255 yıl hapis cezası ile yargılanan 85 sağlık çalışanının davasında beraat

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2005 16:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Tabipler Birliği (TBB) ve Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) tarafından, ücretsiz sağlık hakkı ve çalışma koşullarının düzeltilmesi için gerçekleştirilen iş bırakma eylemine katılarak "toplu iş bırakma" suçunu işledikleri gerekçesiyle toplam 255 yıl hapis cezası istemiyle yargılanan 85 kişi hakkında beraat kararı verildi.

İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz sanıklardan 7'si katıldı. Diğer sanıklar duruşmaya katılmazken, sanık avukatları hazır bulundu. Daha önce ifadesi alınmayan Ayşe Huri Özdoğan, olay tarihinde Türk Tabipler Odası Yönetim Kurulu üyesi olduğunu, bu etkinliğe katılmayı bir görev bildiğini, suçlamaları kabul etmediğini söyledi. Cumhuriyet Savcısı Özer Kaya esas hakkında verdiği mütalaasında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde (AİHS) örgütlerin mesleki faaliyetlerini koruyarak, mücadelelerinin ulusal mevzuat olarak tanınması zorunluluğunun getirildiğini hatırlattı. Dünya Çalışma Örgütü (İLO) sözleşmesinin iç hukukta uygulanacağının açık olduğunu vurgulayan Savcı, "Bunun Anayasamız ile uluslararası sözleşmelerin kabul ettiği hak arama özgürlüğü içinde düşünülmesi gerektiği kanısındayız" dedi. Savcı, haziran ayında yürürlüğe girecek Yeni Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) dava konusu suçlamalarla ilgili olarak, "Kamu görevlilerinin mesleki ve sosyal haklarıyla ilgili olarak hizmeti aksatmayacak biçimde geçici ve kısa süreli iş bırakmayacakları veya yavaşlatmaları halinde verilecek cezada indirim yapılabileceği gibi ceza da verilmeyebileceği hükmü getirilmiştir" diye konuştu.

Sanık avukatları, verilen mütalaaya katıldıklarını ve bu doğrultuda karar verilmesini istedi. Sanık avukatı Alp Selek, "Keşke böyle bir dava hiç açılmasaydı. Ayrıca iddianameyi tanzim eden savcı da mütalaa veren savcı kadar duyarlı olsaydı. Ne yüzlerce kişi burada sanık durumunda olacaktı ne de mahkeme bu kadar meşgul olacaktı" şeklinde konuştu.

Son savunmaları sorulan sanıklar, savcının mütalaasına katıldıklarını belirterek beraatlarını istedi. Duruşma sonunda hakim Şükrü Çetin Özalın, sanıklara atılı suç unsurlarının oluşmadığını belirterek, tüm sanıkların beraatına karar verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber