Başbakan Erdoğan: Garip tespitlere katılmayız ekonomi yere sağlam basıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Temmuz 2011 10:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Ulusa Sesleniş' konuşmasında Türkiye'nin krizi geride bıraktığını kaydeden Erdoğan, ekonomiyle ilgili yapılan garip tespitlere katılmadıklarını belirtti. Erdoğan ?Türkiye yere sağlam basıyor? dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ?Türkiye ekonomisi ile alakalı konuşulan bazı garip garip ifadeler, tespitler, bunların hiç birine katılmayız, Türkiye yere sağlam basıyor. Türkiye, bütün Avrupa'da başlayan olumsuz gelişmelere karşı her türlü tedbire sahiptir? dedi. Erdoğan, televizyonlardan yayınlanan ?Ulusa Sesleniş' konuşmasında, dünyada yaşanan büyük ekonomik krizin etkilerinin bugün hâlâ önemli ölçüde etkisini hissettirdiğine işaret ederek, şöyle devam etti: ?Bizim de en etkin şekilde çalışmalarına katkıda bulunduğumuz G-20 çerçevesinde alınan kararlarla küresel ekonomide belli bir toparlanma olduysa da henüz birçok ülke için krizin aşıldığını söylemek mümkün değildir. Ancak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Türkiye bu krizi en az hasarla atlatmış, krizi geride bırakmış ve artık geleceğe odaklanmıştır. Kararlılıkla uyguladığımız gerçekçi politikalar, aldığımız etkin tedbirlerle ekonomimiz bu badireden yüz akıyla çıkmıştır, bu gerçek bugün dünya ekonomi çevrelerinde açıkça vurgulanıyor.?

İşsizlik son bir yılda yüzde 2.1 azaldı

TÜİK verilerine göre 2011 yılı ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 11 oranında büyüyerek bir rekora imza attığını ve ilk çeyrek itibarıyla dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi olduğunu vurgulayan Erdoğan ?Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılını kutlayacağımız 2023 yılında inşallah dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefliyoruz ve böyle yürüyoruz? dedi. Erdoğan, ekonomideki büyümenin istihdama daha etkin biçimde yansıması için işgücü piyasasında gerekli reformları yapmaya devam ettiklerini ifade ederek, şunları kaydetti: ?İstihdamda sağlanan artış bakımından küresel krizden en çabuk çıkan ülkelerden biri Türkiye'dir. 2008 yılında başlayan küresel ekonomik kriz, gelişmiş ekonomilere sahip pek çok ülkede işsizliği ciddi oranda artırırken ülkemizde bu artış sınırlı seviyede kaldı. 2011 yılı Nisan ayı itibarıyla işsizlik bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2.1 oranında azalarak yeniden kriz öncesinin rakamlarına yaklaşmış oldu. Buna ilave olarak, işsizlik oranında artış gözlenen dönemler de dahil olmak üzere kriz boyunca ülkemizde istihdam hiçbir zaman azalmadı, bundan sonra da istihdam şartlarının imkan verdiği en üst seviyede artmaya devam edecektir.

200 bin kişiye meslek, öğrenciye e-kitap

Hazırladığımız aktif işgücü programlarıyla 2013 yılından itibaren inşallah her yıl 400 bin işsizi bu programdan yararlandıracağız. Uzmanlaşmış meslek edindirme merkezlerimizle işsizlerimize beceri kazandırmak, her yıl 200 bin, 5 yıl içinde toplam 1 milyon işsizimizi meslek sahibi yapmak amacındayız. İşsizliği kalıcı bir şekilde çözmeyi amaçlayan ?Ulusal İstihdam Stratejisi'ni kararlılıkla uygulayacağız. Sanayide orta ve yüksek teknolojili sektörlerin katma değerini, üretim ve ihracat içindeki payını artıracağız.? Erdoğan ?Eğitim ve sağlık, bizim insan odaklı yönetim anlayışımızın en öncelikli hizmet alanları? dedi. Erdoğan ?Okullarımızda kara tahta dönemine de artık son veriyor; çocuklarımıza yine ücretsiz olarak bütün ders kitaplarının yüklü bulunduğu e-kitaplar dağıtmaya hazırlanıyoruz? diye konuştu. 8EKONOMİ SERVİSİ

Uzun dönemli vizyonumuz Avrasya üretim üssü olmak

?Uzun dönemli vizyonumuz orta ve yüksek teknolojili ürünlerde Avrasya'nın üretim üssü olmaktır? diyen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: ?2009 yılında uygulamaya başladığımız yeni yatırım teşvik sistemini geliştirerek uygulamaya devam edeceğiz. Ekonomideki dinamizmin kaynağı olan esnaf, sanatkar ve KOBİ'lerimize bugüne kadar olduğu gibi bu yeni dönemde de büyük önem vereceğiz. Hükümetimiz döneminde savunma sanayinde çok ciddi gelişmeler kaydettik ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin silah ve teçhizat ihtiyaçlarının yurt içinden karşılanma oranını yüzde 50'ye çıkardık. Bu sektörümüzdeki ısrarlı çalışmalarımız neticesinde ihracat 1 milyar dolara, ciro 2.3 milyar dolara çıkmış bulunuyor. İnşallah yürüttüğümüz projelerle 2023'te kendi tüfeğini, topunu, tankını, helikopterini, uçağını, insansız hava araçlarını, uydularını tasarlayan, üreten ve ihraç eden bir ülke konumuna gelmiş olacağız.?

Doğalgazsız il kalmayacak

Erdoğan, gelecek 4 yıllık dönemde yapacakları çalışmalarla Türkiye'de doğalgazı olmayan ilin kalmayacağını belirterek, konuşmasını şöyle devam ettirdi: ?Ülkemizin kalkınması için çok değerli gördüğümüz bir başka alan da ulaştırma sektörü. Karayollarında adeta bir seferberlik ilan ederek 79 yılda yapılmış bölünmüş yolun 2 katından fazlasını biz 9 yıla yakın bu kısa zaman içinde yaptık.?

2023 TARIM HEDEFİ

Dünyada ilk 5'e gireceğiz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ?2023 yılına kadar tarımsal milli gelirimizi 150, tarım ürünleri ihracatımızı ise 40 milyar dolar seviyesine çıkararak tarımsal ekonomik büyüklükte dünyada ilk 5'e girmek istiyoruz? dedi. Erdoğan, 5.8 milyon insanın geçimini sağladığı tarım sektöründe meyvelerini yavaş yavaş almaya başladıkları büyük bir yapısal dönüşümü gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, şunları söyledi: ?Ülkemizin tarımsal üretim gelirleri 2002 yılında 24 milyar dolar seviyesindeyken, 2010 yılında bu rakam 62 milyar dolar seviyesine kadar yükselmiştir. Aynı dönemde tarım ürünleri ihracatımız da 4 milyar dolardan 13 milyar dolara çıkmıştır. 2023'e kadar tarımsal gelirimizi 150, tarım ihracatımızı ise 40 milyar dolara çıkararak tarımsal ekonomik büyüklükte dünyada ilk 5'e girmek istiyoruz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber