CHP Genel Merkezi, belediyelerinin yolsuzlukla anılmasından rahatsız

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Eylül 2011 16:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, CHP'li belediyelerden küçük bir kısmının da olsa yolsuzluklar ile kamuoyunda anılıyor olmasının kendilerini rahatsız ettiğini söyledi.

CHP Muğla İl Başkanlığı tarafından Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen CHP Muğla Çalıştayında ''Yerel yönetimlerin konumu ve sorunları'' başlıklı bölümde konuşan Günaydın, AK Parti hükümetleri döneminde yerel yönetimlerle ilgili çeşitli düzenlemeler yapıldığını anlattı.

Günaydın, belediyelerden 16'sının ''büyükşehir'' statüsünde olduğunu hatırlatarak, şu bilgileri verdi:

''Bu büyükşehir belediyelerinden 4 tanesi CHP'li belediye başkanları tarafından yönetiliyor. İl belediyesi sayımız 11, toplam belediye sayımızda 9 Eylül'de bize katılan 3 belediye başkanlığı ile birlikte 437'ye çıkmış durumda. Bu yapının demokratik bir işleyiş biçimine sahip olup olmadığını görebilmek için Büyükşehir Belediye Kanunu'na dikkatle bakmak gerekiyor. Gerçeğin altını çizmek gerekiyorsa, eğer bir yerde büyükşehir belediyesi varsa bu sınırlar içerisinde ilçe ve ilk kademe belediyelerin hem mali anlamda hemde kullanabildiği yetki alanı anlamında önemli ölçüde sınırlandığını görüyoruz.''

Siyasi sorunun, ancak yerel yönetimlerle merkezi hükümet düzeyinde iktidar olunarak çözülebilecek bir düğüm niteliğinde olduğunu ifade eden Günaydın şöyle devam etti:

''Biz, 2014 yılında yapılacak yerel seçimlerde yasal süresi 2015 ama muhtemeldir ki 2014 yılında yine yapılacak olan genel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisini iktidar yapmak durumundayız. Bizim 437 belediyemizin bugüne kadar olduğundan çok daha fazla etkin çalışarak hem hizmetin etkinliğini artırarak hem yurttaşın memnuniyetini artırarak yerel yönetimlerin iktidara giden yolu açtığı bilinciyle çalışmalarını kuvvetlendirmesi gerekiyor. Elbette genel merkez olarak bu çalışmalara destek vermek, bu çalışmaları eş güdümlemek, arkadaşlarımızın her ihtiyaçları olduğunda yanlarında bulunmak, onlara gerektiği zaman proje desteği, gerektiği zaman hukuk desteği sağlamak hepimizin ortak görevidir. Genel merkezin ortak görevidir ve bunu yapmaya gayret edeceğiz.''

CHP'li belediyelerden küçük bir kısmınında olsa da yolsuzluklar ile kamuoyunda anılıyor olmasının kendilerini rahatsız ettiğini bildiren Günaydın, şunları söyledi:

''Bunun kabul edilebilir bir şey olmadığının altını temel çizgiler ile çizelim. Bu alanda sıfır tolerans sahibi olacağız. Bu alanda kendisine bir özeleştiri yapmayarak daha doğru noktaya çekmeyen arkadaşlarımızın üzerine gideceğiz. Bu bir CHP'lilik bilincidir. Bunu yapmak hepimizin ortak görevidir. Türkiye'nin 81 ili için hayati önem taşıyan yerel yönetimlerde hukuki, siyasal ve teknik sorunların farkındayız. Bunları çözebilecek kadrolarımız var. CHP, yerel yönetimlerde öteden beri başarılı performans gösterebilen bir insan kaynağına sahip partidir. Bunun eş güdümlenmesi ve motive edilmesi hepimizin ortak görevidir.''

Kurultaya, Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Parti Meclisi Üyesi Ercan Karakaş, CHP Muğla Milletvekilleri Tolga Çandar, Prof. Dr. Nurettin Demir, Ömer Süha Aldan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, İl Başkanı Murat Tevfik Ünlü ve partililer katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber