'Anayasa mahkemesi yasa ihdas edemez'

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Mayıs 2005 00:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, Adıyaman İl Başkanlığı'nı ziyaretinde, Türkiye'nin gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de son günlerde yaşanan istikrar bozucu olayları, türban konusunu ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'in açıklamalarını değerlendiren Dengir Mir Mehmet Fırat, bu konulara ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Partililer ile sohbet toplantısı yapan Fırat, türban konusunun toplumsal mutabakat ile çözüleceğini, fakat toplumsal mutabakatın bazı kesimlerin işine gelmediğini vurguladı. Fırat, türban sorunun görmemezlikten gelinmemesi gerektiğini belirterek, "Türkiye'de işsizlik nasıl bir sorun ise türban da Türkiye'nin sorunudur. Yasaklasanız da, gözünüzü kapatsanız da böyle bir sorun var. Bu sorun AK Parti'nin sorunu değil, tüm Türkiye'nin sorunudur. Siyaset yapan her insanın, kurumların ve kuruluşların sorunudur" dedi.

Geçtiğimiz günlerde Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'in açıklamalarını da değerlendiren Fırat, "Ben bir hukukçu olarak, Mustafa Bumin'in açıklamalarını hayretle karşıladım" ifadesini kullandı. Fırat, Anayasa Mahkemesi'nin görev alanının anayasada belli olduğunu kaydederek, "Hiçbir kurum ve kuruluş kendi alanı dışında açıklama yapma yetkisine sahip değildir. Bu kurumlar, sivil ya da siyasi otorite tarafından kontrol edilir ve bu demokrasinin vazgeçilmez bir kuralıdır. Anayasa Mahkemesi bir yasa ihdas edemez. Anayasa Mahkemeleri, yasamanın getirdiği kanunları taktik ya da denetlemekle yükümlüdür" şeklinde konuştu.

Türkiye'de istikrar bozucu olayların yaşandığını ve istikrarı bozmak için hareketlere yönelenlerin olduğunu söyleyen Fırat, "Türkiye'nin 2.5 yıldır yakalamış olduğu istikrarı bozucu hareketlere yönelenler olduğunu, maalesef üzülerek görüyoruz. Bir gün kalkıyoruz, bir yerlere bomba konuluyor veya siyaset yapmaması gereken kurum ve kuruluşlar siyasete müdahale ediyor. Bunlar, AB yolunda Türkiye'nin önemli adımlarının ortadan kaldırılmasına yönelik hareketlerdir. Hükümet olarak biz, bunun farkındayız. Bu oyunu, bu filmi daha önce 2-3 defa yaşadık. Şimdi onların bilmediği bir şey var, bugünkü nokta, 1980-1970'li yıllar değil. Türkiye'yi istikrarsızlaştırmak isteyenlere ve demokratikleşmeyi engelleyenlere kesin bir dille anlatmak isteriz ki; özgürleşme, demokratikleşme yönünde bizleri geriye döndürmek mümkün değildir. Türkiye kısa adımlarla yürüyecek ve AB'ye eşit şartlarda üye olarak girecektir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber