5 KCK sanığı yol güvensiz diye dâvâya getirilmedi/ Video

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Ağustos 2011 13:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olarak bilinen Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) davasının 27. duruşması Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülürken, Bingöl'de tutuklu bulunan 5 sanığın yol güvenliği gerekçesiyle duruşmaya getirilmediği belirtildi.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden ve 104'ü tutuklu 152 sanık hakkında görülen KCK davası 27. duruşmasında adliye sarayı etrafında geniş güvenlik önlemleri alındı. Toplumsal Olaylara Müdahale (TOMA) araçları ile çok sayıda polis ekipleri adliye sarayı etrafında yoğun güvenlik önlemi aldı. Mahkemenin önceki celselerde almış olduğu ara karar çerçevesinde gruplar halinde getirilmeye başlanan sanıklardan; sadece Nizamettin Onar duruşmaya getirilirken, Bingöl M Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan Abdurrahim Tanrıverdi, Zeynel Mat, Adnan Bayram, İhsan Seviktek ve Veysi Akar'ın yol güvenliği olmadığı gerekçesiyle duruşmaya getirilmediği bildirildi.

Cumhuriyet Savcısı Levent Kaya'nın duruşmanın önceki celsesinde Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 19. maddesinde yer alan "Yetkili hakim veya mahkeme, hukuki veya fiili sebeplerle görevini yerine getiremeyecek halde bulunursa; yüksek görevli mahkeme, davanın başka yerde bulunan aynı derecede bir mahkemeye nakline karar verir" hükmü uyarınca, davanın başka bir şehre nakledilmesine ilişkin hazırladığı mütalaayı okudu. İddia makamı, Diyarbakır barosu ve davanın müdafi avukatlarının örgütlü şekilde hareket ettikleri ve davanın bu açıdan tıkandığını, bu bakımdan yargılamanın yapılamayacağını bundan dolayı CMK'nın 19. maddesi gereği davanın özel yetkili ba şka bir mahkemeye nakledilmesini talep etti.

Bunun üzerine söz alan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Başkanı Selçuk Kozağaçlı, iddia makamının sözünü ettiği 19. madde gereği nakil talebinin Anayasa'ya uygun olmadığı, bu maddenin özel yetkili mahkemelerin görevi dışındaki mahkemelerde geçerli olduğunu ve bundan dolayı nakil yapılamayacağını dile getirdi. KCK davasını n başka şehre naklinin talep edildiği ve itirazların değerlendirildiği duruşmaya mahkeme heyeti tarafından ara verildi. Duruşmanın öğleden sonra yeniden görüşüleceği belirtildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, aralarında milletvekili seçilen Selma Irmak ve Kemal Aktaş ile Yüksek Seçimi Kurulu (YSK) tarafından milletvekilliği düşürülen Mehmet Hatip Dicle'nin de bulunduğu 104'ü tutuklu 152 kişi hakkında 'devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma', 'örgüt üyesi ve yöneticisi olmak' ve 'örgüte yardım etmek' iddiasıyla 15 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları isteniyor.

ABDULKERİM KANTARCIOĞLU-REMZİ BURULDAY

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber