40 liralık kartla 300 müze ücretsiz

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 29 Temmuz 2011 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2008'de başlattığı ve şimdiye kadar 2 milyon 228 bin kişinin kullandığı ?Müzekart' uygulamasında yeni bir aşamaya geçildi. ?Müzekart Plus' ve ?Museum Pass' uygulamasıyla 300 devlet müzesi ve ören yerinin yanı sıra özel müzelerde de geçerli indirimler sağlandı.

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı ile TÜRSAB-MTM İş Ortaklığı'yla geliştirilen 40 liralık Müzekart Plus sayesinde bakanlığa bağlı 300'ü aşkın müze ve ören yerini bir yıl boyunca ücretsiz ve sınırsız gezmek mümkün olacak. Kart ayrıca özel müzeler, tiyatro ve hediyelik eşya mağazalarında yüzde 40'a varan indirimler de sağlıyor. ?Müzekart Plus' ve ?Museum Pass' kartları Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy'un da katılımıyla İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde tanıtıldı. Klasik Müzekart gibi 300'ü aşkın müzeye sınırsız giriş sağlayan Müzekart Plus'la ayrıca Geleneksel El Sanatları Kurumu, İstanbul Modern Müzesi, Pera Müzesi, Rahmi M. Koç Müzesi, Rezan Has Müzesi, Sakıp Sabancı Müzesi, Santralistanbul, TÜRVAK Sinema Tiyatro Müzesi, İKSV, Balat Kültür Evi, Bilkent Kültür Girişimi, İstanbul Akvaryum gibi kurumların bazılarına ücretsiz, bazılarına yüzde 40'a varan indirimlerle girmek mümkün olacak. Bu indirimler, kurumların kafelerinde ve hediyelik eşya dükkânlarında da geçerli.

Yabancı turistler için üretilen ?Museum Pass İstanbul' ise sahibine Ayasofya Müzesi ve Harem Dairesi hariç Topkapı Sarayı Müzesi, Kariye Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzesi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, İstanbul Büyük Saray Mozaikleri Müzesi'ni ekstra ücret ödemeden, bilet gişelerinde beklemeden ziyaret edebilme imkânı sağlıyor. 3 gün geçerlilik süresi olan, 4 ile 5 yıldızlı oteller, gezici kart satış araçları ve Turizm Enformasyon Büroları'ndan temin edilebilecek kartın fiyatı 72 lira.

2 milyon 228 bin kişi aldı

18 Haziran 2008'de 5 aylık bir çalışma sonucunda, ?Müze müze dolaştıran kart' sloganıyla uygulamaya konuldu. Bugüne kadar 2 milyon 228 bin insanın cüzdanına müzekart girdi. 5 yıl önce müzeleri ziyaret eden kişi sayısı 16 milyon 86 bin 38 iken, 2010 yılı sonunda bu rakam 25 milyon 854 bin 341'e ulaştı. Yüzde 61'lik bu artışta müzekartın önemli katkısı oldu. Bu yılın ilk 6 aylık verilerine göre haziran sonu itibariyle müze ve ören yerlerini toplam 12 milyon 744 bin 782 kişi ziyaret etti. Bu ziyaretçilerin yüzde 12'si müzekart kullandı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber