Darbe anayasası için geri sayım

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Eylül 2011 08:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM 12 Eylül darbesinin izlerini silmek için ilk adımı atıyor. Meclis; 1 Ekim'de başlayacak yeni yasama yılında, yeni bir Anayasa yapmak için çalışmaya başlayacak.

Meclis, 'Yeni Anayasa' için uzun ve yorucu bir sürece hazırlanıyor. Meclis; 1 Ekim'de başlayacak yeni yasama yılında, 1982 Anayasası yerine yeni bir Anayasa yapmak için çalışmaya başlayacak. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, bu çalışmalar öncesinde hukukçu akademisyenlerle bir araya gelecek. 19 Eylül'de yapılacak toplantıda, içeriğe girilmeden usul üzerinde durulacak.

24 AKADEMİSYEN KATILACAK

Edinilen bilgiye göre, bu toplantıya davet edilen akademisyenlerden 24'ü katılacak, 3'ü ise katılmayacağını bildirdi. TBMM Başkanı Çiçek'in açış konuşmasıyla başlayacak toplantıda, akademisyenler yeni anayasa konusunda görüşlerini ifade edecek. TBMM Anayasa Komisyonunda gerçekleşecek ve sabah saatlerinde başlayacak toplantının akşam saatlerine kadar sürmesi planlanıyor. Toplantıya öğle yemeği için ara verilecek.

DÜNYADAKİ ÖRNEKLER İNCELENECEK

Çiçek ve akademisyenler, öğle yemeğinde de birlikte olacak. Toplantıya, TBMM Genel Sekreteri Sadettin Kalkan ile yasama bürokratları da katılacak. Yeni anayasa çalışmaları için özel bir web sayfası hazırlanıyor. 'www.yenianayasa.gov.tr' adlı sayfada, geçmişten bugüne kadarki Anayasa metinleri, Anayasalarda yapılan değişiklikler, bunlara ilişkin komisyon raporları, Genel Kurul tutanakları, siyasi parti, meslek kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının hazırladığı Anayasa önerileri, dünya anayasalarının metinleri, yeni anayasaya ilişkin basında çıkan haber ve yorumlara yer verilecek.

Millet de katkı yapacak

Yeni anayasa yapma sürecine vatandaşlar da dahil edilecek. Web sayfası üzerinden görüş alınması için de çalışma yapılıyor. Vatandaşlar, yeni anayasaya ilişkin görüşlerini web sayfası üzerinden Meclis Başkanlığına iletebilecek. Sistem, görüş ve önerilerini sunmak isteyen kişilerin T.C kimlik numarasını doğrulamasını isteyecek. Vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşlarından gelen görüşler, yasama uzmanları tarafından analiz edildikten sonra Meclis Başkanı ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyelerinin bilgisine sunulacak. Ayrıca, zaman içerisinde yeni anayasa taslağının çeşitli hükümlerine ilişkin web üzerinden anket yapılması da düşünülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber