Mahkumlara 2 gün ölüm izni

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 27 Ağustos 2011 07:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı ve dün Resmi Gazete'de yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) yargıda bir çok önemli değişikliğe imza atıyor.

Staj süreleri 5 yıl için indiriliyor

KHK ile birlikte Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) görülen davaların daha etkin olabilmesi için Adalet Bakanlığı bünyesinde İnsan Hakları Dairesi Başkanlığı kuruluyor. Yargı hizmetlerinin hızlandırılması amacıyla mahkemelerde görev yapan hakim ve savcı sayısı artırılacak. 2 yıl olan staj süresi 5 yıl süreyle 1 yıla indirilecek. Ayrıca tetkik hakimliğine atanabilmek için gerekli olan 5 yıl fiilen çalışma şartı 10 yıl süreyle uygulanmamasına yönelik düzenleme yapılacak.

Başkan seçimi için süre kısalıyor

Yargıtay Birinci Başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçilebilmek için gerekli 8 yıllık Yargıtay Üyeliği yapmış olmak zorunluluğu 4 yıla; Yargıtay'da Daire Başkanı ve Yargıtay Başsavcı Vekili seçilebilmek için gerekli 6 yıllık süre ise 3 yıla indirildi. Aynı şekilde; Danıştay Başkanı ve Başsavcısı seçilebilmek için gerekli 8 yıllık üyelik yapma şartı 4 yıla; Başkan Vekili ve Daire Başkanı seçilebilmek için gerekli 6 yıllık süre ise 3 yıla indirildi. Yargıtay Başkanlığı'nın boş bulunan memur kadrolarına da acilen atama yapılacak.

Hakimliğe geçiş yaş sınırı artıyor

Hakim ve savcıların daha verimli olabilmeleri için yurtdışında eğitim yapabilme imkanı getirilecek. Avukatlıktan hakimlik mesleğine geçişte uygulanan 35 yaş sınırı 45'e çıkarılacak. Yeni düzenleme arasında adli tatil süresi uzatılıyor. Adli tatil bundan sonra 20 Temmuz-31 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Öte yandan, yeni yargı paketinde tutuklu ve hükümlülere de bazı esneklikler uygulanacak.

Mahkumlara 2 gün ölüm izni

Tutuklu ve hükümlü eşinin yakınları da birinci derece akraba kapsamına girecek. Kayınpeder, kayınvalide de görüşe aile yakını gibi girebilecek.İkinci derece dahil kayın hısımlarından birinin yani kayınpeder, kayınvalide, kayınbirader veya baldızın ölümü halinde de tutuklu ve hükümlülere yol hariç iki günlük cenazeye katılma izin veriliyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber