SSK'lılar akın edince özel hastanelerde kuyruklar uzamaya başladı

Haber Giriş : 01 Mayıs 2005 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SEVK almadan özel hastanelerde derdine derman arama imkanına kavuşan SSKlılar'ın sevinci kısa sürdü. Kurum'un anlaşma imzaladığı hastanelerin birçoğu henüz hasta kabul etmeye başlamadı. Uygulamaya geçen hastanelerde ise SSK Hastaneleri'ni hatırlatan görüntüler ortaya çıktı. Koridorlar hastalarla dolup taştı. .

HASTALAR, tıpkı SSK hastanelerinde olduğu gibi kalabalık yüzünden önce numara kuyruğuna girdi. Numara almayı başaranlar daha sonra muayene kuyruğunda bekledi. Oturacak yer bulamayan hastalar, saatlerce ayakta kaldı. Geç saatte gelen vatandaşlar ise, numara alamadıkları için evlerine dönmek zorunda kaldı

"Artık özel hastanede muayene olacağız" diye İstanbul Özel Esenler Hayat Hastanesi'nin yolunu tutan hastalar uzayıp giden kuyrukları görünce şaşırıp kaldı. Koridoürlarda sık sık "Kuyruğa gir vatandaş" sesleri yükseldi. Hastalar, "reform çıktı ama bizin için değişen bir şey olmadı. Çile aynı çile" diye dert yandı.

* * *

Sağlık Reformu'yla SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devrini takiben sigortalılara bazı anlaşmalı özel hastenelere 'sevksiz' gitme imkanı da tanındı. Amaç, hastanelerde çileye dönüşen kuyrukların azaltılmasıydı. Ancak yeni sistemin henüz istenilen seviyeye ulaşamaması, çilenin bitmesine değil, kuyrukların özel hastanelere kadar uzamasına yolaçtı.

SSK'nın alelacele anlaşma yaptığı özel hastanelerin birçoğu 'Altyapımız hazır değil' diyerek uygulamaya geçmedi. İstanbul'daki Alman, Memorial gibi 'A grubu' hastaneler, SSK'lı hastaları henüz sevksiz kabul etmiyor. Daha çok varoşlarda yer alan diğer anlaşmalı özel hastanelerde ise uygulama başladı. Ancak bu kuruluşlar da SSK'yı aratmıyor.

SAMATYA'DAN FARKSIZ

10 gün önce SSK'lıları sevksiz kabul etmeye başlayan özel Esenler Hayat Hastanesi'nde Samatya ve Okmeydanı'ndaki SSK hastanelerini andıran görüntüler yaşanıyor. Akın akın hastaneye koşan sigortalılara, yoğunluk sebebiyle önce numara veriliyor. Kuyruğa girip saatlerce bekleyen vatandaşlar, SSK'nın bilgisayar sisteminde bir pürüz çıkmadığı taktirde, numara almayı başarıyor. Bu kez muayene kuyruğuna giriliyor. Hastalar, saatlerce hastanede bekledikten sonra doktora ulaşabiliyor. Ancak, 'nasılsa özel hastaneye gidiyorum' diyerek istediği saatte müracaat eden sigortalılar, çoğu kez numara alamadığı için tedavi görmeden evine dönmek zorunda kalıyor.

EK ÜCRET ÖDENİYOR

SSK'nın muayene için belirlediği ücret 12 bin 460 kuruş. Özel hastanelerin muayene ücretleri ise 30 ile 120 YTL arasında. Aradaki fark, önceden hatırlatılarak hastadan tahsil ediliyor.

Hastane Başhekimi Op. Dr. Akif Mert Erda, KBB, göz, ortopedi, genel cerrahi, üroloji, kadın doğum, dahiliye, çocuk, nöroloji, cildiye, reanimasyon, yeni doğan yoğun bakımı, hemodiyaliz, bilgisayarlı tomografi, röntgen, laboratuar ve mamografi branşlarında hizmet verdiklerini söyledi. Yoğunluk sebebiyle numara uygulamasına geçtiklerini belirten Erda, SSK'dan kaynaklanan bir sorun çıkmadığı taktirde sigortalı ve emeklilerin tedavisinde problem yaşanmadığını bildirdi.

HASTANE KAPISINDAN GERİ DÖNDÜ

Müzeyyen Çorbacı ev hanımı. Esenler'de oturuyor. SSK'nın özel hastane uygulamalarına güvenerek 2.5 yaşındaki çocuğu ile özel hastanenin yolunu tutmuş. Hastane özel olduğu için de biraz geç gelmiş. Saat 13.30 sıralarında ulaştığı hastanede, numara bulamadığı için geri dönmek zorunda kaldı. "Bize bu dünyada rahat yok" diyor.

NUMARA ALAMADI

Müzeyyen Çorbacı ev hanımı. Esenler'de oturuyor. SSK'nın özel hastane uygulamalarına güvenerek 1.5 yaşındaki çocuğu ile özel hastanenin yolunu tutmuş. Hastane özel olduğu için de biraz geç gelmiş. Saat 13.30 sıralarında ulaştığı hastanede, numara bulamadığı için geri dönmek zorunda kaldı. Çorbacı, "Bize bu dünyada rahat yok" diye konuştu.

d.b.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber