Yargı-Sen, mahkeme kararıyla kapatıldı/ Video

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 29 Temmuz 2011 07:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Valiliği'nin, hâkim ve savcıların sendikal faaliyette bulunmasının yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle açtığı dava dün sonuçlandı. Ankara 15. İş Mahkemesi, eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun kurduğu ve halen başkanlığını yürüttüğü YARGI-SEN'in kapatılmasına karar verdi. Eminağaoğlu ise kararı, önce temyize, iç hukuk yolları tükenince de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Uluslararası Çalışma Örgütü'ne (ILO) kadar götüreceklerini söyledi.Eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun kurucusu olduğu Yargıçlar ve Savcılar Sendikası (YARGI-SEN), mahkeme kararıyla kapatıldı. Ankara Valiliği, Anayasa'ya göre hakim ve savcıların sendikal faaliyette bulunamayacağını belirterek, Ankara 15. İş Mahkemesi'nde dava açmıştı. Mahkeme dünkü duruşmasında, yasal açıdan sendikal faaliyetlerine devam edemeyeceği yönünde görüş bildirdiği YARGI-SEN'in kapatılmasına karar verdi.

Karar duruşmasına, Ankara Valiliği'nin avukatı ile sendikanın Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ve yöneticileri katıldı. Valilik, Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu uyarınca yüksek yargı organlarının başkanlarının, üyelerinin, hâkimlerin ve savcıların sendika kuramayacakları ve üye olamayacaklarını savundu. Eminağaoğlu ise duruşmada davanın açılmasının, Türk Ceza Kanunu'nda belirtilen sendikal hakların etkin kullanılmasına ilişkin maddeyi ihlal ettiğini ileri sürdü ve davanın reddi yönünde talepte bulundu. Tarafları dinleyen mahkeme hakimi Ali Şahin ise YARGI-SEN'in kapatılmasına karar verdi.

Duruşmanın ardından, Ankara Adalet Sarayı önünde açıklama yapan Eminağaoğlu, karara tepki göstererek "Türkiye'de örgütlenemeyen, kendisini ifade edemeyen, hakkını arayamayan bir yargının varlığı amaçlanıyor ve böyle bir yargıdan adalet dağıtması bekleniyor." diye konuştu. Eminağaoğlu sendika üyelerinin Ankara dışına atanarak etkin bir şekilde çalışmasının da engellendiğini öne sürdü. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) mahkemeyi etkisi altına aldığını iddia eden Ömer Faruk Eminağaoğlu hukuk mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini, öncelikle mahkemenin kararını temyiz ederek iç hukuk yollarını tüketeceklerini, bunun ardından da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve ILO süreçlerini kullanacaklarını aktardı.

Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Erol Aras ise mahkemenin kapatma kararının vahim bir karar olduğunu kaydetti. İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş da yargı bağımsızlığının, yargının örgütlenme özgürlüğüne sahip olduğu yerde var olabileceğini ifade etti. Ankara Valiliği'nin 2008'de YARSAV'ın kapatılmasına ilişkin suç duyurusuyla ilgili ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı dava açılmasına yer olmadığına karar vermişti

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber