Performans geldi ameliyat sayısı 5'e katladı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Nisan 2005 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur-Sen ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, doktorların performansa dayalı döner sermayeden daha fazla pay alabilmek için gereksiz yere tetkik ve tahlil yazdığını, ameliyat sayısının da 5 kat arttığını öne sürdü.

Aksu, Otel Best Western'de düzenlediği basın toplantısında, sağlık alanında yaşanan en önemli iki sorunu adaletsiz döner sermaye dağılımı, ilaç sektöründeki yolsuzluk ve tekelleşme olarak saydı. Türkiye'de döner sermayeden 20 milyar liraya kadar pay alan öğretim üyeleri bulunduğunu, hastanelerde maaşlarının 5 katı kadar döner sermaye alan doktorların bulunduğunu belirten Aksu, "Asistan doktorlar ve yardımcı sağlık personeli döner sermayeden hak ettiği kadar pay alamamaktadır. Böylesine bir adaletsizlik sağlık çalışanları arasında huzursuzluğa yol açmakta ve sağlık çalışanlarının performanslarına olumsuz bir etki yapmaktadır. Sağlıkta yaşanan bu adaletsiz döner sermaye uygulamasından vazgeçilerek bir an önce adil bir sisteme geçilmeli" dedi.

GEREKSİZ YERE TETKİK TAHLİL YAZILIYOR

Aksu, döner sermayeden fazla pay almak isteyen bazı doktorların gereksiz tetkik ve tahlil yazdığını ileri sürerek, "Performans kriterlerinden sonra yazılan tetkik ve tahlil sayısı ortalama 3.6'den 10'a çıktı, yani üç kat arttı. Bir hekimin bir ayda yaptığı ortalama ameliyat sayısı ise 5'ten 25'e çıktı. Denetim mekanizması mutlaka çalıştırılmalı" diye konuştu. Aksu, performans kriterlerinin sadece hekim üzerinden değil her meslek kuruluşunun kendi içinde oluşturulacak kriterlere göre yapılması gerektiğini ifade etti.

SSK'NIN İLAÇ FABRİKASINA TALİBİZ

İlaç sektöründeki yolsuzluklara da değinen Aksu, yolsuzlukların engellenmesi için ilaç sektöründe güçlü bir denetleme mekanizmasının oluşturulması gerektiğini kaydetti. İlaç satışlarının yüzde 75'nin yedi firmanın tekelinde olduğunu belirten Aksu, "Bu firmalar ilaç fiyatları üzerinde istedikleri gibi oynama yapmaktadırlar. İlaç sektörünün bu firmaların elinden kurtarmak için devletin ilaç üretimi yapması şarttır" dedi. Hastanelerin devrinden sonra SSK'nın elinde kalan ilaç fabrikasının acilen yatırımlarla faaliyete geçirilmesi gerektiğini söyleyen Aksu, "Bu fabrika eğer 6 ay daha bakımsız bırakılır, fabrikayla kimse ilgilenmezzse ülkemizin yaklaşık 5 milyon doları çöpe gitmiş olacaktır. Eğer fabrikaya sahip çıkılmayacaksa biz Sağlık-Sen olarak ülkemezin bu önemli yatırımına sahip çıkıyor ve Hükümetten bu fabrikayı 1 YTL'Ye bize devretmesini istiyoruz" dedi.

Genel Sağlık Sigortası'na da eleştirilerde bulunan Aksu, sağlık hizmetlerinden kesinlikle katkı payı alınmaması, hastalara verilecek hizmletlerde ast-üst veya prim payına göre ayrım yapılmaması gerektiğini söyledi. Aksu, emeklilik yaşının da arttırılmaması gerektiğini savundu.

Sağlık-Sen'in 40 bininci üyeye ulaştığını bildiren Aksu, 40 bininci üye olan Uzman Doktor Hüseyin Efesoy'a bir plaket verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber