Ortaöğretim yurtları, 'yatakhane' görüntüsünden çıkartılıp 'ev ortamına' dönüştürülecek.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Temmuz 2011 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Ortaöğretimde ev gibi yurt

Ortaöğretim yurtlarında ev ortamının sağlanmasına karar verildi. Koridor ve merdivenlere halı, yolluk serilecek.Giriş veya katlarda şark köşesi yapılacak

BAHAR ATAKAN Ankara

Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) başlatılan çalışmaya göre, ortaöğretim öğrencilerinin barındığı yurtlar ve pansiyonlar ?yatakhane? görüntüsünden çıkartılıp ?ev ortamına? dönüştürülecek. Yurt ve pansiyonlardaki boş kontenjanlar, kırsal alan ile gecekondu bölgesinde maddi imkamsızlıktan dolayı ortaöğretime devam edemeyen çocuklar için kullanılacak. Koridor ve merdivenlere halı, yolluk serilecek. Pansiyon girişlerinde veya katlarda uygun alanlara şark köşesi yapılacak.

MEB Ortaöğretim Burs ve Yurtlar Dairesi'nce başlatılan ?yurt ve pansiyonların ev ortamına dönüştürülmesi projesi? yat tatili dolayısıyla hızlandırılacak. MEB'in 2009-2010 yılı verilerine göre; ortaöğretimde 2 bin 211 yurtta 80 bin 984 öğrenci barındı, ortaöğretim öğrencileri için hizmet veren pansiyonlarda ise 21 bin 26 yatak ile hizmet verildi. Y atakhane sisteminin terk edileceği projede pansiyon ve yurtların yeni görünümü şöyle olacak:

Boş kontenjan

- Ülke genelindeki ortaöğretim pansiyonlarında boş kontenjanlar, kırsal alanlar ile şehirlerin gecekondu bölgelerinde maddi nedenlerle ortaöğretime gidemeyen çocuklar için kullanılacak. Geçen yıl pansiyonlardaki yüzde 80 olan doluluk, yüzde 95'e çıkartılacak.

- Öğrencilerin kendilerini evlerinde ve güvende hissetmeleri sağlanacak.

- Velilerin yurt ve pansiyonlara olan güveni artırılırken, öğrencilerin bedenen ve ruhen sağlıklı birey olmalarına önem verilecek.

Halı, yolluk serilecek

- Pansiyon girişlerinde ayakkabı dolapları, ayakkabı çıkarma ve giyme alanları oluşturulacak.

- Koridor ve merdivenlere halı, yolluk serilecek. Merdiven başlarındaki boşluklara oturma grupları konulacak. Girişlerde veya katlarda uygun alanlara şark köşesi yapılacak.

- Yatak odalarına halı serilecek, çalışma masası konulacak.

Tuvalet girişine terlik

- Tuvalet ve banyo koridorlarına plastik ızgara ile kapı girişlerine terlik konulacak.

- Pansiyonların dinlenme salonlarına televizyon, zihin geliştirici oyun setleri, satranç, oyun materyalleri konulacak.

- Yemekhanelerde masa örtüsü kullanılacak, masaların arasına halı veya yolluk serilecek. Yemek masalarına, pansiyonun uygun yerlerine canlı ya da yapma çiçekler konulacak.

- Öğrencilere zeytin, peynir ve çorba gibi yiyecekler yerine en az sekiz çeşitten oluşan açık büfe kahvaltı hizmeti verilecek.

- Perdeler öğrencilerin görüşleri alınarak canlı renklerden seçilecek. Odalar, öğrencilerin istediği renge boyanacak. Uygun olan boş alanlara masa tenisi ve vücut geliştirici spor aletleri konulacak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber