İstifalara gelen ilk tepkiler...

Haber Giriş : 29 Temmuz 2011 21:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile kuvvet komutanlarının emekliliklerini istemesine ilişkin, ''Emeklilik tek taraflı irade beyanıdır. Devlette işler kalmaz, devlette süreklilik esastır'' dedi.

Bakan Yıldırım, İzmir programı kapsamında Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu ziyaretinin ardından, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay'ın emekliliklerini istediğini hatırlatan gazetecilerin, bu konudaki değerlendirmesini sorması üzerine şöyle konuştu:

''Bana gelen bilgi emekliliklerini istemişler. Hayırlı uğurlu olsun, ne diyelim? Emeklilik tek taraflı bir irade beyanıdır. Bunun değerlendirilecek bir yanı yok.

Devlette işler kalmaz, devlette süreklilik esastır. Mahkeme kadıya mülk değildir. Hiçbirimiz ilanihaye bir görevde kalacağız diye bir şey yok. Tek taraflı irade beyanıdır. Emekliliklerini istemişlerdir, gereği yapılır.''

Bahçeli'den "emeklilik" yorumu

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Genelkurmay Başkanı ve üç Kuvvet Komutanı'nın emekliliklerini istemesiyle ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, ''Bu olağandışı gelişmenin ciddi bir devlet krizine kapı araladığı gün gibi ortadadır. Esasen siyasi iktidarın yargının AKP'lileştirilmesinden sonra gözünü Türk Silahlı Kuvvetleri'ne diktiği ve bundan kaynaklanan gerilimlerin önlenemez ve yönetilemez bir aşamaya geldiği anlaşılmaktadır'' dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in yorumu şöyle: Bu sorun sadece terfilerden kaynaklanan bir sorun değil

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının istifasını değerlendirirken ?Maalesef AKP'nin her zamanki baskıcı anlayışı, kural tanımaz yöntemi bu noktaya getirmiştir. Bu, kabul edilebilecek bir durum değildir. Terfilerin nasıl yapılacağı yasalarda açık ve nettir. Bu sorun sadece terfilerden kaynaklanan sorun değil belli ki. Çok önemli sorunlar var. Bu sorunlar bugüne kadar hep ötelendi, hep üstü kapatıldı. Umut ediyorum ki Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan'ın kural tanımaz gidişatına dur diyecektir.? dedi.

Türkiye'nin böyle bir manzarayla daha önce hiç karşı karşıya gelmediğine dikkat çeken Tekin, yaşanan kriz karşısında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün tavrını merakla beklediğini ifade etti.

Ankara'ya dönüyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun tatilini yarıda keserek Ankara'ya döneceği bildirildi.

Kurtulmuş: Genelkurmay, bakanlığa bağlanmalı

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Genelkurmay Başkanı ve üç kuvvet komutanının erken emekliliklerini istemeleri hakkında, "İçeride ne olup bitti bilmiyorum ama önemli ve vahim bir durumla karşı karşıya Türkiye." dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Kurtulmuş, "Toplu istifa olması hoş değil. İnşallah hükümet bu krizin üstesinden gelir ve demokrasi içinde çözülür. Umarım istifalar aşağıya sirayet etmez. Biz anayasa değişikliği teklif etmiştik; YAŞ ya anayasal bir kurum olmaktan çıkartılsın ya da bir danışma kurulu haline dönüştürülsün.'' diye konuştu.

Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Her sene bu ülkede YAŞ atamaları krize dönüşüyor. Oysa ki bu tayin ve terfiler bir bakanlıktaki rutin atamalardan birinden farklı değildir. Öyle olması gerekirken, her sene ülkeyi geriyor bu YAŞ meselesi. Bu işin temel çözüm yolu, Genelkurmay'ı Milli Savunma Bakanlığı'na bağlamaktan geçer. Ordudaki tayin ve terfiler YAŞ'a değil, MSB tarafından Bakanlar Kurulu'na getirilmeli ve son hali orada görüşülüp karara bağlanmalı."

HER KESİM MİLLET İRADESİNE RAM OLMALIDIR

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının YAŞ görüşmeleri sırasında ya da sonrasında bekledikleri emekliye ayrılma taleplerini millet adına kaygıyla karşıladıklarını belirtti.

Destici yaptığı yazılı açıklamada, emeklilik kararı alan komutanların gerekçelerini ayrıntılı bir şekilde milletle paylaşmaları gerektiğini belirterek, "Şayet kurumlararası bir anlaşmazlık, uyuşmazlık söz konusu ise bölücü terör örgütünün saldırılarının yoğunlaştığı bir dönemde böyle bir olayın yaşanması sağduyu zaviyesinden olaylara yaklaşan milletimiz tarafından değerlendirilecek ve tarih bunu yazacaktır" dedi.

AJANSLAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber