Anayasa değişse bile AİHM türbanı denetler

Haber Giriş : 28 Nisan 2005 11:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin gündemine oturan türban tartışmasında, Strasbourg'daki mahkemeden de da aynı ses geldi: "Anayasa, türbanı serbest bırakacak şekilde değişse bile, bu konu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin denetimi altındadır." Bu sözlerin sahibi; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki (AİHM) Türk Yargıç Rıza Türmen. Türmen, SABAH'ın türban tartışmalarına ilişkin sorularını yanıtladı. Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'in, türban yasağı ile ilgili olarak, "Bu konuda Anayasa'ya kural konulsa bile, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne uygun olmayacaktır" sözleri üzerine, "Türban serbestisi Anayasal kural haline gelirse AİHM açısından bir sorun olur mu?" sorusunu yönelttiğimiz Türmen şu yanıtı verdi:

KARAR 18 MAYIS'TA
"İç hukuktaki düzenlemelerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi karşısındaki konumu ister yasal düzenleme olsun ister Anayasa kuralı olsun fark etmez. AİHM, bu konuda yapılacak her türlü düzenlemeyi denetime tabi tutma yetkisine sahiptir." Türmen, Türkiye'nin Anayasa kuralları nedeniyle mahkum olduğu bir karar bulunup bulunmadığı yönündeki bir soruyu yanıtlarken de ilginç bir örnek verdi: "Anayasa Mahkemesi, Türkiye Birleşik Komünist Partisi'ni kapattıktan sonra parti yetkilileri AİHM'ye başvurmuştu. AİHM, Türkiye'yi mahkederken Anayasa'dan kaynaklanan sorunlar olduğunu belirtmişti. Anlaşılacağı gibi, AİHM, Anayasa'da türbanı serbest bırakan değişiklik yapılsa bile, somut bir dava açıldığında bu düzenlemeyi denetler." Türmen, okulundan başörtüsü nedeniyle atılan Leyla Şahin isimli öğrencinin başvurusunu hatırlatarak, şöyle devam etti: "Büyük Daire bu başvuru için 18 Mayıs'ta duruşma yapacak. Bu davanın ilk aşaması 4'üncü Daire'de görüşülmüştü ve Türkiye'deki uygulamanın AİHS'ye aykırı olmadığı sonucuna varılmıştı. Bu karar oybirliğiyle çıktı ve altında benim de imzam var. Konumum gereği daha fazla yorum yapamam."

BULGARİSTAN KARARI
AİHM, dün Bulgaristan Türkleri'nin Sofya'ya karşı Strasbourg'da açmak istediği davayı ise reddetti. Geçen yıl 147 Bulgar Türkü, Bulgaristan devletini, Türkler'i toplama kamplarında tutup, mallarına el koymak ve iade etmemekle suçlamıştı. AİHM, bu başvuruyu, o tarihte, Bulgaristan'ın AİHS'ye taraf olmaması gerekçesiyle kabul etmedi.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber