Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'ne özerklik geliyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Nisan 2005 14:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık tarafından bürokrasinin azaltılması kapsamında yürütülen çalışmada, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün kendi kendine yeten, vergisini ödeyen özel bir mali statüye kavuşturulması önerildi.
"Kamu Yönetiminde Bürokrasinin ve Kırtasiyeciliğin Azaltılması" çalışmaları çerçevesinde Tapu ve Kadastro Hizmetleri Çalışma Grubu tarafından hazırlanan kitapta, vatandaşlar ve kamu personeli üzerinde uygulanan anket sonuçları değerlendirildi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, kitabın önsözünde, bürokrasiyle mücadelenin bütün hükümet programlarında, kalkınma planlarında yer almasına karşın gün geçtikçe artarak olumsuz etkilerini sürdürdüğünü ifade ederken, "Sürdürülen mücadeleden her zaman bürokrasi galip çıkmış, kamu yönetiminin iyileştirilmesi ve yeniden düzenlenmesi amacıyla hazırlanan Merkezi Hükümet Araştırma Projesi (MEHTAP) ve Kamu Yönetimi Araştırma (KAYA) Raporu gibi projeler de hayata geçirilememiştir" dedi.
Çalışmada, toplam 1003 tapu sicil müdürlüğünün 400'ünde müdür ve müdür yardımcısı ünvanlı idareci ve personel bulunmadığı, mevcut personelin bir çoğunun da gereken niteliklere sahip olmadığı saptandı. Tapu Kadastro çalışanlarının yüzde 60'ının özelleştirme nedeniyle diğer kamu kurum ve kuruluşlarında naklen atananlardan, mesleki eğitim almamış kişilerden oluştuğu belirtilen raporda, hizmetlerin yürütülebilmesi için 3 bin personele acil olarak ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.
Çalışmaların hedeflenen sürede bitirilmesinde güçlükler olduğu ifade edilen raporda, tesis kadastrosunun özel sektöre yaptırılması önerildi. Ölçüm açısından özel sektöre tesis kadastrosu yaptırabilmenin mevcut yasalar çerçevesinde mümkün olduğu belirtilen raporda, "Ancak hukuki ya da mülkiyetin belirlenmesi yönünün özel sektöre yaptırılabileceğine ilişkin Kadastro Kanunu'na özel hüküm konulması gerekmektedir" denildi.

Teşkilat yapısının değiştirilmesi de öngörülen raporda, halkla ilişkiler birimleri kurularak vatandaşın işlemler konusunda aydınlatılması önerisi yer aldı. Vatandaşlara tüm eksikliklerinin bildirileceği ön başvuru sistemi kurulması, randevu sistemiyle işlerin yürütülmesi, salon ve banko sistemine geçilmesi, elektronik numaratör sisteminin kurulması, vatandaşların on-line olarak başvurabilmelerinin sağlanması istendi. Alo Tapu hattı ücretsiz hat haline getirilmesi işlevsellik sağlayacağı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber