Enerji bakanı: Madende dünyada ilk 10 ülkeden biriyiz/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Eylül 2011 08:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

90 madenden 60'ını üretiyoruz dünyada ilk 10 ülkeden biriyiz

Yeni rezervlerle beraber ulaşılan maden çeşidinin Türkiye'yi dünyada ilk 10 ülke arasına sokacağını söyleyen Bakan Taner Yıldız, 'GSYH içerisinde ABD'nin yüzde 4.2'lik, Kanada'nın yüzde 7.5'lik, Avustralya'nın yüzde 8.7'lik payı var. Buna karşın Türkiye'nin payı yüzde 1.5 seviyesinde' dedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, buldukları yeni rezervlerle beraber ulaştıkları maden çeşidinin Türkiye'nin dünyada ilk 10 ülke arasına girmesini sağladığını bildirdi. Yıldız, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen 22. Dünya Madencilik Kong- resi'nde yaptığı konuşmada, sektörün önünü açmaya yönelik çalışmalar yapıldığını belirterek, sektörler arasında en yüksek katma değer ve istihdam oluşturma kapasitesine sahip olan madenciliğin ülkelerin kalkınmasında stratejik bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Günlük kullanılan ve yaşamımızda sıkça yer alan araç ve gereçlerin birçoğunun madenlerden üretildiğini hatırlatan Yıldız, madencilik sektöründe çalışan bir kişinin dolaylı olarak yaklaşık 12 kişiye iş imkanı sağladığını kaydetti.

1.6 MİLYON KİŞİYE İŞ SAĞLIYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2009 verilerine göre madencilik sektöründe 137 bin kişi çalışırken, toplam 1,6 milyon kişiye de iş imkanı sağlandığını belirten Bakan Yıldız, bu kadar önemli ve hayatımızın içerisinde olan bir sektörün gerek madenciler gerek bilimsel yanı gerekse pratik uygulamalar açısından bakıldığında çok ciddi bir düzenlemeye ihtiyacı bulunduğunun açık olduğunu söyledi.

Yılda 1,5 trilyon dolarlık 10 milyar ton maden üretiliyor

DÜNYADA yıllık 1,5 trilyon dolar değerinde 10 milyar tonun üzerinde maden üretildiğini belirten Yıldız, maden ihracatının ise 6 kat civarında yükseldiğini kaydetti. Buldukları yeni rezervlerle beraber ulaştıkları maden çeşidinin Türkiye'nin dünyada ilk 10 ülke arasına girmesini sağladığını kaydeden Yıldız, Türkiye'nin, karmaşık jeolojik durumu ve tektonik yapısı gereği çeşitli maden kaynaklarına sahip olduğunu belirterek, 90 çeşit madenin 60'ının Türkiye'de üretilebildiğini aktardı.

Bor 'şimdilik' cepte para değil

YILDIZ, borda Türkiye'nin üretiminin 2 milyon tona çıktığını belirtti. Dünyada 8 ülkede olan bor rezervlerinin yüzde 72'sinin Türkiye'de olduğunu ifade eden Yıldız, ''Bor rezervinin şu anda cepteki para olmadığını hepimiz biliyoruz. Ülkemiz ve dünyamız için özellikle gelecekte paraya dönüştürülecek bir değer olduğunun altını çizmemiz lazım'' dedi.

Petrol tüketimi 171 kat arttı

YILDIZ, geçtiğimiz yüzyılda dünya GSYH'nın yaklaşık 18 kat arttığını, küresel kaynak tüketim miktarının da buna paralel olarak büyüdüğünü, dünya ham petrol tüketiminin 20,43 milyon tondan 171 kat artışla 3,5 milyar tona, çelik tüketiminin ise 27,80 milyon tondan 30 kat artışla 847 milyon tona yükseldiğini, bir kısım metalik, kıymetli madenlere de bu örnekleri eklemenin mümkün olduğunu bildirdi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber