60 bin kişi mobil imza kullanıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 14 Ağustos 2011 13:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KENAN MEHMETZADE

İnternetin yaygınlaşması, elle yapılan birçok işlemi bilgisayar ve cep telefonuna taşıdı. Islak imzanın yerini elektronik ortamda belgeleri onaylamaya imkân tanıyan mobil imza almaya başladı.Söz konusu uygulama, mobil telefon ile birçok işlemin tek şifre ile yapılmasını sağlıyor. Türkiye'de yaklaşık 60 bin mobil imza sahibi bulunuyor. Aboneler, yılda 5 milyondan fazla ıslak imza yerine artık bu hizmeti tercih ediyor. Mobil imza, kişinin ıslak imza atarmış gibi elektronik ortamlarda kimliğini kolayca kanıtlayabildiği bir hizmet.

Islak imzanın yerine belgelerin elektronik ortamda imzalanmasına imkan tanıyan e-imza'ya alternatif olarak çıkan mobil imza ile bankacılık, bilişim, e-ticaret, finans, kamu ve yayıncılık gibi alanlarda güvenli yollarla işlem yapılmasını sağlıyor. E-imza kullanımı için bilgisayar, bilgisayara bağlı kart okuyucu ve uygun yazılım gerekirken, mobil imza için cep telefonları yeterli. Birçok banka hesabı olan kişiler, bu hesapların şifresini aklında tutmakta zorluk çekiyor, onun için bu şifreleri bir yere kaydediyor. Bu da şifrelerin başkaları tarafından çalınma ihtimalini artırıyor. Oysa banka ve diğer kurumlardaki hesaplarını mobil imza ile entegre eden kişiler, sadece bu uygulama için belirledikleri tek şifre ile tüm hesaplarına erişim sağlayabiliyor.

Mobil imzanın şirketlere de faydası var. Şirketler mobil imza servisini iş akışlarına entegre ederek, ıslak imza gerektiren süreçlerini elektronik ortama taşıyarak, onay vermesi gereken kişilerin kurum dışında olması sebebiyle işler bekletilmiyor. Sahada çalışan bayiler dokümanları mobil imza ile imzalıyor, evrak yönetim süreci dijital ortama taşınıyor. Ayrıca, söz konusu uygulamayla firmalara siparişler verilebiliyor, alışveriş yapılabiliyor. Mobil İmza için özel üretilen 128K SIM kartlar sertifikada yer alan müşteri bilgilerini doğrulamaya yarayan imza oluşturma bilgisini içeriyor. SIM kart içerisinde taşınan imza oluşturma bilgileri kopyalanamıyor; karttan çıkartılamıyor. Serviste abonenin cep telefonu ve GSM şebekesi arasında gidip gelen mesajlar, SMS mesajlarından farklı olarak SIM kart üzerinde saklanmıyor ve kaydedilmiyor. Aynı hat ile sadece 1 Mobil İmza servis aboneliği alınabiliyor. Turkcell Kurumsal Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Selin Kocabaş, mobil imza uygulamasını aktif olarak 50 bin abonelerinin kullandığını söyledi. 2010 yılında 3,6 milyon, 2011'in ilk 6 ayında ise 2,7 milyon imzalama işlemi yapıldığını söyleyen Kocabaş, yıl sonunda bu rakamın 5 milyonu geçmesini beklediklerini dile getirdi. Turkcell Mobil İmza servisi kullanıma girdiğinden bu yana yapılan imzalama işlemi ise 10 milyonu geçti. Kocabaş, Turkcell olarak bu hizmet için 3 milyon TL yatırım yaptıklarını söyledi.

Avea Ürün Pazarlama Direktörü Attila Algan ise e-devlet projelerinin hayata geçişi ile son dönemde hem kurumsal hem bireysel abonelerinin büyük ilgi gösterdiğini kaydetti. Kamu personeli için oluşan mobil imza servisi taleplerini karşılamak üzere, Kamu Sertifikasyon Merkezi projesi üzerinde çalıştıklarını söyleyen Atılgan, Avea mobil imzanın mevcut durumda 37 kurumda kullanılabildiğini aktardı.

Turkcell ve Avea'nın verdiği hizmeti Vodafone şimdilik vermiyor. Şirket sözcüsüne göre Vodafone müşterileri bir süre daha bekleyecek. Turkcell'in 13, Avea'nın ise 8 banka mobil imza hizmeti anlaşması var. Avea'da sadece faturalı aboneler bu hizmeti aylık 4,85 TL'ye kullanırken, Turkcell faturalı aboneler ayda 5 TL'ye, ön ödemeliler ise haftada 1,5 TL'ye hizmetten yararlanabiliyor. Mobil imza yurtdışında da kullanılabiliyor ama servis kullanımı sırasında yapılacak mesajlaşmalar için bulunan ülke operatörüne farklı ücret ödemesi gerekebilir. Sertifikaları, Turkcell e-Güven, Avea ise Türktrust şirketi gibi nitelikli elektronik sertifika vermeye yetkili kurumlarca sağlanıyor.

Nikâh işlemlerinde mobil kolaylık

Mobil imza ile pek çok bankanın internet, wap sitesi ve ATM'lerinde işlem yapılabiliyor, para çekilebiliyor. Bazı belediyelerde mobil imza ile evlilik başvurusu, bilgi edinme, Emlak Vergisi, işyeri ruhsat başvurusu, imar durumu, arsa beyanı, ihale başvurusu gibi işlemleri de yapmak mümkün. SSK hizmet dökümü, adliyelerdeki davalarla ilgili bilgi alma, işsizlik ödeneği başvurusu da yine mobil imza ile gerçekleşebiliyor. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı sınav yeri ve sonuçlarına ulaşma, askerlikle ilgili sevk bilgilerini öğrenme, gümrük beyanı, vergi işlemleri, patent başvurusu, EPDK, bankacılık işlemleri, Ulusal Yargı Ağı Portalı'na girişlerde de kullanılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber