Altın fiyatları rekor kırıyor ama kuyumcu eski günleri özlüyor/ Video

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Ağustos 2011 13:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Para piyasaları, Amerika ve Avrupa'da baş gösteren borç krizi yüzünden oldukça hareketli günler geçiriyor. Dolar, euro ve altın tarihi rekorlarını yenilerken, herkes fiyatların istikametini merak ediyor. Ancak bu durumdan altın ticareti ile uğraşan kuyumcular pek memnun değil. Kuyumcular, piyasanın ateşi yükseldikçe eski günlerini arar hale geldi. İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altın fiyatları tavana vurunca işlerin durgunlaştığını söyledi. Kapalı Çarşı kuyumcularından Bekir Önder de fiyat artışından yana dertli. Önder, "İlk başta rağbet vardı ama şimdi satışlar durdu." dedi.

Avrupa'da Yunanistan'ın borçlarının zor da olsa yapılandırılmasının ardından İtalya ve İspanya ile ilgili endişelerin artması para piyasalarının tansiyonunu zıplattı. Dolar 1,74, euro 2,47 liraya uzanırken, uluslararası piyasada ons fiyatı bin 670 doları zorlayan altının gramı 90 lirayı geçti. Altın fiyatlarındaki artış sektör oyuncularını pek mutlu etmedi. Özellikle takı ve mücevher satışında gerileme yaşandı. Altın piyasasının kalbinin attığı Kapalıçarşı eski hareketli günlerini arar hale geldi. Fiyatlardaki gelişmeyi Cihan'a değerlendiren sektörün önemli isimlerinden Mehmet Ali Yıldırımtürk, ?Ons ve gram fiyatının tırmanması sektöre olumsuz yansıyor. Alımlar önemli oranda geriliyor." dedi.

İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği başkanlığını da yürüten Mehmet Ali Yıldırımtürk, genel itibarıyla fiyatın yükseleceği beklentisi hakim olduğu için yatırımcının elindeki altını satmak istemediğini kaydetti ve "Doğal olarak alım ve satımın fazla olmadığı sektörde kuyumcular olumsuz etkileniyor.? diye konuştu.

SEZONA RAMAZAN MOLASI VERİLDİ

Kuyumcular yaşanan durgunlukta, piyasa ateşinin yükselmesi kadar evlilik sezonunun Ramazan'a denk gelmesinin de etkili olduğunu düşünüyor. Kapalıçarşı'da bulunan Besim Kuyumculuk'tan Bekir Önder, "Evlilik sezonundayız ama takı talebi geçtiğimiz senelere oranla geriledi. Tabi bunda yükselen altın fiyatları kadar Ramazan ayının da etkisi var." ifadelerini kullandı. Önder, bayram ile birlikte taleplerin artacağını öngörürken, " Çünkü çiftler evlilik ve düğün gibi planlarını Ramazan sonrasına erteledi." tespitini aktardı.

Uluslararası fiyatlara bağlı olarak takıların bedelinin de arttığına dikkat çeken Önder, bunun satışlarına olumsuz yansıdığını belirtti. Önder, "Altının ons'unda görülen ilk artışların ardından satışlar vardı, ama şu an satışlar da durdu. İnsanlar, 3 bilezik yerine 1 bilezik almaya başladı. Artık setlerden bile feragat ediliyor." diye konuştu.

Ceylin Sarrafiye'den İsmail Sever de altın fiyatlarındaki artıştan dert yandı. Şimdilik 'bekleme' sürecine girdiklerini aktaran Sever, "Altın satışlarında yüzde 40-50 azalma oldu. Evlilik sezonu ile birlikte umudumuz da Ramazan ayı sonrasına ertelendi." şeklinde konuştu.

Altın takılardaki son bir yıllık fiyat değişimi şöyle:

Ürün 5 Ağustos 2011 5 Ağustos 2010

Çeyrek altın 155 lira 55 lira

Yarım altın 310 lira 110 lira

Cumhuriyet Altını 625 lira 390 lira

22 ayar bilezik 91 lira 56,35 lira

24 ayar bilezik 93, 30 lira 57,80 lira


Cumhuriyet altını karaborsa oldu

Altın rekora doymazken Hatay'da Cumhuriyet altını karaborsa oldu. Hatay'ın merkez ilçesi Antakya'da kuyumcu esnafı 600 TL'yi gören Cumhuriyet altınının kent genelinde çok zor bulunduğunu söylediler.

Suriyelilerin Hatay'dan altın aldıkları üzerine çıkan haberleri bazı kuyumcular doğrularken bazıları da altın alımları haberlerinin yanlış olduğu görüşünde birleşiyor.

Suriye'de yaşanan iç karışıklığın ilk günlerinde kaos ortamından kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin bazılarının yanlarında getirdikleri nakit paranın güvenliğini sağlamak adına altın alma yoluna gidildiğini aktaran isminin verilmesini istemeyen kuyumcu esnafı ?Dünyanın neresine giderseniz gidin altın her zaman para demektir. Suriye'de yaşanan iç karışıklık ortamında da Suriyeliler bu yolu izledi. Ellerinde ne varsa büyük yada küçük miktarlar bunu altına çevirip eşlerinin kızlarının ellerine boyunlarına taktılar. Ben her hafta sonu Lazkiye'ye gidip geliyorum bir esnaf olarak. Kent genelinde benim izlemimim Suriyelilerin altın ve dolar üzerinde durdurdukları. Çünkü olası bir savaş halinde Suri parasının gidecekleri ülkedeki durumu belli, düşük. Bu nedenle kendileri için en doğru seçenek olan dolar ve altına yöneldiler." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber