Diyet yapmak için oruç tutmayın

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Temmuz 2011 15:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

İbni Sina Hastanesi Beslenme ve Diyet uzmanı Dt. Tuğba Felekoğlu, Ramazan ayında oruç tutacakların öğün düzenlerine dikkat etmeleri gerektiğini belirtirken, diyet yapmak için de oruç tutmanın yanlış olduğunu bildirerek, "Çok uzun süre aç kalındığı için metabolizma yavaşlıyor ve daha fazla yağ depoluyor" dedi.

İbni Sina Hastanesi Beslenme Diyet Uzmanı Dt. Tuğba Felekoğlu, oruç tutacaklara önemli uyarılarda bulundu. Sahur, iftar ve iftardan sonra birkaç tane ara öğün yaparak beslenme düzeninin planlanması gerektiğini söyleyen Felekoğlu, "İftarda ilk önce bir kase çorba biraz salata ve 1 dilim ekmek, 15-20 dakika ara verdikten sonra sebze ve et yemeği, salata, yoğurt ve 1-2 dilim ekmekle beraber diyet yapılmalı. Tabi iftarı açarken çok fazla su içmemekte yarar var. En fazla 2 bardak su içmek yeterlidir. Çünkü

fazla su içmek iştahı baskılıyor ve yeterli enerjiyi alamıyoruz. Çok uzun süre aç kalındığı için yeterli enerjiyi almak gerek. O yüzden suyu iftarda değil de iftardan sonra belirli aralıklarına dağıtarak, birden değil de yavaş yavaş içmekte yarar var" diye konuştu.

İftardan 1-2 saat sonra ara öğünün yapılması gerektiğini söyleyen Dt. Felekoğlu, "İftardan 1-2 saat sonra biraz daha doyurucu peynir ekmek olabilir. Biraz sütle galeta olabilir. Bu şekilde 1 ara öğün kişinin enerji ihtiyacını sağlayacak, kan şekerinin daha düzenli bir şekilde gitmesine yardımcı olacaktır. Bu ara öğünden 1-2 saat sonra da birkaç meyveyle ara öğün yapılırsa çok iyi olur. Tabi yatmadan birkaç saat önce yemeği bırakmakta yarar var. Çünkü bu da sağlık problemlerine yol açabilir" şeklinde

konuştu.

Sahur da yenilecek yemeklere özen gösterilmesi gerektiğini söyleyen Felekoğlu, "Sahura kesin kalkılması gerekiyor. Sahur genelde kahvaltı şeklinde yapılıyor. Sahurda peynir, yumurta, süt, ekmek tabi kepek ekmeği tercih etmekte yarar var. Çünkü Ramazan'da çok uzun süre aç kalınıyor. Yeterli su tüketimi olmuyor ve bu da bağırsak tembelliğine sebep oluyor. O yüzden ekmekleri kepekli ekmek ve çavdar ekmeği gibi bu tarz ekmekleri tercih etmelerinde yarar var" dedi.

Hastalığı olan kişilerin Ramazan'da oruç tutmaması gerektiğine vurgu yapan Dt. Felekoğlu, "Ramazan'da oruç tutmaması gereken insanlar var. İlaç kullananlar, tansiyon ve diyabet hastalarının oruç tutmamaları gerekiyor. Çünkü yine çok uzun üre aç kalındığı için kan şekeri düşebiliyor. Yeterli su tüketilmediği için vücudun sıvı dengesi bozulabiliyor. Bu da sağlık problemlerine yol açabiliyor. Bunlara dikkat etmekte yarar var" diye konuştu.

Zayıflamak için oruç tutulmaz diyen Dt. Felekoğlu, "Ramazanda zayıflamak için oruç tutmak çok yanlış. Çünkü çok uzun süre aç kalındığı için metabolizma ister istemez yavaşlıyor ve daha fazla yağ depoluyor. Zayıflamak için sahura kalkmıyorlar. Akşam yatmadan bir şeyler yiyip çok uzun süre bir açlık yaşıyorlar. Bu da vücudun yağ yüzdesini arttırıyor ve vücutta kalınlaşmaya neden oluyor. Kesinlikle, 'Ben zayıflayacağım' diye oruç tutmamak lazım" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber