Eker: Türkiye'ye yetecek kadar kurban var/ Video

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Eylül 2011 16:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ithal kurban iddiaları ile ilgili olarak "Türkiye'de herkese yetecek kadar kurbanlık var, hiçbir şekilde hiçbir sorun yok." dedi.

19. Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı'nın açılışına katılan Bakan Eker, gazetecilerin ithal kurban iddialarına dair sorularını cevapladı. Söz konusu iddiaları tepki ile karşılayan Eker, şunları ifade etti:

"Eskiden Kurban Bayramı gelmeden evvel kolera lafı çıkardı, artık kurbanlıkla ilgili sorun dillendiriliyor. Hiçbir sorun yok. Türkiye'de herkese yetecek kadar kurban var, kurbanlık var; hiçbir şekilde hiçbir sorun yok. Trakya'nın durumu ayrı. Biz Trakya'yı şaptan ari hale getirdik. Bu da Türkiye'nin tarihinde ilk defa olan bir şey. Şap hastalığı artık Trakya'da yok. Bizim Doğu sınırlarımızı denetleme imkânımız olmadığı için Anadolu'dan Trakya'ya geçiş yapmıyoruz, bunu özel şartlara bağlıyoruz. Ama Trakyalı vatandaşlarımız, İstanbul'un Avrupa yakası bundan mağdur olmasın, fiyatta aleyhine bir durum ile karşı karşıya kalmasın diye Trakya'ya gerekli olduğunda ölçülüyor, biçiliyor, sayıya bakılıyor, bir sorun olmaması adına oraya bir miktar ithalat yapılabiliyor, ama o ihtiyaç ortaya çıktığında yapılıyor. Bunun dışında Türkiye'nin başka yerleriyle ilgili, Anadolu ile ilgili ve bütün vilayetlerle ilgili hiçbir şekilde sorun yok. Yeteri kadar kurbanlık sayısına sahibiz.''

Türkiye'nin sığır varlığının 11,5 milyon, bunun kasaplık gücünün yüzde 30 olduğunu bildiren Eker, koyun varlığının da 30 milyonu bulduğunu duyurdu. Bu sayısının yarısının kasaplık olduğuna işaret eden Mehdi Eker, Türkiye'nin ihtiyacından daha fazla hayvan varlığı bulunduğunu aktardı.

Et fiyatlarının arttığı iddialarına karşılık da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, ''Hayır yanlış bilgi. Ben günlük olarak Türkiye'yi bütün cebimden izliyorum. Şu anda da bilgi verebilirim. Türkiye'de 13 ilde karkas etin ortalama kilogram fiyatı bugün 15,42 lira.'' ifadelerini kullandı.

Perakende fiyatları da mercek altına aldıklarını, geçtiğimiz günlerde görülen kıpırdanmanın sebebinin dövizlerle ilgili olduğunu vurgulayan Bakan Eker, ancak kıyma ve kuşbaşı bedellerinde gerilemenin 19 ay öncesine göre yüzde 17 olduğunu belirtti.

Eker, ''Et Balık Kurumu ithal ediyor yer yer, dolayısıyla ithal maliyeti dövizden dolayı bir miktar kıpırdadığı için kurum, şu anda 17-17,5 liraya kıyma satıyor." dedi.

Gazetecilerin "İsrail ile gerilim tohum sektörünü etkiler mi?" sorusuna Eker, "Tohum sektörünü hiçbir şekilde etkilemez. Türkiye'nin İsrail'e sattığı tarım ürünleri, aldığından yaklaşık 4 kat fazla'' cevabını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber