BDP'li milletvekillerinin andiçmemesi konusunda AK Parti ve BDP'li yöneticilerin görüşmesiyle ilgili sorusunu şöyle yanıtladı:

''Görüşlerimizi illetik, kendileri de görüşlerini illetti. Şu anda arkadaşlarımız görüşüyor, bizler de görüşmenin sonucunu bekliyoruz. Protokol, mutabakat tartışılan konular. Bizim beklentilerimiz var. AKP grubunun, partisinin ve iktidarının bir bütün olarak parlamentoyu barış ve demokrasi için yeni bir anayasa için uzlaşma içerisinde işletebileceğine, çalıştırabileceğine ve bizim bu taleplerimize karşılık demokratik bir yaklaşım sergileyebileceğine dair bir tutum ortaya çıkarsa olağanüstü bir Meclis toplantısıyla da yemin ederiz, ilk toplantıda da yemin edebiliriz. Dolayısıyla biz yeminden kaçmıyoruz, yemini protesto etmiyoruz. Biz, bu zihniyetin değişmesi için mücadele ediyoruz.''

AJANSLAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber