En büyük değişim Hava Kuvvetleri'nde

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 30 Temmuz 2011 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hava Kuvvetleri'ne atanmayı bekleyen Org. Balanlı Balyoz'dan tutuklanınca şansını kaybetti. Orgenerallik için listedeki 3 korgeneralin ikisi de Balyoz tutuklusu.

PAZARTESİ Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında toplanacak YAŞ'ta Balyoz kapsamında tutuklu generallerden, Hava Kuvvetleri'ne atanmayı bekleyen Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı, terfi bekleyen çeşitli rütbelerdeki 14 general ve amiral, açıktaki 3 general ve amiral ile başta Dursun Çiçek olmak üzere çok sayıda kurmay albayın durumu ele alınacak. Üyelerin dosyalarında TSK Personel Kanunu ve Subay Sicil Yönetmeliği hazır bulunacak. Balyozcu generallerin durumunu netleştiren bu kanunlara göre işlem yapılacak. Erdoğan'ın işaret ettiği o kanun ve yönetmelik ile ilgili maddeleri:

Açığa alınmalı terfi, imkansız

926 sayılı TSK Personel Kanunu'nun 65'inci maddesi. ?Açığa çıkarılan, tutuklanan veya firar ve izin tecavüzünde bulunan, cezası infaz edilmekte olan subaylar hakkında yapılacak işlemleri? düzenleyen bu madde uyarınca tutuklu personel mensup oldukları bakanlıklarca açığa çıkarılabiliyor. Görevlerinden alıkonulan bu subaylara başka bir görev de verilmiyor. Ancak bu hükmün uygulanması yönünde kanaat oluşması halinde bu işlemin YAŞ sonrası yapılması bekleniyor. Yine aynı madde uyarınca bunların terfi ve kademe ilerlemeleri yapılmıyor.

Terfi ve temdit esasları

Bu personele davaları neticeleninceye kadar ?en çok rütbe bekleme süreleri? ile ?rütbe karşılığı yaş hadleri? uygulanmıyor. Bunların Silahlı Kuvvetler'de kalacağı azami süre ise emsali neşetlilerin (çıkışlı) TSK'daki görev süresi ile sınırlandırılıyor. Yasanın ?General ve Amiral Terfileri? başlıklı beşinci bölümünde ise general ve amirallerin terfi ve temdit esasları yer alıyor. Terfi için, barış halinde toplam sayısının 301'i geçmemesi hükmolunan general ve amiral miktarlarında açık bulunması gerekiyor. Genelkurmay Başkanı toplam general ve amiral sayısı değişmemek kaydıyla kuvvet ve rütbelerdeki sayıları hizmet gerekleri nedeniyle değiştirebiliyor. Halen TSK'da 363 general ve amiral bulunması nedeniyle çok sayıda general ve amiralin emekli edilmesi zaruret halini almış durumda.

Temdit ihtiyaç varsa mümkün

Terfi ettirilemeyen general ve amirallerden her yıl en fazla 36 general ve amirale temdit(görev süresini uzatma) imkanı var. Bu da, söz konusu general ve amirallerin ?hizmet ve görev ihtiyacı sebebiyle bulundukları rütbede hizmete devam etmelerinde zaruret görülmesi? durumunda mümkün ve sayı gerektiğinde 47'ye kadar arttırılabiliyor. Rütbelerinde bekleme süresini (4 yıl) dolduran general ve amiraller, yaş haddini geçmemek şartıyla, en fazla 3 yıl bulundukları rütbede hizmete devam ettirilebiliyor. Bekleme süreleri sonunda terfi ettirilemeyen general ve amiraller ise emekliye sevk ediliyor.

İsimleri terfi listesinde olacak

TSK Personel Kanunu'nun sık sık atıfta bulunduğu Subay Sicil Yönetmeliği'nin 60. maddesinde, rütbe bekleme süresi içinde açığa çıkarılan ve tutuklananlar hakkında bu durumları yokmuş gibi terfi ile ilgili hazırlıkların yürütüleceği vurgulanıyor. Dolayısıyla hükümete sunulacak YAŞ listesinde tutuklu biri orgeneral olmak üzere 15 general ve amiral ile açığa çıkarılan 3 general ve amiralin isimleri yer alacak. Yönetmeliğin aynı maddesinde, bu durumdaki personelin ?terfileri yapılmaz, yapılmış olanlar iptal edilir? deniyor. KIYMET SEZER

YAŞ listesinde tutuklu 18 general ve amiral var

HALEN tutuklu bulunan 43 general ve amiralin 18'i bu yıl listede. Bunlardan ilki, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı. Balanlı, askeri teamüller gereği Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevi beklediği için YAŞ listesinde. Geçen yılki YAŞ toplantısının ardından görevinden açığa alınan üç general ve amiral de Subay Sicil Yönetmeliği gereği listede yer alacak. Bunlar, Tümgeneraller Gürbüz Kaya, Halil Helvacıoğlu ile Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu. Bu yıl terfi bekleyen diğer 14 tutuklu general ise şöyle sıralanıyor:

Terfi bekleyen tutuklu generaller

Karacılardan Korgeneraller Nejat Bek, Mustafa Korkut Özarslan, Tümgeneraller Salim Erkal Bektaş, Ahmet Yavuz, Abdullah Dalay, İhsan Balabanlı, Tuğgeneral Kasım Erdem, Denizcilerden Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Tümamiral Haydar Mücahit Şişlioğlu, Tuğamiral Ahmet Türkmen, Hava Korgeneraller Ziya Güler ve Korcan Pulatsü, Jandarma Tuğgeneral Ali Aydın ikinci Balyoz iddianamesi kapsamında tutuklu. Hava Tümgeneral Beyazıt Karataş hakkında ise yakalama kararı bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber