Eğitim mucizesinin sırrı 60 milyon liralık yatırım

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 28 Temmuz 2011 09:42, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Bitlis, eğitimde deyim yerindeyse çağ atladı... Beş yıl önce Türkiye sıralamasında 74'üncü olan şehir, Türkçe-Sosyal alanında iki yıldır liderliği elinde bulunduruyor. Bu gelişmeyi ortaya çıkaran ise devlet ve özel sektörün eğitime yaptığı yatırımlar

Bitlis, Doğu'nun eğitimdeki makus talihini değiştirmeyi başardı. Bölgedeki diğer iller sınavlarda hep son sıralarda yer alırken; Bitlis iki yıl üst üste Türkiye birincisi çıktı. Geçen yıl üniversite sınavlarında Türkçe- Sosyal alanında birinci olan Bitlis, bu yıl aynı başarıyı tekrarladı. Parmak ısırtan başarı, 10 yıldır uygulanan sistemli bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıktı. Valilik, Milli Eğitim, ilçe kaymaklıkları, işadamları, belediyeler birlikte hareket etti. Önce okulların fiziki şartlarına el atıldı. Devlet ve hayırsever işadamları okul yaptırma yarışına girdi. 10 yılda 60 milyon lira harcayan işadamları, şehre 16 okul armağan etti. Üstelik bunlar sadece okul binalarıyla da sınırlı kalmadı. Okullar, sosyal donatılarla da geliştirildi; bilgisayar sınıfları, okuma salonları, kütüphaneler, dinlenme yerleri yapıldı.

MOTİVASYON ARTIRILDI

Yurtlar sayesinde barınma ve çalışma ortamları yaratıldı. Öğrenciler için spor kompleksleri de unutulmadı. Futbol, basketbol ve voleybol sahaları, hatta yüzme havuzu bile yaptırıldı. Öğrencilerin motivasyonu artırıldı. Devlet de aynı süreçte şehirdeki okul sayısına katkıda bulundu. Böylece şehir genelinde mevcudu yaklaşık 40-45'i bulan sınıflarda ortalama 30'un altına indi. Valilik ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile kaymakamlık yetkilileri ev ev dolaşarak öğrenci ve aileleriyle birebir görüştü. Öğrencilere yıl boyunca seviye belirleme sınavları yapıldı. Eksikler belirlenip çalışmalar bu yönde yoğunlaştırıldı. Bu çalışmaların meyveleri de son yıllarda toplanmaya başlandı. Bitlis, 2006'daki üniversite sınavlarında Türkçe- Sosyal'de Türkiye 68'incisiydi. 2007'de 74'üncü, 2008'de 73'üncü sıradaydı. Ancak 2009'da yükselmeye başlayarak 65'inci oldu. 2010'da ise 1'incilik geldi. Bitlis, 2011'de de LYS'de birinci oldu. Başarıyı ekip çalışmasına bağladığını ifade eden Vali Nurettin Yılmaz, "Kız ve erkek yurtlarımızda bir tek boş yer bulunmuyor. Buraya gelen öğretmenler de bir an evvel gitmeyi düşünmüyor. Burada 10-15 yıldan beri görev yapan öğretmenler bulunuyor. Öğretmenlerin sürekliliği bu eğitim başarısını daha da yükseltiyor" dedi.

OKULLAR KALİTEYİ ARTIRDI

İrem Ceren Doğan (Türkiye 25'incisi): Başarılı olmamak için her hangi bir neden yok. Çünkü bize sunulan imkanlar yeterliydi. Hem eğitim ortamımız hem sosyal olanaklarımız bizi başarılı kılan etkenler oldu.

Fatma Geylani (Türkiye 45'incisi): Bitlis'in Türkiye genelinde TS dalında birici olmasında emeği geçen bütün öğrenci arkadaşlarıma, öğretmenlere, bürokratlara ve hayırsever işadamlarına teşekkür ediyorum.

KİM, HANGİ OKULU YAPTIRDI?

Nurullah Eren: Anadolu Lisesi, lojman, öğrenci yurdu

Sadullah Gencer: Anadolu lisesi, Endüstri lisesi

Kadir Has: Anadolu lisesi

Hikmet Kiler: Fen lisesi, pansiyon, okulun donatımı

Cemil Özgür: Lise ve pansiyon

Ahmet Eren: Lise

Necip Gencer: Kız Meslek Lisesi

Ahmet Müçteba Albayrak: Tatvan 2 ilköğretim okulu

Zeki Peker: İlköğretim okulu

Yunus Ensari: İlköğretim okulu

Milli Piyango: İlköğretim Okulu

MNG Şirketi: İlköğretim okulu

Mesut Peker: Merkez ve Tatvan'da ilköğretim okulları

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber