Turizm il müdürleri Ankara'da toplandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Eylül 2011 19:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, herkesin Anadolu'daki kültür varlıklarına ayrımsız sahip çıkması gerektiğini belirterek, ''Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Perge'den çalınıp götürülen bir Pagan heykelinin üst yarısını Amerika'dan uçağına koyup getirdiyse, kimsenin bu konuda başka bir yorum yapma hakkı yoktur'' ifadesini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, hizmet içi eğitim programları çerçevesinde düzenlenen ''İl Kültür ve Turizm Müdürleri Toplantısı'' 81 ilin temsilcisinin katılımıyla Ankara'da başladı.

Bakan Günay, 30 Eylül Cuma gününe kadar sürecek toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindeki tüm tarihi eserlerin kendilerine emanet olduğunu, onları insanlığın geleceğine koruyarak taşımanın boyunlarının borcu olduğunu kaydetti.

''Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Perge'den çalınıp götürülen bir Pagan heykelinin üst yarısını Amerika'dan uçağına koyup getirdiyse, kimsenin bu konuda başka bir yorum yapma hakkı yoktur'' ifadesini kullanan Günay, onun için herkesin ilindeki kültürel varlıklara ayrımsız sahip çıkmaya çalışması Anadolu'yu ayrımsız kucaklaması gerektiğini vurguladı.

''Dünya Mirası Listesi''nde yer alan kültürel mirasın sayısının daha fazla olması gerektiğine işarete eden Günay, geçmiş yıllarda bu konuda yaşanan ihmalkarlıkların da aşılmasını istedi. Günay, Bakanlığın bu konuda il müdürlüklerine gerekli desteği vereceğini de vurguladı.

Türkiye'nin ''Dünya Miras Listesi''nde 10 kültür mirası varken bu yıl listeye Selimiye Camisi'nin de girdiğini hatırlatan Günay, Efes'i, Alanya'yı, Diyarbakır surlarını ve daha pek çok eseri listeye sokmak için çalıştıklarını bildirdi.

Günay, Türkiye'nin bugün turizmde 7. sırada olduğunu kıta olarak Amerika ve Çin'in, ülke olarak da Fransa, İtalya ve İspanya'nın ardında yer aldığını aktardı.

Turizmin sadece denizle sınırlandırılmaması, kültürün de bunun içine dahil edilmesi gerektiğini belirten Günay, basın yayın organlarının ve kamuoyunun kültür-sanata ve bakanlığa olan algısının arttığına dikkati çekti.

Bakanlık tarafından gerçekleştirilen turizm ve kültür şuralarına da değinen Günay, 2012 yılında bir turizm bir de kültür şurası yapmayı planladıklarını kaydetti. Günay, ayrıca 2012 yılını kadar tüm illerin envanter çalışmalarını tamamlamalarını istedi.

-MÜZE GELİRLERİ-

Bakan Günay, 2.5 milyon kişinin müze kart sahibi olduğunu ve müze kart uygulamasıyla birlikte 2002 yılında 7,5 milyon olan ziyaretçi sayısının 25-26 milyon seviyesine ulaştığını kaydetti. Günay, şöyle konuştu:

''2007 sonunda müze gelirlerimizi 70 milyon olarak aldım. Geçen sene 171 milyondu ve 3 yılda 100 milyon koyduk üzerine. Bu yıl ise 225 milyon olarak bekliyoruz. Allah izin verirse 5 yılda 500 milyona doğru gideceğiz. Bununla da tarihsel varlıklarımızı ayağa kaldırmaya çalışacağız. Türkiye 2000'lerde 50 tane kazı yapıyordu. Şimdi biz 150 tane, yabancılar 40 tane yapıyor. 2000'de 1 milyon ayırıyormuşuz kazılara, geçen sene biz 30 milyon ayırdık. Biz Cumhuriyetimizin 100. yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün koyduğu hedef olan muasır medeniyet seviyesinin üzerine ulaştıracak en önemli unsurlardan bir tanesi kültür ve turizm alanıdır. Biz bu alanda çalışıyoruz. Çok değerli, çok onurlu bir alanda çalışıyoruz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber