Diyanet, teravihi tartışmak ciddiyetsizlik/ Video

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 13 Ağustos 2011 12:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir süredir dar bir çerçevede devam eden ?teravih namazı yoktur' tartışmalarına Diyanet son noktayı koydu: İslam'da teravih namazı diye bir namaz vardır. Bu namazı Hz. Peygamber bizzat kendisi kılmıştır.

DİYANET İşleri Başkanlığı, Teravih namazını olmadığı hatta Hz. Muhammed tarafından yasaklandığı iddialarının ciddi bir usulsüzlük olduğunu belirterek ?Milletimiz teravihin İslam'ın ibadet tarihinin ayrılmaz unsurlarından olduğu konusunda en küçük bir şüpheye düşmemelidir? dedi. Diyanet'ten yapılan basın açıklamasında, ?inanmış gönülleri kuşku ve tereddüde sevk eden tartışmaların milletimizin ilim, irfan ve hikmet dünyasına hiçbir şey katmadığı, her türlü izahtan varestedir? dendi. Açıklamada, ?Teravih namazını İslam'ın ciddiyetine ve vakarına yakışmayacak polemiklere malzeme haline getirmenin herhangi bir dini hassasiyetle, herhangi bir ilmi ve fikri mülahaza ile yahut herhangi bir toplumsal maslahat ile izahı mümkün değildir? ifadesi kullanıldı. Açıklama şöyle:

- Resul-i Ekrem'den bugüne kadar büyük coşkuyla tüm coğrafyalarda müekked bir sünnet olarak eda edilen Teravih namazının varlığını tartışırken, sahabe neslinin icma ve ittifakını yok sayarak, tarihi rivayetlerin satır aralarında boşluklar aramak ve bunu mübarek Ramazan ikliminde bir polemik konusu haline getirmek ilmi ciddiyetle kabil-i telif değildir.

- İslam bilginlerinin Hanefisiyle, Şafiisiyle, Malikisiyle, Hanbelisiyle bütün mezheplerin ittifakını yok sayarak, indi mülahazalarla ibadet alanında değerlendirmelerde bulunmak ciddi bir usul yahut usulsüzlük sorunudur.?

- Aziz milletimiz bilmelidir ki; ?İslam'da teravih namazı diye bir namaz vardır.' Bu namaz, Ramazan gecelerinde kılınan bir namazdır. Bu namazı Hz. Peygamber (sav) bizzat kendisi kılmıştır. Onun kıldığını gören sahabiler de Medine Mescidi'nde bu namazı kılmışlardır.

- Hatta o kadar çok ilgi göstermişlerdir ki sevgili peygamberimiz bu namazın onlara farz kılınmasından yahut onlar tarafından farz telakki edilmesinden kaygı duyduğu için bilahare bu namazı mescitte değil evinde kılmayı tercih etmiştir.

- Hz. Peygamber (sav)'in bu namazı yasakladığı iddiası ise akla ziyandır. Sadece üç dört gün ashabıyla birlikte mescitte kıldıktan sonra kendisi evinde kılmayı tercih etmiştir.

- İlk Müslümanlar Hz. Peygamber (sav)'in vefatının ardından Ramazanlar'da bu namazı ya evlerinde yahut Medine mescidinde tek başlarına veya cemaatler halinde kılmaya devam etmişlerdir. Bu devamlılık da göstermektedir ki teravih namazının yasaklanması diye bir şey asla söz konusu değildir.

- Hadislerde ?Kıyamu'l-leyl' olarak geçen bu namaza daha ?teravih' isminin sonradan verilmiş olmasının ?böyle bir namazın olmadığı anlamına gelmediği? kaydedilen açıklamada, Teravih namazının tarihte bir tek bazı Fatımi Sultanları tarafından yasakladığı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber