Büyükşehirlilere engelli ayarı geliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Eylül 2011 18:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan Aylin Çiftçi, görme engellilerin şehir içinde rahatça dolaşımını sağlayacak yer düzenlemeleri konusunda bir standartın olacağını söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün, ''Yönelimler ve Yer Seçimleri'' temasıyla düzenlediği Hissedilebilir Yüzey Çalıştayı'nın ikincisi sona erdi.

Aylin Çiftçi, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen çalıştayın kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, bu çalıştayın önemini ilk gün tüm katılımcıların hissettiğini, toplum olarak da bunu hissetmiş olmayı arzu ettiğini söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının yeni bir yapılanma süreci içinde olduğunu ifade eden Çiftçi, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün de kendi içinde yapılanmasının devam ettiğini kaydetti.

Çiftçi, çalıştayın bugün sonuçlandığını belirterek, ''Görme engellilerin şehir içinde rahatça dolaşımını sağlayacak yer düzenlemeleri konusunda bir standardımız olacak. Bu konuda bundan sonraki görev, TSE'ye düşüyor. Kurumumuz bu konuyla ilgili standartları tasdiklettikten sonra, genel müdürlük olarak bize düşen görev, bu standartları, bütün bölgelerde düzenleyeceğimiz toplantılarla yerel yönetimlerin başkanlarıyla paylaşmak, gerekli teknik eğitimleri vermek daha sonra da bunların uygulanması yönünde acil eylem planlarını geliştirmelerini talep etmek olacak'' diye konuştu.

Temmuz 2012 tarihine kadar bu standartların uygulanmış olmasını arzu ettiklerini belirten Çiftçi, yer düzenlemelerinin erişilebilirlik anlamında başlangıç çalışması olacağını ve devamının geleceğini söyledi.

-''2012'YE EN AZ EKSİKLİKLE GİRME ÇABASI İÇİNDEYİZ''

İstanbul Vali Yardımcısı Mustafa Altuntaş da, İstanbul'un, Türkiye'de örnek çalışmaların üretildiği büyük bir il olduğunu, Özürlüler Koordinasyon Merkezi olarak, engellilerle ilgili 2 ayda bir değerlendirme toplantısı düzenlediklerini belirtti.

Altuntaş, tüm kamu ve özel kuruluşlardan üç ayda bir yapılan çalışmaların raporlandırılmasını istediklerini ifade ederek, ''Temmuz 2012'ye en az eksiklikle girme çabası içindeyiz. Bu iş bir gönüllülük işidir. Ancak gönüllü olarak yapıldığında başarıya ulaşmak mümkündür'' şeklinde konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Muzaffer Hacımustafaoğlu da, çalıştay kapsamında 3 gündür sürdürülen çalışmalara, Anadolu'nun diğer illerinden ve İstanbul'un ilçelerinden belediye temsilcilerinin de katıldığını söyledi.

Hacımustafaoğlu, çalıştay kapsamında, İstanbul'da yapılan çalışmaların ortaya konduğunu, katılımcıların bunları değerlendirdiğini ve katkılar beklediklerini belirterek, bu katkılarda eksikleri telafi edeceklerini ve standartların oluşturulacağını dile getirdi.

Hiçbir ülkenin, engellilerle ilgili sorunları tamamıyla çözemediğini ifade eden Hacımustafaoğlu, Türkiye'de de gönüllü kuruluşların desteğiyle en kısa zamanda çok daha iyi çalışmalar yapacaklarını kaydetti.

Vali Yardımcısı Altuntaş ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hacımustafaoğlu, kapanış oturumunun ardından kongre merkezinin girişine engelliler için kurulan örnek bir platformda gözlerini kapatarak, ellerinde beyaz baston ile yürüdü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber