Evinde özel ders veren öğretmenler ve üniversite öğrencileri ceza alabilir

Haber Giriş : 28 Nisan 2005 11:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni TCK'daki, kanuna aykırı eğitim kurumu açanlara ve öğretmenlerine ceza öngören 263. madde, evinde özel ders verenlere de uygulanabilme tehlikesi içeriyor. Madde üzerinde değişiklik çalışmaları sürüyor.

Yürürlülük tarihi 1 Haziran 2005'e ertelenen yeni Türk Ceza Kanunu'nun "Kanuna aykırı eğitim kurumu" başlıklı 263. maddesi, değişiklik önerilerinin ele alındığı Adalet Bakanı Cemil Çiçek başkanlığında yapılan toplantılarda görüş ayrılığına neden oldu. Komisyon üyeleri, 263. maddede orta bir yol bulamadı. Tartışmaya yolaçan bu maddede, "Kanuna aykırı olarak eğitim kurumu açanlara, bunları çalıştıranlara ve bu kurumlarda kanuna aykırı olarak açıldığını bildiği halde öğretmenlik yapanlara, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası verilir" hükmü yer alıyor.

'Eğitim kurumu' kapsamı geniş

Özellikle TCK'nın 263. maddesinde düzenlenen "eğitim kurumu" ifadesinin kapsamı ve tanımı konusunda netlik sağlanamadı. "Eğitim kurumu" kapsamına vakıflar ve dernekler tarafından açılan yaz kurslarının yanında, Diyanet İşleri Başkanlığı dışında açılan ve Kur'an öğretilen yerlerinin de girebileceği endişesi yaşanıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, Diyanet Teşkilatı Kanunu Tasarısı'nda düzenleme yapılmadığını bildirmesi üzerine düzenlemenin TCK'da yapılması kararı alındı. 263. maddenin bu haliyle yasalaşması halinde öğretmenlerin ve üniversite öğrencilerinin kendi evlerinde bile özel ders vermelerinin "izinsiz eğitim kurumu" açılması kapsamına sokulabileceği belirtiliyor.

Ceza azaltılacak

İzinsiz eğitim kurumu açanlara ve bu kurumlarda öğretmenlik yapanlara altı aydan 3 yıla kadar hapis cezasının öngörülmesi de tartışılıyor. AK Parti kurmayları, izinsiz eğitim kurumu açılmasına ilişkin düzenlemenin "Kabahatlar Kanunu"na taşınmasını tartıştı. Ancak bu düzenlemenin TCK'da kalması ve hapis cezasının düşürülmesi kararı alındı. Yeni düzenlemede izinsiz eğitim kurumu açılmasıyla ilgili cezanın üst sınırının 3 yıldan 2 yıla indirileceği belirtildi.

Öcalan'a 'elverişlilik' darbesi

Yeni TCK'nın 302. maddesinde düzenlenen "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçunda da değişiklik yapılacak. 302. madde "Devletin topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymak, devletin birliğini bozmak, devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmak, devletin bağımsızlığını zayıflatmak amacına yönelik" suçların cezalandırılabilmesi için "elverişli bir fiil" işlenmesi şartını getiriyor. Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın da bu düzenlemeden yararlanarak "yeniden yargılama" isteyebileceği endişesi üzerine, "elverişli" kelimesi maddeden çıkarılacak.

Polise 'üst arama' izni geri verildi

Bu arada, Ceza Muhakemeleri Kanunu'nda yapılacak değişiklikler de tartışmalara neden oldu. "Üst arama" konusunda hakim ve savcı kararı alınmasına itiraz eden Emniyet'in isteği üzerine, maddeye, "hakim veya savcının bulunamadığı durumlarda kolluk amirlerinin emriyle üst araması yapılabilmesi" ifadesi eklenecek. Öte yandan, Jandarma da, CMK'nın "Değerlendirme raporu yetkisi" başlıklı 166. maddesindeki, "Cumhuriyet başsavcıları her yılın sonunda, o yerdeki adlî kolluğun sorumluları hakkında değerlendirme raporları düzenleyerek, mülkî idare amirlerine gönderir" hükmüne itiraz etti. Ancak bu itiraz kabul edilmedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber