Kadro karşılığı sözleşmeli personelin sözleşmesi iptal edilirse memuriyeti sona erer mi?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Ekim 2011 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1- İdarenin, kadro karşılığı sözleşmeli çalışan personelin sözleşmesini uzatmaması durumunda, sözleşmeli olarak çalışan personelin işine son mu verilmektedir veya personel tekrar memur (4A) kadrosuna mı atanmaktadır? 2- Bu maddenin uygulanabilirliği, kadro karşılığı sözleşmeli personel çalıştıran kurumlarda sizce ne sıklıktadır? 3- Personelin kadro karşılığı sözleşmeli pozisyonu istemeyip memur olarak kalma seçeneği var mıdır?

Kadro karşılığı sözleşmeli personel uygulamasının uzun bir geçmişi olmasına rağmen, yaygın bir uygulama alanı olmadığı için bir çok kişinin çok fazla detay bilgisi yoktur. Bu nedenle kısa da olsa bilgi verelim. Bu uygulamanın mantığında çalışan personele fazla ödeme yapma yatmaktadır. Personele yapılan ödemeler sözleşme ücreti üzerinden yapılmaktadır ve sözleşme ücretine bazı ilaveler yapılır. Emekli kesintisi ise kadro maaşı üzerinden yapılmaktadır. Bunlar diğer çalışan personellere göre oldukça fazla ücret alırlar.

Sözleşmenin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde memuriyet sona ermez ve ilgililer kadro maaşını almaya başlarlar. Yani maaşlar düşer. Sözleşmelerde yer alan "Taraflar (idare ve personel) sözleşmenin bitiminden bir ay önce ihbar etmek şartı ile sebep göstermeksizin sözleşmeyi feshedebilirler." hükmünün ilgililerin memuriyetlerinin sona ereceği şeklinde yorumlanmaması gerekmektedir. Yine sözleşmeler bir yıllık olup, ilgili bütçe yılıyla sınırlıdır ve bu süre sonunda yenilenmektedir. Bazı okuyucularımızın bu durumdan tedirgin olmalarına ise kesinlikle gerek yoktur. Kaldı ki sözleşme feshi sık rastlanan bir durum değildir. Yani kadro maaşı zaten garanti olup, sözleşme yapma imkanı olanların sözleşme yapmaması demek tek kelimeyle "ben fazla maaş almak istemiyorum" üstü sizin olsun demektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber