Yargının zirvesi bölündü

Haber Giriş : 27 Nisan 2005 06:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın, "Anayasa değişse bile kamuda türbana geçit verilmeyeceğine" ilişkin sözlerine, yüksek mahkeme içinde Haşim Kılıç ve Sacit Adalı açıkça tepki gösterdi

Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'in, "Anayasa değişse bile kamuda türbana geçit verilemeyeceğine" ilişkin konuşması, kurumda derin görüş ayrılıklarına neden oldu. Üyeler, yüksek mahkeme tarihinde görülmedik biçimde açık tepkilerle birbirlerine karşı tutum belli ettiler.

Bumin, yüksek mahkemenin kuruluşunun 43. yıldönümü nedeniyle önceki gün yaptığı konuşmada, önceki yıllarda kullanmadığı bir ifadeye yer vererek görüşlerinin "kişisel" olduğunu belirtti.

Kılıç boykot etti
Bumin'in bu ifadeyi kullanmasının olası bir nedeni olarak, mahkemedeki bazı üyelerin aynı görüşü paylaşmamaları gösterildi.
Kurumun Bumin'den sonraki ikinci ismi olan Başkan Vekili Haşim Kılıç, önceki akşam TBMM'de düzenlenen Anayasa Mahkemesi resepsiyonunu boykot etti. Kılıç, gelmemesine, Bumin'le aynı ifadeyi kullanarak, "kişisel" nedenleri gerekçe gösterdi. Bumin de, resepsiyonda, "Kendisi bilir. Üyemiz. Davet edecek değiliz" dedi.
Kılıç'la birlikte Bumin'e karşı en açık tavrı Üye Sacit Adalı aldı. Bumin'in konuşmasında "Dini istismar ettikleri için kapatıldılar" dediği Refah ve Fazilet partilerinin kapatılmaları kararlarında Kılıç'la birlikte karşı oy kullanan Adalı, resepsiyonda şöyle konuştu: "Sivilceyi kaşırsan ertesi gün kangren olur. Bu tür sözleri söyleyenler, kenara çekilir, ama sözlerini doğru ve yanlış olarak değerlendirenler çatışır."

Alınan bilgiye göre, Kılıç ve Adalı, Bumin'in konuşmasında türban konusuna bu kadar geniş yer ayırdığını, törende öğrendi.

Duruşmada soğukluk
Yüksek mahkeme üyeleri arasındaki soğukluk, eski Bayındırlık ve İskân Bakanı Koray Aydın'ın yargılandığı davanın dünkü duruşmasında

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber