TBMM raporu: Kadına şiddette elektronik kelepçe caydırıcı olabilir/ Video

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 16 Eylül 2011 08:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kadına karşı şiddeti önleyemeyen Türkiye, elektronik kelepçe yöntemini tartışıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Araştırma Merkezi Müdürlüğü'nün Avrupa'da bazı ülkelerde kullanılıp başarılı olan kelepçe yöntemiyle ilgili yaptığı araştırma sonuçlandı.Kadına karşı şiddette 'elektronik kelepçe' uygulamasının caydırıcı olabileceği belirtilen raporda, uygulamayı hayata geçiren İspanya'da yılda yaşanan 6 ölümlü vakanın 4'e düştüğüne dikkat çekildi.

Elektronik kelepçenin Batılı ülkelerde yaygın bir yöntem olduğu vurgulandı. Suçluların elektronik takibinin, ceza yargılaması sürecinde dava öncesinde ya da sırasında, uygulanan bir emniyet tedbiri olduğu hatırlatıldı. Şöyle denildi: "Her ne kadar kısıtlama kararları sonrası, yaşanan saldırı hatta cinayet vakalarını tamamen ortadan kaldırmasa da elektronik takibin, mağdurun psikolojik bakımdan rahatlaması, kısıtlama emrinin kuvvetlenmesi ve saldırganın caydırılmasına katkıda bulunması adına faydalı sonuçlar doğuracağı öngörülmektedir."

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kadına şiddet ve çocuk istismarı ile ilgili yasanın Meclis açıldıktan 3 ay sonra tamamlanıp çıkacağını söyledi. Yasayla ilgili aile mahkemesi hakimleri ve sivil toplum kuruluşları ile de görüşeceklerinin altını çizen Şahin, "Bunu 1 Ekim'de hazır edecek şekilde çalışıyoruz." dedi. İLKAY GÖÇMEN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber