TBMM'de sıkıntılı tatil umutlu bir başlangıç/ Video

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 01 Ekim 2011 07:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yemin krizinin ortasında tatile giren Meclis'te yeni dönem, Cumhurbaşkanı Gül'ün konuşmasıyla açılıyor. BDP'nin yemin etmesiyle birlikte Genel Kurul tutuklu vekiller dışında tam kadro toplanıyor

Milletvekillerinin tatili bitti, yeni dönem bugün başlıyor. Yaklaşık 2,5 aylık tatil sonrası bugün saat 14.00'te Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla TBMM'de 24'üncü Dönem 2'inci Yasama Yılı başlayacak. 15.00'te Genel Kurul toplanırken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yasama yılını açış konuşmasını yapacak. Gül'ün konuşmasında yeni Anayasa, terör, Arap dünyasında yaşanan gelişmeler ile Doğu Akdeniz konusunun gündeme gelmesi bekleniyor. Artan terör olayları nedeniyle bu yıl ki resepsiyon daha önce iptal edilmişti. BDP'lilerin de yemin etmesiyle birlikte, tutuklu vekiller dışında Meclis yeni döneme tam kadro giriyor. CHP'den Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay, MHP'den Ergin Alan ve BDP'den Kemal Aktaş, Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız, İbrahim Ayhan ile Gülser Yıldırım tutuklu oldukları için Genel Kurul'da yer almayacaklar. Partisinin tukuklu vekillerinin durumunu protesto eden CHP'li Mersin İsa de Gök ise yemin boykotunu sürdüreceğini açıkladı. Böylece Gök meclis çatısı altında yemin etmeyen tek vekil olarak kalacak.

GÜNDEM YOĞUN

TBMM'nin yeni dönem gündemi oldukça yoğun olacak. Sınır ötesi operasyon için Hükümete yetki veren tezkere bir yıl daha uzatılacak. 5 Ekim'de gelmesi beklenen Tezkere'nin kabul edilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Genel Kurul'da kadın milletvekillerinin pantolon giymesine ilişkin kanun teklifi ve İçtüzük değişikliği de bu dönem başında hayata geçirilecek. Konu Meclis'in engelli vekillerinden CHP'li Şafak Pavey'in etekle yemin etmek zorundak kalmasıyla gündeme gelmişti. Diğer yandan uzlaşma Komisyonu kurularak yeni Anayasa çalışmalarına da hemen başlanacak.

'YENİ KRİZ' İDDİASI

Öte yandan Meclis yeni yasama dönemine başlarken gözler de BDP'lilere çevrildi. Başken'te öğle saatlerinde konuşulmaya başlanan ve BDP'li bazı milletvekillerinin yemin metni dışına çıkacaklarına ilişkin söylentiler Ankara'yı gerdi. İddiaları yanıtlayan BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan ise, "Meclis'e grup başvurumuzu yapmıştık. Şimdi de bireysel kayıtları yapacağız. Program akışına göre de yemin edeceğiz" dedi. BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de, "Yemini eksik okumamız söz konusu değil. Metni aynen okuyacağız. Partimizin grup toplantısında da herhangi bir aksaklık olmasın, spekülasyonlara fırsat vermeyelim diye karar aldık. Kürsüye çıkıp yeminimizi edeceğiz" şeklinde konuştu. BDP'nin yemin etmesiyle beraber Meclis'te grubu olan parti sayısı 4'e çıkacak. BDP, 5 milletvekili KCK davası nedeniyle tutuklu olduğu için Meclis'e 30 milletvekili ile toplu giriş yapacak. Bugün öğle saatlerinde Balgat'taki parti genel merkezinde buluşacak olan BDP'liler Meclis'e topluca gelecek. BDP'liler, Meclis'te önce kayıt yaptıracak sonra da Genel Kurul çalışmalarına katılacaklar. BDP'li vekillerin yemin etmedikleri için üç aydır bloke edilen maaşları da yatacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber