Bakımı yapılmayan klima yüz felci ve astım nedeni

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Temmuz 2011 23:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Senede iki kez genel bakımı yapılmayan klimaların, baş ağrısı, sinüzit, kronik yorgunluk, burun kanaması, yüz felci ve alerjik astıma yol açtığı bildirildi.

Antalya Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Hüseyin Barut, ev, iş yeri, alışveriş merkezleri, okullar, hastaneler ve turistik tesislerde ısıtma ve soğutma-da kullanılan en önemli cihazın klima olduğunu hatırlattı ve bir dizi uyarıda bulundu. Klimaların, insan sağlığını direk olarak etkilediğini vurgulayan Barut, bu nedenle bakım ve kullanımının çok büyük önem taşıdığını belirtti. Barut, ?Bakımı yapılmayan klimalar, ideal filtreleme yapamayacağından toz, parti-küller ortamda kalır, küf mantarları oluşur. Baş ağrısı, sinüzit, kronik yorgunluk, burun kanaması, yüz felci, alerji ve lejyoner, astım gibi hastalıklara neden olur.? dedi.

Kapalı ortamın havası kirli

Klimasını hem sıcak hem de soğuk olarak kullanan vatandaşların yılda en az iki kez, yaz ve kış mevsimlerine girmeden bakım yaptırması gerektiğini ifade eden Hüseyin Barut, servislerin kimyasal temizleyicilerle cihazı temizlemesi gerektiğini aktardı. İnsanların soluduğu havanın yüzde 90'ının kapalı ortamlardan teneffüs edildiğine dikkat çeken Barut, ?Kapalı ortamların havası açık ortamlara göre yaklaşık 10 kat daha kirli olabiliyor. Maalesef kapalı ortamlarda özellikle büyük mekânlarda klimanın temizliğinin yapılıp yapılmadığına ilişkin bir denetleme mekanizması bulunmuyor.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber