Yargıtay, kart aidatını ödemeyen tüketiciyi haklı buldu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Ağustos 2011 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Yıllık aidata itiraz ettiği için kredi kartı iptal edilen tüketicinin açtığı davada Yargıtay son kararını açıkladı. Bankanın üyelik aidatını geri iade etme karşılığı yaptığı iptal kararı haksız bulundu. Tüketici aidat ödemeksizin kartı kullanmaya devam edecek.Yargıtay, aidatını geri alan tüketicinin kredi kartını iptal eden bankanın tazminata mahkûm edildiği davada son noktayı koydu. Üst mahkeme, bankanın temyiz talebinin ardından karar düzeltme talebini de reddetti. Avukat Şölen Tüysüz, müvekkilinin kredi kartını iptal eden bankaya karşı verdiği hukuk mücadelesinde galip geldiğini açıkladı. Tüysüz, Fuat Engin'in kullandığı kredi kartından 45 lira kart ücreti tahsil eden bankaya itirazda bulunduğunu belirterek, "İtirazın ardından müvekkilimin kredi kartı üyelik ücreti geri verildi, fakat kart ücretinin iade edilmesi dayanak yapılarak kullanıma kapatıldı." dedi.

Bankanın uygulamasının, hakkaniyete ve emredici hukuk kurallarına aykırı, tek yanlı, aynı zamanda haksız olduğunu iddia edip kredi kartının yeniden kullanıma açılması istemiyle İstanbul Tüketici Mahkemesi'nde dava açtıklarını dile getiren Tüysüz, sözleşmenin feshi sebebiyle Fuat Engin'in 'kredi kartını kullanamaması' ve 'bilgisi dışında kapatılan kartını kullanmak istediğinde onay verilmediği için çevresinde güç durumda kaldığı' gerekçeleriyle tazminat talebinde de bulunduklarını ifade etti.

Avukat Şölen Tüysüz, İstanbul 4'üncü Tüketici Mahkemesi kararının, banka tarafından Yargıtay'da temyiz edilmesi üzerine, konuyu görüşen Yargıtay 13'üncü Daires'inin, bankanın, kararı bozma talebini 'Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle yenilenmesine karar verilen feshedilmiş sözleşmenin süresi bitimine kadar geçerli olacağının anlaşılması nedeniyle reddiyle, usul ve yasaya uygun olan hükmün onanmasına' karar verdiğini kaydetti. Şölen Tüysüz, müvekkili Fuat Engin'le inatlaşmaya devam ederek, dosyayı karar düzeltme talebiyle tekrar Yargıtay'a gönderdiğini aktarırken, 13'üncü Daire'nin davalı bankanın karar düzeltme talebini de reddederek son noktayı koyduğunu ve bu şekilde konuyla ilgili içtihat oluşması nedeniyle, bankaların son günlerde kamuoyuna yansıttıkları 'Yargıtay karar verdi, tüketiciler artık kart aidatı ödeyecekler, ödemezlerse kartları kapatılacak' yaklaşımının da geçersiz olduğunu belirtti.

Kart müşterisi Fuat Engin de 2 seneyi aşkın bir süredir verdiği hak arama mücadelesi sonucunda Yargıtay'ın içtihat haline getirdiği kararını yorumlarken konuyla ilgili eski tarihli mahkeme kararlarıyla tüketicinin hak aramaması için elinden geleni yapan, psikolojik baskı uygulayan bankaların haksız uygulamalarına karşı itiraz etmenin, hak aramanın gerekliliğini vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber