Askeri lise öğrencileri ?rutin dışı eğitim' adı altında işkence gördü

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 14 Ağustos 2011 11:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kuleli Askeri Lisesini bitererek Kara Harp Okulu'na gitmeye hak kazanan ve İzmir'de intibak eğitimine alınan 115 öğrenciden 60'a yakını ?rutin dışı eğitim' adı altında işkence gördükleri iddiasıyla okulu bıraktı.

KULELİ ve Maltepe Askeri Liselerinden mezun olan ve Kara Harp Okulu'na giren bazı öğrencilerin İzmir Menteş Askerî Kampı'nda yapılan ?intibak eğitimi' sırasında yaklaşık bin öğrenci içinden ?seçilmiş' 200'üne ?işkence' türünde eğitim verildiği, bir kısım komutanların bazı öğrencileri Harp Okulları'ndan ayrılmaya zorlamak için ağır psikolojik ve fiziki baskılar uyguladığı bu baskılara dayanamayan çok sayıda öğrencinin tazminat ödemeyi göze alarak ayrıldığı iddia ediliyor. Telefonla durumdan haberdar olan ve oğlunu almak için askeri kampa gelen bir velinin çocuğuyla görüştürülmeyince kafasına silah dayadığı ve oğlunu kamptan ve okuldan aldığı ortaya çıktı.

50 bin lira tazminatı göze aldılar

?Rutin dışındaki ağır eğitim' sırasında ?Joker hakkını kullanmak isteyen var mı' diyerek ailelerini aramaya zorlanan askerlerin ailelerini arayarak okuldan ayrıldıkları iddia edildi. Kuleli Askeri Lisesi'ni 100 puanla bitiren, atletizm dalında 20'ye yakın madalyası bulunan, defalarca Türkiye birincisi olan başarılı öğrencilerden Turgut Selman Tümer'in gördüğü baskı nedeniyle okuldan ayrılması, yine aynı nedenlerden dolayı 60'a yakın öğrencinin okuldan ayrıldığını ortaya çıkardı. Maltepe Askeri Lisesi'ni birincilikle bitiren Mehmet Altan da, İbrahim Ozan, Selman Tümer gibi baskılara dayanamayarak subaylık hayallerine son veren başarılı öğrencilerden sadece bazıları. Öğrencilerin, gördükleri ağır psikolojik ve fiziki baskılar nedeniyle subaylık hayallerine son verip 50 milyar tazminat ödemeyi kabul ederek okuldan ayrılmayı göze aldığı iddia edildi.

115 mezundan 60'ı kamptan ayrıldı

Turgut Selman Tümer'in yaşadıkları ise inanılır gibi değil. Tek başına sabaha kadar işkence amacı güden eğitim yaptırılması nedeniyle yaralar içinde kalan Tümer, ?Bize pisikolojik ve fiziksel baskı yaparak okuldan ayrılmamız istendi. Yemek yememiz için 7 dakika süre veriyorlardı. Binlerce defa çöküp kaldırma, dikenlerin içinde süründürme ve bahçedeki çam ağaçlarının yapraklarını toplama gibi işkence amaçlı eğitim yaptırıldı. Ankara'da başlayan ve Urla'daki kampta devam eden işkenceler nedeniyle birçok arkadaşım sinir krizleri geçirdi. Birçoğu da kamptan ayrıldı? diye konuştu. Tümer, Kuleli Askeri Lisesi'nden 115 öğrencinin mezun olduğunu ve 60'a yakın kişinin bu kampta eğitim öğretimine nokta koyduğunu belirterek, kendisinin de yaşadıklarından dolayı psikolojisi bozulduğu için tedavi görmeye başladığını açıkladı. HABER MERKEZİ

Velilerin iddiaları inanılır gibi değil

YAŞADIKLARINA dayanamayan ve sinir krizi geçiren öğrencilerden bazılarının, durumu ailelerine bildirmesi ile olayın duyulması üzerine İzmir Menteş Askeri Kampı'na giden veliler, çocuklarının kendilerine teslim edilmesini istedi. Komutanların olumsuz cevap vermesi ile fiili müdahaleye varan tartışmalar yaşandı. İsmini vermek istemeyen bazı veliler; Olayla ilgili olarak çocuklarına baskı ve sindirme hareketi yapıldığı küfür ve hakaretler edildiğini iddia ettiler.

Veliler, çocuklarına eğitim adı altında elbisesinin 200 defa çıkartılıp giydirilmesi, dinlendirmeksizin eğitim, sabaha kadar şınav çektirme, 1,5 litrelik suyun tek nefeste içilmesi, içemeyip istifra edenlerin ise yerde süründürerek, kusmukları pas-pas ettirdikleri, diken üstünde yürüyüş ve sabaha kadar tek başına eğitim adı altında işkenceler yapıldığı iddiasında bulundular. İddiaya göre, askerlikten ayrılmaya zorlayan faliyetler sırasında komutanlar ?Joker hakkını kullanmak isteyen var mı' diyerek askerlerin aileni telefonla arama izni vererek ?Dayanamıyorum gelin beni alın? dedirtmeye çalıştığı kaydedildi.

TUĞGENERAL SÜNGÜ

İnceleme başlattık

İDDİALAR üzerine aradığımız Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Tayyar Süngü, iddialarla ilgili derhal araştırma başlattıklarını söyledi. Velilerin de zaman zaman duygusal davranabildiğini dile getiren Süngü, ancak hiçbir olayı hafife almadıklarını bu tür olaylara da göz yummayacaklarını açıkladı. Ramazan isimli Üsteğmenle ilgili de yeniden inceleme yapacaklarını vurgulayan Süngü, oruç tutmak isteylenlere yemek verilmemesinin söz konusu olamayacağını söyledi.

Kafasına silah dayayıp oğlunu aldı

Askeri lisede atletizm dalında 20'ye yakın madalyası bulunan Turgut Selman Tümer (ortada), ?kampta üsteğmenlerin, askeri liselerden gelen ve isimlerini önceden belirledikleri öğrencilere işkence edercesinde eğitim yaptırdığını? söyledi. Yine Kuleli Askeri Lisesi'nden mezun olan İbrahim Ozan (sağda) da kamptan ayrılmaya zorlananlardan birisi. Tümer'in emekli polis memuru olan babası Kemal Tümer, ?Oğlum beni telefonla arayarak (İntihar edeceğim) dedi. Ben de nizamiyenin kapısında kafama silah dayayarak oğlumu aldım. Oğluma işkence eden komutanlarında peşini bırakmayacağım. Ramazan Üsteğmen hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundum? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber