Hastaneler, siber saldırıları engellemek için özel birim kuracak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Eylül 2011 09:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, hastanelerdeki kalite standartlarını belirledi. Hastanelerin internet sitelerinde güvenlik en üst seviyeye çıkarılacak. Hastanelerin bilgi sistemlerine dışarıdan gelecek olası siber saldırılar için özel birimler oluşturulacak. Hizmet Kalite Standartları (HKS) kapsamında hastaneler, son zamanlarda artan hacker saldırılarına karşı internet ve bilgisayar konusunda uzman kişileri bünyesinde istihdam edecek.

Sağlık Bakanlığı'nın üzerinde uzun süredir çalıştığı HKS'nin kriterleri belirlendi. HKS devlet, özel ve üniversite hastanelerini yakından ilgilendiriyor. HKS'de hastanelerin güvenliğine geniş yer veriliyor. Buna göre 24 saat güvenlik görevlisinin yanı sıra hastane kullanım alanlarına en az 6 ay kadar kayıt saklama süresi olan kameralar konulacak.

BEBEK BAKIM VE EMZİRME ODALARINDA OYUNCAK OLMAYACAK

Hastanelerde karşılama, danışma ve yönlendirme hizmeti verecek personel görevlendirilecek. Bu personelin kıyafetleri ise diğer personelden ayrı olacak. Doktor muayene odalarında kullanılan masa örtülerinde reklam bulunmayacak. Bebek bakım ve emzirme odalarında oyuncak konulmayacak. Acil sağlık hizmetlerinden herkesin yararlanması için sosyal güvencesi olmayan hastaların muayene, tanı, tedavi ve bakımının yapılmasına dikkat edilecek. Ameliyat, yoğun bakım ve yatan hasta odalarının sıcaklığı da belirlenen kriterler arasında. Buna göre ameliyathane 20-23, yoğun bakım üniteleri de 21-24 derece arasında olacak.

PSİKİYATRİ HASTALARINA OTOBÜSE BİNME EĞİTİMİ VERİLECEK

HKS'de psikiyatri hizmetlerine de geniş yer veriliyor. Buna göre sigara içen hastalar için özel alan bulundurulacak. Klinik ve serviste kaçma veya intihar olasılığını engellemek için tavan tek parça olacak, tavana monte teçhizat emniyetli ve gizli tutulacak, pencereler yarı açılır ya da açılmaz olacak. Klinik veya servise giriş çıkışlar ile hastaların ortak kullanım alanları kamerayla takip edilecek. Hasta odaları en fazla iki kişilik düzenlenecek. Odanın boya rengi uyarıcı olmayacak. Odada bulunan malzemeler ahşap ve yuvarlak kenarlı seçilmeyecek. Hastalarla 'günaydın toplantısı' yapılacak. Otobüse binme, fatura ödeme eğitimleri verilecek.

HKS'de hastanelerdeki morglarda kullanılan dolap sayısı da belirlenen kriterler arasında.

Hastane içinde harita ve krokiler bulundurularak hastaların ilgili servislere kolayca ulaşabilmesi amaçlanacak. Hastalara hizmet verilen alanlar iletişime açık bir şekilde düzenlenecek. Numune kabul, kayıt, halkla ilişkiler hizmet noktalarında hasta ve çalışan arasındaki camekan, pencere, demir parmaklıklar kaldırılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber