Teknoloji fakülteleri bilgiyi pratiğe dönüştürecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 24 Temmuz 2011 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Ürün kalitesi oluşturma, üretim sistemlerini zenginleştirme, güncel teknolojinin kullanılmasını hedefleyen teknoloji fakülteleri, iş hayatındaki problemlerin çözümlerine ağırlık verilmesini hedefliyor. Mezunlarına teknoloji mühendisi unvanı verilen bu fakülteler, bazı üniversitelerde var. Bu fakültelerde öğrencilere teoriğin yanında pratik eğitim verilmesi, beceri ve uygulamaya yönelik çalışmalar yapılması amaçlanıyor.

Türkiye hızla gelişen, uygulamaya yönelik eleman ihtiyacının giderek arttığı bir duruma gelmiştir. Buna bağlı olarak YÖK, 2010 yılından itibaren mesleki ve teknik yapılanmayla bazı mesleki ve teknik eğitim fakültelerini kapattı, bunların yerine teknoloji, turizm, sanat ve tasarım fakültelerini açtı. Bu fakültelerin açılmasında en önemli faktörler ise şunlardı: Yerel iş ve istihdam piyasalarına entegrasyonu sağlamak, mesleki teknik öğretim kurumlarının toplumda saygınlığı artırılarak öğrenci ve öğretim elemanlarının motivasyonunu yükseltmek, fakültelere daha iyi yetişmiş ve motive olmuş öğrenciler yönlendirmek ve fakültelerde görev yapan, öğretim elemanlarının kendini mutlu hissedecekleri bir kariyer çizgisi kurabilmelerini sağlamak.

Teknoloji fakültelerinde güncel mühendislik bilgisi ve deneyimlerin, belirli teknik problemlerin çözümüne uygulanmasına, endüstri ve iş hayatındaki problemlerin çözüm yöntemlerine ağırlık verilmesine, laboratuvar derslerinde, endüstriyel problemler için pratik tasarım çözümlerine yönelik uygulamalar yapılması hedefleniyor.

Fakülte mezunlarına ise Teknoloji mühendisi unvanı veriliyor. Peki mühendislikle teknoloji fakültelerinin eğitim alanları arasında ne gibi fark var? Öncelikle mühendislik fakülteleri daha çok bilgi ve teori ağırlıklı iken, teknoloji fakülteleri beceri ve uygulama alanına yöneliktir. Mühendislikte araştırma ve geliştirme hedeflenirken, teknoloji fakültelerinde ürün kalitesini oluşturma, güncel bilgileri detaylı bir şekilde uygulama, ürünleri ve üretim sistemlerini zenginleştirmek hedeflenmektedir.

Teknoloji fakülteleri hangi üniversitelerde var?

Teknoloji fakülteleri şu üniversitelerde var; Fırat (Elazığ), Karabük, S.Demirel (Isparta), Marmara (İstanbul), Gazi (Ankara), Sakarya, Kocatepe (A.Karahisar), Nevşehir, Karadeniz Teknik (Trabzon), Muğla, Kırklareli. Bu üniversitelerde; mekatronik, enerji sistemleri, metalürji ve malzeme, otomotiv, imalat, yazılım, ağaç işleri, endüstri, bilgisayar, elektrik-elektronik, inşaat, makine mühendislikleri bulunuyor. Teknoloji fakültelerinin toplam kontenjanı lise birincileriyle birlikte 1.782.

Turizm fakülteleri, Gazi, Kırklareli ve Nevşehir Üniversitesi üniversitelerinde bulunuyor. Turizm fakülteleri bölümleri; turizm rehberliği, gastronomi ve mutfak sanatları ve rekreasyon yönetimi olup toplam kontenjan 408'dir. Sanat ve tasarım fakültesi sadece Gazi Üniversitesi'nde var. Kontenjanı 188'dir.

Meslek liseli adaylara ek puan uygulaması devam ediyor

Meslek liseli adaylar kendi alanlarına yönelik bir program tercih ettiklerinde ek puan alacaklar. Bu adayların tercihleri oluşturulurken ek puanlı sütuna bakmaları gerekiyor. Meslek liseli adaylar teknoloji fakültelerine Danıştay'ın aldığı en son karar çerçevesinde MF-4 puanıyla tercih yaparken, turizm ve sanat ile tasarım fakültelerine, YGS puanlarıyla tercih yapabilecekler. Meslek liseli adaylar teknoloji fakültelerini tercih ettiklerinde MF-4 alan içi sütunundaki başarı sırasına göre tercihlerini oluşturmaları gerekiyor.

İMAM HATİP LİSESİ adaylara ek puan veren bölümler arttı

2011 kontenjanlarında imam hatip liseli adayların ek puanla girebilecek bölümlerde artış gözleniyor. Örneğin, imam hatip liseli bir aday tercihlerinde ilahiyat, dünya dinleri, İslam ve din bilimleri, İslami bilimler, ilköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlikleri ile yaygın din öğretimi ve uygulamaları bölümlerine yer verdiklerinde AOBP'leri 0,15 + 0,06 ile çarpılacak ve ilgili puan eklenecek. İmam hatip liseli adaylar bu bölümlere YGS-4 puanıyla tercih yapabilecekler. 36 üniversitede ilahiyat fakültesi öğretim verecek. İlahiyat fakültelerinin toplam kontenjanı 8.070. Kontenjanı 500 öğrenci ile en fazla Atatürk üniversitesi almakta. Vakıf üniversitelerinde ise sadece Fatih Üniversitesi bu sene ilahiyat fakültesi açmış durumda. Fatih ilahiyat fakültesi kontenjan 6 tam burslu olmak üzere 60 öğrenci alacak.

Dikey ve yatay geçiş nasıl yapılıyor?

4 yıllık bir okula geçmek mümkün mü? İki yıllık meslek yüksekokullarında okuyan öğrencilerin kendi alanları ile ilgili lisans bölümlerine geçmeleridir. Dikey geçiş yerleştirmesi DGS adı verilen bir sınavla merkezi olarak yapılır. DGS'ye meslek yüksekokulları ve açık öğretim önlisans programlarından mezun olanlar ile son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar başvurabiliyor.

İkinci öğretim ne demektir? Bazı yükseköğretim kurumlarında örgün önlisans ve lisans programlarının eşdeğerinde programlar açılmaktadır. Bu türdeki öğretimler örgün öğretim dışındaki saatlerde (akşam saatleri ya da hafta sonları) yapılıyor. Bu öğrenciler örgün öğretim öğrencilerinden daha yüksek oranda harç ödüyorlar. İkinci öğretimden mezun olan öğrencilerin diplomalarında, ikinci öğretimle ilgili herhangi bir ifadeye yer verilmiyor.

bir başka üniversiteye geçilebilir mi? Öğrencilerin bulundukları programlarda hazırlık sınıfı dışında en az iki yarı yıl eğitim gördükten sonra, başarılı olmak, üniversitede disiplin cezası almamış olmak, üniversite ile ilişkileri kesilmemiş olmak kaydıyla, öğrencinin kendi üniversitesinde ya da başka bir üniversitede asıl programından yakın bir programa geçiş yapmasıdır. Yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin, ilgili üniversitelerde araştırma yapmaları gerekir.

Özel üniversiteler imkânlarıyla dikkat çekiyor

Başarılarla dolu bir gelecek, ancak iyi bir eğitimle mümkün olabiliyor. İşte burada da iyi eğitimin alınacağı kurumun tercihi ön plana çıkıyor. LYS sonuçlarının açıklanmasının ardından, kalemler tercih rehberindeki üniversiteler üzerinde gidip gelmeye başladı. Burs imkânları, yurtdışında öğrenim, dil öğrenme imkanları, öğrenciler için hazırlanan sosyal ve kültürel faaliyetler gibi fırsatlar sunan özel üniversiteler, sağladıkları iş imkânı ve eğitimleri ile de göz dolduruyor. Üstelik özel üniversiteler sadece İstanbul, Ankara gibi metropol şehirlerle de sınırlı değil. Bunun en iyi örnekleri ise Kayseri Melikşah Üniversitesi ve Gaziantep'teki Zirve Üniversitesi. Henüz birkaç yıl önce eğitime başlamalarına karşın bu üniversiteler başarıları ile göz dolduruyor. Büyük şehirlerdeki Fatih Üniversitesi, Şehir Üniversitesi, Gediz Üniversitesi ve Sabahattin Zaim Üniversitesi gibi vakıf üniversiteleri de şehirlerindeki devlet üniversitelerine rağmen büyük ilgi görüyor. Geçen yıl Gediz Üniversitesi'nin 100 kişilik Hukuk Fakültesi kontenjanına 7 bin 545 kişi başvurdu. ÖSYM, Gediz Üniversitesi için İzmir'de devlet üniversiteleri de dâhil en çok öğrenci başvurusu alan 3. üniversite olduğu açıklamasını yaptı.

Erasmus ve diğer değişim programları ile birlikte anlaşmalı olduğu 44 ülke ve 140 anlaşmalı üniversite ile yurtdışında eğitim imkânı sunan Fatih Üniversitesi ise 65'i yabancı ülkelerden olmak üzere 780 akademisyen ile eğitim veriyor. Her yıl Kariyer Günleri adıyla sektörün önde gelen firmalarını öğrencilerle buluşturan Fatih Üniversitesi, mezun oturumları, seminerler, firma ziyaretleri, alanında kariyer yapmış kişilerin katıldığı 'Zirvedekiler' gibi etkinliklerle öğrencilerine staj ve iş bulma imkânı sağlıyor.

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi de akademik başarılarıyla yüksek performans gösterebileceğini ispatlayan öğrencilerine ücretsiz olarak ikinci bir diploma imkânı sunuyor. Sabahattin Zaim Üniversitesi, lise ve dershane eğitim dönemlerinde duymaya alışkın olduğumuz danışmanlık hizmetini vererek öğrencilerini başarılı bir iş hayatına hazırlıyor.

Soru-Cevap

1.2011 YGS'de ilk tercih döneminde merkezi yerleştirme ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar ek kontenjana başvurabilir mi?

Kontenjansız açık öğretim programlarına yerleştirilen öğrenciler hariç, ilk yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar ek kontenjanlara başvuramazlar.

2.Sadece özel yetenek sınavına başvuracak olan öğrencilerin tercih yapmasına gerek var mıdır?

Hayır, gerek yoktur. Çünkü bu adaylar merkezi yerleştirme ile değil tercih edecekleri okulun özel şartlarına göre yerleştirileceklerdir. YGS'de 180,000 barajını geçmeleri yeterli olacaktır.

3.Genel lise mezunu bir aday, alan dışı tercih yaptığında ne kadar puan kaybına uğrar?

2011 ÖSYS'de AOBP, en düşük 100 ve en yüksek 500 olacak. Bu durumda alan dışı tercih yapılınca aday eğer okul birincisi ise kendi alanında tercih yaptığında 500 x 0,15= 75 ek puan alacak, alan dışı tercih yaptığında ise 500 x 0,12= 60 ek puan alacak. Bu durumda adayın kaybı 75-60= 15 puan olacak.

4.Yetenek sınavlarına girmek için YGS'ye mi, yoksa LYS'ye mi girmek gerekiyor?

Yetenek sınavlarına başvurabilmeniz için YGS'den 140 puan barajını aşmanız yeterli. Özel yetenek sıvalarının ÖSYM ile ilgisi yoktur. Söz konusu sınavlar üniversiteler tarafından yapılmaktadır.

5.Ek yerleştirme işlemleri nasıl olacak?

ÖSYS sonuçlarına göre (Sınavsız Geçiş dâhil) yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle boşalan kontenjanlara eylül ayının son haftası içerisinde ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme işlemi yapılacak. Ek yerleştirmede meslek yüksekokulları programlarına öncelikle Sınavsız Geçiş hakkı olan adaylar yerleştirilir. Bu yerleştirme sonunda boş kalan kontenjanlara lise mezunları ile meslek lisesi mezunları alanları dışında ÖSS puanlarıyla yerleştirilecekler.

6.Sınavsız yerleştirme sonrası boş kalan kontenjanlara ek yerleştirme yapılacak mı?

Meslek lisesi ve teknik lise öğrencileri, kendi alanları dâhilinde yapacakları tercihlere göre yerleştirilecekler; bu öğrencilerden kalan boş kontenjanlara ise meslek liselerinin ve teknik liselerin farklı alanlarından mezun olanlarla diğer düz lise öğrencileri 140 puan barajını da aşmışlarsa hiçbir öncelik olmadan ilgili Y-YGS puanlarına göre yerleştirilecekler.

7.Sınavsız Geçiş ile 2010-ÖSYS'de kendi alanımda bir yükseköğretim programına yerleştirildim, 2011-ÖSYS puanım ile bir yükseköğretim programına yerleştirilirken Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanlarına uygulanacak katsayılarda herhangi bir değişiklik yapılacak mı?

Sınavsız geçiş ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı puanlarına uygulanacak katsayılarda herhangi bir değişiklik yapılmaz.

8.Düz lise çıkışlı adaylar 2 yıllık meslek yüksekokulu tercihi yapabilir mi?

"Sınavsız Yerleştirme" sonrası boş kalan kontenjanlar için "ek yerleştirme" yapılacağından, ek yerleştirmede alan dışı (AOBP x 0,12) Y-YGS puanları dâhilinde koşullarını karşılayabildikleri takdirde 2 yıllık meslek yüksekokullarından tercih yapabileceklerdir.

9.Meslek lisesi ve teknik lise mezunları 4 yıllık fakülteleri nasıl tercih edecekler?

Kendi alanlarıyla ilgili 4 yıllık fakülteleri AOBP x 0,21 ile çarpılmış puanlar, kendi alanları dışındaki 4 yıllık fakülteleri AOBP x 0,12 ile çarpılmış puanlarla tercih yapabilecekler. Meslek lisesi ve teknik lise mezunları tercihlerinde teknoloji fakültelerine yer verdiklerinde MF-4 puanlara AOBP'leri 0,15 ile çarpılarak işlem görecek. Ayrıca kendi alanları dışındaki 2 yıllık meslek yüksekokullarını da ek yerleştirme ile (AOBP x 0,12) puanlarıyla tercih edebilecekler.

10.Adayın tercih listesinde yer almayan ama puanı yettiği programa yerleşmesi mümkün müdür?

Yerleşme işleminin yapılabilmesi için tercihte bulunması gereklidir; puanı yetse de tercih yapmazsa aday yerleşemez.

11.Eşit ağırlık mezunu bir öğrenciyim. Bu yıl LYS'de hem eşit ağırlık hem de sözel alanla ilgili sınavlara girdim. Tercih listemde hem TS-2'den hem de TM-1'den alanlar tercih edebilir miyim? Ayrıca şu an İstanbul Ü.'de İngilizce İktisat bölümünde (örgün eğitim) okuyorum aynı anda ikinci öğretim bir bölüm okuyabilir miyim?

Aynı anda ikinci bir üniversite olarak AÖF okunabilir. Ama istenirse aynı üniversitede benzer alanlarla ilgili yandal programı bitirilebilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber