Aracınızı notere uğramadan satmayın, sürpriz faturayla karşılaşmayın

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Temmuz 2011 16:26, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Noterde işlem yapmadan aracını devredenler, binlerce liralık faturalar ve hapis cezası ile karşı karşıya kalabilir. Bursa Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, ?Kafanızın ağrımasını istemiyorsanız, aracınızı notere uğramadan satmayın.? uyarısı yaptı.

Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekiplerinin genellikle ruhsatsız araç kullanma, fenni muayeneyi yaptırmama gibi kural ihlalleri sebebiyle trafikten men ettikleri araçlar yediemin otoparkçılara çekiliyor. Özellikle vergi borcu olan araçların sahipleri o tarihten itibaren otoparka bir daha uğramıyor. Otoparka çekilen aracı uzun zaman kimse almayınca biriken park ücretini tahsil için otoparkçılar harekete geçiyor. İlk olarak aracın üzerine kayıtlı vatandaşı arayan otoparkçı, çoğu zaman araç sahibine ulaşamıyor.

Vatandaşları araç satarken resmi işlemleri ihmal etmemeleri konusunda uyaran Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, noter onayıyla aracı üzerine almayan şahsın hukuken aracın sahibi sayılmayacağına dikkat çekti. Yanık, şunları söyledi: ?Otomobilin ilk sahibi, aracını satarken noterden satış yapmıyor. Durum böyle olunca genellikle eski model aracı satın alan kişi trafik ekiplerine yakalanınca veya araç trafikten men edilince aracı otoparktan almak için uğraşmıyor. Binlerce lirayı bulan otopark parası tahsil etmek için işletmeciler icra yoluna müracaat ediyor. O zaman da araç sahiplerini sürpriz icra takibi süreci karşılıyor. Otomobil satan kişinin noter sözleşmesi yapmaması halinde oto ile ilgili her türlü suç ve cezanın muhatabı olacağını unutmaması lazım. Ülkemizde oto alım satım işleri tıpkı gayri menkul alım satım sözleşmeleri gibi kurallara bağlanmıştır. Otoyu fiilen alan kişi aslında otomobili hukuken almış sayılmaz. Böyle durumlarda otomobili satan kişinin borcundan dolayı araç haczedilebilir. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için oto alım satımlarını mutlaka noter sözleşmesiyle yapmalı, yasal süre olan 1 ay içerisinde aracın yeni sahibi Trafik Tescil Şube Müdürlüğü'ndeki işlemleri de tamamlamalı.?

Ruhsat sahibi vatandaşların, sattığını düşündüğü aracın karıştığı bir suç sebebiyle kendini her an cezaevinde bulabileceğine işaret eden Bursa Oto Galericileri Odası Başkanı Hakan Yanık, 2011 yılında helvacı kağıdıyla araç satış döneminin geride kalması gerektiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber